Frans Vroman is al halve eeuw bestuurslid van Leo XIII in Izegem

Frans Vroman werd uitgebreid in de bloemetjes gezet voor zijn halve eeuw inzet. (foto MV) © (foto MV)
Redactie KW

Feest bij de Koninklijke Harmonie Leo XIII Sint-Cecilia. Er werden zoals elk jaar tal van muzikanten gehuldigd, maar één iemand stond extra in de spotlights. Frans Vroman is al 50 jaar aan de vereniging verbonden en dat waren ze bij het Gildemuziek niet vergeten. “Mijn inzet is voor mij een evidentie”, vertelt Frans.

Frans Vroman is voor heel velen in Izegem geen onbekende. Hij heeft er dan ook een mooie carrière opzitten bij de Christelijke Mutualiteiten en zo kent iedereen Frans en kent Frans iedereen. Frans is getrouwd met Roos Lapeire en wordt volgend jaar in februari 72 jaar. “Ik ben intussen al een hele tijd met pensioen, maar ik begon als jonge snaak bij de Christelijke Mutualiteiten. Mijn baas Julien Renier, die toen ook schepen van onze stad was, kwam al snel vragen of ik het niet zag zitten om bestuurslid te worden bij Leo XIII. En je weet hoe dat gaat, je durft als beginneling geen neen zeggen en voor ik het wist was ik een vaste waarde binnen het bestuur van ‘t Gildemuziek,” vertelt Frans. “Tegen mijn zin heb ik dat echter nooit gedaan want ik vond er al snel mijn draai. 50 jaar later ben ik er nog altijd te vinden, want we spreken van het jaar 1969, een hele periode dus!”

“De laatste jaren is er voor onze vereniging het één en ander veranderd, maar intussen hebben we weer de nodige standvastigheid gevonden en dat is goed. We lieten ons lokaal in de Kruisstraat met pijn in hart achter, maar we vonden een nieuwe, warme thuis in de Tau bij De Drie Gezellen in de Mentenhoekstraat. Daar zijn we heel blij om, we hebben weer een eigen stek.”

Stille werker

Dat Frans 50 jaar bestuurslid is, konden de muzikanten en bestuursleden van Leo XIII niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Ze hadden dan ook kosten noch moeite gespaard om Frans eens duchtig in de bloemetjes te zetten. “We zijn enorm blij dat Frans deel is van onze vereniging”, weet voorzitter Dirk Vanwalleghem. “Hij heeft in die 50 jaar zoveel voor ons gedaan en hij doet dat nu nog steeds. We zijn hem dan ook zo dankbaar voor wat hij allemaal doet en in het verleden gedaan heeft, want zonder hem was er misschien geen sprake meer van Leo XIII.”

Vrijwilligerswerk

Niet alleen Dirk Vanwalleghem nam het woord, ook dirigent Francis Bonte, schepen Ann Van Essche en voormalig burgemeester Gerda Mylle spraken het feestvarken toe. Ze prezen hem allemaal voor zijn vele uren vrijwilligerswerk. “Het mooie aan Frans is dat hij zoveel doet, maar dat hij daar zelf helemaal niet voor in de kijker hoeft te staan. Frans is er één van ‘doe stille voort en zie niet om’, en net dat maakt hem een schitterend mens,” klonk het. “Op vele activiteiten is Frans er als eerste om alles klaar te zetten en gaat hij pas weg als de volledige opkuis gedaan is. Zo zijn er niet veel…”

De harmonie is en blijft een groot deel van mijn leven

Tijdens de huldiging stond Dirk Vanwalleghem ook even stil bij Frans’ vader Maurice en bij zijn zoon Jurgen, beide heren zijn helaas overleden, maar lieten ook binnen Leo XIII een prachtige herinnering achter.

Verrassing

Frans zelf was zaterdagavond vooral erg onder de indruk van de vele lofbetuigingen die zijn kant uitkwamen. “Ik ben natuurlijk vereerd, maar dit had allemaal niet gehoeven. Ik doe heel graag wat ik doe voor Leo XIII en alle muzikanten en het bestuur zitten in mijn hart. Voor mij is dit dan ook een evidentie”, glundert Frans. “Ik was deze morgen geschrokken dat ze plots voor mijn deur stonden te musiceren zonder dat ik ergens van af wist. Mijn vrouw Roos zat in het complot hoorde ik later. Nochtans verdient zij ook een serieus bloemetje, zonder een sterke vrouw als haar stond ik niet waar ik nu stond. Ze betekent zo veel voor mij.”

“Ik hoop in elk geval dat ik nog een tijdje verder kan binnen Leo XIII. Het is en blijft een groot deel van mijn leven en ‘t is vooral ook een geweldige bende! Dat moeten we in ere blijven houden!” (MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier