Frans Verhelst en Raf Willaert gehuldigd als eremandataris

Burgemeester Patrick Lansens, Frans Verhelst en Raf Willaert werden samen met hun echtgenotes in de bloemen gezet. © Foto Coghe
Carl Bruneel

Na afloop van de gemeenteraad in Koekelare werden twee gewezen lokale politici in de bloemen gezet. Raf Willaert (Open VLD) en Frans Verhelst (Open VLD) kregen immers de titel van eremandataris. Ook burgemeester Patrick Lansens (SP.A) werd tot zijn grote verrassing gehuldigd. Hij is dit jaar immers welgeteld 25 jaar burgemeester.

“De titel van eremandataris wordt verleend aan personen die een grote verdienste hebben gehad door hun engagement in de politiek en hun jarenlange deelname aan het beleid van onze gemeente”, legt burgemeester Patrick Lansens (SP.A) uit. “Om de titel te verkrijgen dient men 24 jaar gemeente- of OCMW-raadslid te zijn geweest. Een andere vereiste is dat men niet langer politiek actief is. Eremandataris worden is een vorm van waardering en een bekroning.”

Twee gewezen politici kregen na afloop van de raad de titel van eremandataris: Raf Willaert en Frans Verhelst. “Raf heeft er een politieke carrière van 24 jaar opzitten.”, weet burgemeester Lansens. “Hij maakte zijn politiek debuut bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994, maar raakte toen nipt niet verkozen, vermits Marc Volckaert als personeelslid van de gemeente afstand deed van zijn mandaat kwam hij toch in de gemeenteraad. Bij de verkiezingen van 2000 werd hij wel rechtstreeks verkozen. Hij zetelde voor Open VLD bijna 23 jaar in de gemeenteraad en 1 jaar in de OCMW-raad.”

Meteen schepen

“Frans Verhelst heeft er nog een langere politieke carrière opzitten”, weet burgemeester Lansens. “Hij was in 1982 voor het eerst kandidaat op de lijst Center, maar raakte toen niet verkozen. In 1988 was dat wel het geval toen hij kandidaat was op de lijst Nieuw Center. Frans werd toen niet alleen voor het eerst verkozen, maar werd ook meteen schepen van openbare werken. In ’94 werd Frans verkozen op de VLD-lijst, maar hij verzeilde ondanks 1.028 voorkeurstemmen in de oppositie. Bij volgende verkiezingen werd hij steeds opnieuw verkozen, in 2000 zelfs met een topscore van 1.693 voorkeurstemmen. Frans heeft er in totaal een politieke carrière van 36 jaar opzitten. Hij maakte 30 jaar deel uit van de politieke besluitvorming in onze gemeente : 24 jaar als gemeenteraadslid waarvan 6 jaar als schepen en 6 jaar als OCMW-raadslid. Hij werd in 2002 ook even federaal volksvertegenwoordiger.”

Zowel Raf als Frans kregen van de gemeente een geschenk overhandigd. Hun echtgenotes kregen een ruiker bloemen overhandigd. Tot zijn eigen grote verbazing werd ook burgemeester Lansens gehuldigd. “Op 2 januari was Patrick welgeteld 25 jaar burgemeester.”, weet gemeenteraadvoorzitter Kelly Tanghe (SP.A), “Patrick maakte zijn politiek debuut bij de verkiezingen van 1988 en werd vanop de zesde plaats op de sp-lijst verkozen. Hij werd ook meteen schepen. Bij de volgende verkiezingen in 1994 werd hij meteen tot burgemeester verkozen, functie die hij tot op vandaag uitoefent. In 1999 werd hij ook federaal volksvertegenwoordiger.”

Ook Patrick Lansens werd samen met zijn familie gehuldigd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.