https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Frans Vanzieleghem publiceert dagboek dwangarbeider uit WO II

“Zo’n dagboeken zijn soms de enige manier om te weten hoe de strijders die periode hebben beleefd”, stelt Frans Vanzieleghem vast. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
“Zo’n dagboeken zijn soms de enige manier om te weten hoe de strijders die periode hebben beleefd”, stelt Frans Vanzieleghem vast. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Pers en promotie Muziekcentrum Cactus

Frans Vanzieleghem heeft een passie voor geschiedenis, meer bepaald de geschiedenis van zijn eigen familie en gemeente. Zo stelde hij enkele jaren geleden zijn familiestamboom samen en bracht hij het oorlogsdagboek van zijn grootvader uit. Nu laat hij een nieuw autobiografisch geschrift op de wereld los: het oorlogsdagboek van oud-strijder Medard Van Waeyenberghe, die tijdens WO II verplicht tewerkgesteld werd in Noorwegen.

Frans Vanzieleghem (82) is sinds jaar en dag gepassioneerd door geschiedenis. In die hoedanigheid is hij ook al jaren verbonden aan de Heemkundige Kring Karel Van de Poele in Lichtervelde, als het ware het archief van de gemeente. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze geboren en getogen Lichterveldenaar een interesse heeft voor zijn eigen voorouders en wat zij meemaakten tijdens de twee wereldoorlogen.

‘Geheim’ dagboek

In 2012 herwerkte Frans de teksten die zijn grootvader Achiel Lefever ten tijde van de Eerste Wereldoorlog neerschreef en publiceerde dat in een beperkte oplage. Het boek was een enorm succes. De 600 exemplaren waren in een mum van tijd de deur uit. Nu brengt Frans een tweede oorlogsdagboek uit.

Dit keer herwerkte hij de teksten van Medard Van Waeyenberghe en zijn ervaringen als dwangarbeider tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Medard Van Waeyenberghe was de echtgenoot van de nicht van mijn vrouw”, vertelt Frans Vanzieleghem. “Op die manier kon ik zijn oorlogsdagboek bemachtigen. Hij is in 2007 overleden. Tijdens zijn leven heeft hij nooit over zijn dagboek verteld. Voor haar dood in 2019 heeft zijn vrouw het dagboek aan me toevertrouwd. Ze wist dat ik daar enorm in geïnteresseerd was en dat ik eerder al het dagboek van mijn grootvader had uitgebracht.”

Uniek naslagwerk

In het boek lezen we hoe de 24-jarige Medard Van Waeyenberghe uit Adegem tussen 1943 en 1944 als krijgsgevangene terechtkwam nabij de stad Bodø, op het Noorse eiland Nord-Arnøy . Hij werd er verplicht tewerkgesteld door nazi-Duitsland en bouwde er als dwangarbeider aan de Atlantikwall. “Hoewel Medard wellicht niet lang heeft gestudeerd, waren zijn teksten vrij goed geschreven. Net als bij het vorige dagboek heb ik de teksten herwerkt en worden die opnieuw op een kleine oplage gedrukt. De boeken zijn vanaf volgende week bij mij te verkrijgen”, aldus Frans.

“Bij mijn weten zijn er nog maar weinig werken van die aard verschenen. Een stuk van het dagboek werd begin dit jaar al gepubliceerd in het jaarboek van de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem, maar verder is het een uniek stuk. Mijn boeken zorgen ervoor dat verhalen van oud-strijders niet worden vergeten. Vaak vertellen oud-strijders weinig of niets over hun ervaringen tijdens de oorlog, omdat de herinneringen te pijnlijk zijn. Zo’n dagboeken zijn soms de enige manier om te weten hoe zij die periode hebben beleefd.”

Wie het dagboek van Medard Van Waeyenberghe graag heeft, kan mailen naar frans.vanzieleghem@skynet.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.