Frans Geldof kruipt al 15 jaar in de huid van Eddy Merckx: “Elke dag als lookalike blijft even speciaal”

Frans heeft een verzameling uitpuilende A4-schriften vol krantenartikels en foto's. (foto SK)
Frans heeft een verzameling uitpuilende A4-schriften vol krantenartikels en foto's. (foto SK)
Redactie KW

Zo’n vijftien jaar geleden trad Woumenaar Frans Geldof definitief uit de anonimiteit. Eind juli 2005 vond in Diksmuide het eerste Natourcriterium plaats, in de nasleep van de voorbije Ronde van Frankrijk. Met netjes geschoren en ingeoliede benen, zijn zwarte haren in de plooi, koershelm, de Molteni-uitrusting, maakte Frans zijn opwachting op het grote wielertoneel. Als lookalike van Eddy Merckx, een nieuw leven was begonnen. “De eerste jaren waren er velen die met me lachten, maar nu krijg ik hoe langer hoe meer respect”, vertelt hij. Het grasduinen in zijn twee schriften vol persknipsels leert dat zijn Merckx-verhaal één langgerekt avontuur is geworden, altijd opnieuw speciaal.

Frans zelf noemt het fotoboeken, maar wat je onder de neus krijgt, zijn uitpuilende A4-schriften vol krantenartikels, meestal interviews met hemzelf of de echte Kannibaal, massa’s foto’s, uitgeprinte e-mails, technische tekeningen van Merckx-fietsen, allerhande aankondigingen van evenementen waar hij figureerde, de meeste ingeplakt, maar evenveel gewoon tussen de bladzijden gestoken. Een beetje slordig, maar indrukwekkend veel…

“Ik heb enorm veel ontzag voor Eddy, maar echt vriendelijk is hij nooit geweest”

Op de eerste bladzijde van het eerste volume, de aankondiging van het hierboven aangehaalde criterium uit deze krant. Onderaan de foto van Frans in de gele trui, poserend voor de affiche van het evenement met als titel: ‘Eddy Geldof of Frans Merckx’, waar Frans nadien in balpen ‘Winnaar Tom Boonen’ heeft bij geschreven. Met daarboven een veel oudere krantenfoto van de echte Eddy tijdens een ererondje na zijn laatste Tourzege in 1974. Verder een uitgebreid fotoverslag, met een glunderende Frans genietend van de aandacht, met hier en daar zijn naam in fluo aangestipt. De trein was definitief vertrokken! We bladeren verder en vinden, niet helemaal chronologisch, zijn optredens uit 2006 op de Cauberg in Nederland (Amstel Gold Race) en … de rommelmarkt-koers in… Merkem.

Televisieoptredens

Hier en daar zie je sporen van een lange reeks mediaoptredens in diverse programma’s: 1000 Zonnen & Garnalen, Ook getest op mensen, Brood & Spelen, De Generatieshow, Het Zesde Zintuig, Superfans, Iedereen Beroemd, live op Jim TV, of zijn deelname aan het Sporza-evenement ‘24 uur Mont Ventoux’ … En dat is dan meestal voor een ruim publiek van tv-kijkers en radioluisteraars, maar er is nog meer: ‘Frans Merckx’ trad en treedt ook op grote evenementen als de première van de film ‘Allez Eddy’ in 2012 in Kinepolis Gent (omdat zijn idool zelf niet wilde), de viering van 40 jaar Touroverwinning Lucien Van Impe van 1976 in 2016 in Mere, op een sponsor-fietstocht met toenmalige minister-president Kris Peeters, maar ook in rusthuizen, schlagerfestivals tot …vrijgezellenavonden of familiebijeenkomsten.

Frans Geldof in actie als Eddy Merckx op de Muur van Geraardsbergen. (repro SK)
Frans Geldof in actie als Eddy Merckx op de Muur van Geraardsbergen. (repro SK)

Kan natuurlijk niet ontbreken in de collectie: zijn eerste officiële ontmoeting met de echte Eddy in Kapelle-op-den-Bos, ook in 2005, voor een fietstocht voor het goede doel…. Frans mocht meedoen, omdat hij gereageerd had op een oproep van een krant om foto’s in te sturen van lookalikes van hun idool. Maar veel aandacht en aanspraak kreeg Frans niet van De Kannibaal. “Vraag me niet waarom, maar echt vriendelijk is hij nooit geweest tegen me. En ik heb zoveel ontzag voor hem dat ik hem niet spontaan durf te benaderen. Het rare is dat veel mensen tegenover mij als lookalike met evenveel pudeur reageren en dat ik moet zeggen van ‘allez kom, ik ben maar gewoon als jullie. Wat willen jullie? Een foto?”

Holland Sport

En de uitnodigingen komen ook uit het buitenland: in 2008 was hij te gast in het Nederlandse sportprogramma ‘Holland Sport’, waarbij ze Frans van zijn ontbijt tot in de Ronde van Vlaanderen volgden, tot zijn act in september 2014 in de ‘Muur on Tour’, een grote wielertheatershow in de grote concertzaal TivoliVredenburg in Utrecht, in de aanloop van de start van de Tour in dezelfde stad in 2015. En Frans-Eddy was aanwezig op de grote rondes, die ons land aandeden: in 2006 tijdens de proloog van de Giro in Luik, langs het parcours in Ath-Henegouwen van een etappe in de Ronde van Frankrijk in 2012, en verder in tal van grote en semi-klassiekers.

Waren er hoogtepunten in zijn lookalikeloopbaan, willen we graag weten. “Voor mij is het altijd speciaal. Leven als Eddy Merckx begon als een ingeving in een droom en het is zo gebleven. Zo kwam mijn vrouw eens op een dinsdag in april thuis rond 12 uur. Ik vernam plots dat ik naar de Waalse Pijl moest, die die dag werd gereden. Ik holderdebolder naar Hoei, naar de beruchte Muur, ik werd in mijn outfit op de steile klim naar boven geduwd door het publiek en wie zie ik aan de meet? Bernard Hinault? Fantastisch toch! Altijd verrassend!”, lacht Frans. (SK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.