Frans en Estella uit Bellegem: “Voor alle diensten is er een draaiboek”

Estella Hoirelbeke en Frans Lefebvre zijn heel actief in het sociale weefsel van Bellegem. © els deleu
Redactie KW

Frans Lefebvre (70) en zijn echtgenote Estella Hoirelbeke (67) zijn allebei betrokken bij het parochiaal leven in Bellegem. Frans is in de kerkraad en Estella doet het parochiaal secretariaat. Daarnaast zetten ze zich in voor tal van andere losse activiteiten.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kerk

“Het begon toen ik de vroegere pastoor moest helpen met computerwerk”, begint Estella Hoirelbeke. “Aangezien ik minder onderlegd was in financiën, en mijn man Frans daar beter in was, hielp hij mij wat met het financiële luik.”

Zo rolde ook Frans in het parochiewerk. Hij helpt ook met het stoelgeld en doet de aankoop van kaarsen. Het begon met geldzaken, later werden Frans en Estella gevraagd om mee te werken als volwassen acoliet met uitvaarten en huwelijken. “Dat moet rond 2010 geweest zijn. Op onze parochie is er wel nog een koster die vooraf alles klaarzet. Wij helpen opruimen na de diensten.”

Kruisverering

Frans en Estella springen ook voor verschillende zaken in. Zo gaat Frans samen met nog iemand helpen op Goede Vrijdag om 15 uur bij de kruisverering. “Vrijdagavond is er een dienst op het domein van de barones, waar er met fakkels en kruisen gestapt wordt, en waar ik probeer alles in goede banen te leiden”, zegt Frans.

Vroeger gaf Estella nog vormselcatechese, maar dit doet ze niet meer. Ze doet wel nog het parochiaal secretariaat. Frans werd drie jaar geleden secretaris van de kerkraad, de vroegere kerkfabriek. “Volgende week is er verkiezing van de kleine helft van de raad, en binnen drie jaar wordt de grote helft weer verkozen. Deze kerkraad komt vijf keer per jaar samen. Dit staat los van het parochiale werk, en gaat eigenlijk vooral over infrastructuur.”

Stuurgroep

In het zuiden van Kortrijk werd de pastorale eenheid H. Edith Stein in het leven geroepen. Daar zetelt Estella in als lid van de parochiale stuurgroep van Sint-Amandus Bellegem. “Alles loopt er vlot en geordend”, luidt het. “Voor alle diensten is er nu een draaiboek. Vroeger bestond dit allemaal niet.”

Frans is al tien jaar met pensioen. Hij werkte als verpleger bij de medische dienst bij Bekaert en was ook 18 jaar gemeenteraadslid. Hij was ook in het bestuur van KSV Bellegem en gaat er nu nog sporadisch helpen bij koersen. Estella is nog bestuurslid bij Samana Bellegem. Daar zet het koppel zich ook samen in.

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.