Frankie Van Troostenberghe is gepassioneerd door leeuwen

Paul Bruneel

57 jaar is hij en al meer dan de helft van zijn leven gepassioneerd door alles wat met leeuwen te maken heeft. Zijn pronkstuk is een levensgroot exemplaar, maar in zijn collectie leeuwen zijn er heel wat originele en waardevolle stukken te vinden. Wij hebben het over de man die in 2016 door onze krant verkozen werd tot Krak van Middelkerke, Frankie Van Troostenberghe, uit Westende.

“Het is eigenlijk allemaal heel onschuldig en toevallig begonnen. Iemand die wist dat ik de leeuw als sterrenbeeld heb, schonk mij een leeuwtje als geschenk en dat imponeerde me onmiddellijk.”

“Onder het motto, één is geen, kocht ik zelf nog een exemplaar bij, maar besefte toen nog niet dat dit de start was van een grote verzameling, zeg maar een hobby die uit de hand is gelopen” lacht Frankie Van Troostenberghe.

Acteur, regisseur en zanger

De leeuw is heel wat gaan betekenen in zijn leven, zo zie je Frankie heel zelden met kledij die niets te maken heeft met een leeuw. “Ik heb een 50-tal verschillende T-shirts met een leeuw erop, ik heb dus voldoende gelegenheid om een andere T-shirt aan te trekken.”

“De mensen die in mijn zaak Frankie’s snoep- en kadoshop langs de Koning Ridderdijk in Westende langs komen, maken er dikwijls opmerkingen over in de zin van ‘waar heb je dat gehaald’ of ‘waar kun je dit laten maken?’. In mijn winkel zijn er ook trouwens heel wat artikelen te koop rond leeuwen.”

Frankie is zelf acteur, regisseur en zanger en wie dacht je is zijn lievelingsartiest als het over Nederlandstalige muziek gaat? Inderdaad Paul De Leeuw.

Ik heb een 50-tal verschillende T-shirts met een leeuw erop

“Ik hoor Paul De Leeuw niet enkel graag zingen, ik zing zelf ook de nummers van hem. Als ik zo’n nummer zing geeft dit me een speciale kick” zegt Frankie. Door plaatsgebrek kan hij niet zijn hele verzameling uitstallen en noodgedwongen verdwijnen er regelmatig leeuwen in dozen. Maar voor zijn unieke stukken, zeg maar pronkstukken, vindt hij altijd wel een plaatsje in de woning.

“Ik heb een aantal leeuwtjes in Swarovskikristal en pijpen in meerschuim die enkel in Turkijke te verkrijgen zijn” geeft hij mee. “Ik heb ook een groot aantal Zippo’s uit verschillende landen met leeuwen erop, waaronder enkele prachtige exemplaren uit Japan.”

“Een origineel item in mijn verzameling is een opgezette leeuwenpoot, maar mijn pronkstuk is en blijft een levensgrote leeuw die een vriend van me meebracht uit Indonesië. Hier ben ik heel fier op.”

“Ik snuffel regelmatig eens op een rommelmarkt, maar kijk vooral via internet of er nog ‘leeuwenzaken’ te doen zijn. Dankzij het internet heb ik in mijn verzameling een aantal attributen die je hier nooit kunt verkrijgen of aankopen. Zo heb ik Chinese leeuwen en een prachtig bronzen leeuwenbeeld.”

Het hoeven niet altijd grote of dure stukken te zijn voor Frankie, hij beschikt ook over een groot aantal knuffels en kleine leeuwtjes en over een leeuwtje zoals de hondjes die we vroeger zagen achteraan in de auto met een knikkend kopje.

Kleine alcoholflesjes

Frankie liet zich enkele jaren geleden ontvallen graag in het Guinness Book of records terecht te komen, maar nazicht heeft hem geleerd dat dit met de leeuwen niet zal lukken. Anderzijds misschien wel met zijn andere passie, het verzamelen van kleine alcoholflesjes.

“Ook deze verzameling dateert al van meer dan 30 jaar geleden toen ik nog een tearoom uitbaatte. Ik heb er op vandaag zo’n 5.000 maar net zoals bij de leeuwen veel te weinig plaats om ze allemaal te etaleren. Ook hier heb ik enkele unieke exemplaren en ik heb ook steeds kleine exemplaren laten maken van de dranken die ik zelf lanceerde zoals de Dronkenput, het Duinensap, het Middelkerks Zeewater en het Westends pareltje. Deze verzameling staat even on hold” vertelt verzamelaar Frankie enthousiast.

Wie nog leeuwen of kleine flesjes over heeft weet dus waar naartoe er mee: Frankie’s Snoep- en Kadoshop Koning Ridderdijk 44 in Westende.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.