Frank Missant overleden: “Echte intellectueel, maar ook erg volks”

Frank Missant overleed in een ziekenhuis in Boulogne-sur-Mer. © gf
Redactie KW

Tielt is een artistiek figuur armer. Vorige week donderdag overleed immers kalligraaf en steenkapper Frank Missant (67) op weg naar het Franse Boulogne-sur-Mer. Hij ging er met een goede vriend aan de kust stenen ophalen die hij later zou gebruiken voor zijn werken. Onderweg sloeg echter het noodlot toe. Missant werd onwel en stierf uiteindelijk in het ziekenhuis van Boulogne-sur-Mer. Missant was een van de meest toonaangevende kalligrafen van België.

“Hij was mijn beste vriend.” Advocaat Paul Bekaert is zichtbaar aangeslagen door het overlijden van zijn boezemvriend Frank Missant. “Zeker omdat het erg plots was. We kenden elkaar al 50 jaar.” Een merkwaardig figuur noemt Bekaert hem. Tweeledig ook. “An sich was hij een einzelgänger. Hij was graag op zijn eentje. Hij ging zijn gang en wilde geen verplichtingen. Dan zat hij van ’s morgens tot ’s avonds in zijn huis met zijn neus in boeken, kranten en tijdschriften. Al ging hij aan de andere kant ook graag naar zijn gekende cafés met de man in de straat aan de toog hangen, waarschijnlijk om stoom af te laten. Er was dus wel een soort dualiteit.”

Topkalligraaf

Vooral als steenkapper en kalligraaf beitelde Missant zijn naam in de geschiedenisboeken. “Hij was regent tekenen en bij toeval kreeg hij een boek in handen van Jef Boudens, een Bruggeling die als een van de enige in België les gaf in kalligrafie”, doet Bekaert het relaas. “Hij kreeg de microbe te pakken en ging stages volgen in Frankrijk. Het is ook daar – Frank was een echte Frankrijkliefhebber – dat hij is beginnen steenkappen. Zo kwam hij in contact met Claude Mediavilla, een autoriteit wat betreft kalligrafie.”

Aan uitgeverij Lannoo in Tielt mocht hij een tekst graveren in een stuk steen.
Aan uitgeverij Lannoo in Tielt mocht hij een tekst graveren in een stuk steen. © gf

Die ontmoeting legde hem allesbehalve windeieren, want naast zijn werk bij uitgeverij Lannoo kapte hij ook vaak letters in grafstenen, ontwierp hij logo’s en doceerde hij in kalligrafie. Eén werk stak er echter bovenuit. Zo kreeg hij van Mediavilla de opdracht om in de Kathedraal van Saint-Denis in Parijs de namen te kappen van de koningen die daar begraven liggen. Onder het vijftal klinkende namen als Louis XVI en Marie-Antoinette. Verder kreeg hij van een uitgeverij ook de opdracht om Het Zonnelied van Franciscus van Assisi om te zetten in een kalligrafisch werk.

Maar Missant was ook erg sociaal geëngageerd. Zo organiseerde hij jeugdateliers voor andersvaliden en was hij actief in het psychiatrisch centrum in Beernem. Ook daar organiseerde hij ateliers voor patiënten. In het Orthopedagogisch Center Sint-Idesbald gaf hij dan weer les. “Hij was dus heel sociaal geëngageerd. Ook daar opnieuw die tegenstelling: enerzijds was hij een echte intellectueel, anderzijds was hij erg volks. Dat had hij waarschijnlijk meegekregen van zijn grootouders, die een café hadden. Hij was gewoon een erg mooi figuur.” (TM)

De uitvaartplechtigheid vindt plaats in de decanale Sint-Pieterskerk in Tielt op zaterdag 27 november om 11 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier