Frank Lateur geëerd met uitgebreid programma

Stijn Streuvels in het Lijsternest in Ingooigem. © GV
Redactie KW

Op 3 oktober 2021 is het 150 jaar geleden dat schrijver Frank Lateur, alias Stijn Streuvels (1871-1969) in Heule het levenslicht zag. Vanuit zijn Lijsternest in Ingooigem zal hij zich ruim 60 jaar lang met hart en ziel wijden aan het schrijverschap.

In 1905 neemt Stijn Streuvels zijn intrek in het Lijsternest in Ingooigem. Enkele jaren later wordt zijn landhuis uitgebreid met een smalle schrijfkamer en een panoramisch venster dat uitkijkt op de zacht glooiende velden tussen Leie en Schelde. Zijn grote kracht is dat hij in een uitermate levendige taal deze vertrouwde omgeving op een doordringende wijze weet te portretteren en er universele thema’s op projecteert.

schrijver van wereldformaat

Zijn expressieve taal en universele thema’s maken van Streuvels een schrijver van wereldformaat die tot op vandaag relevant blijft. Dit najaar trekt een stoet van heel diverse activiteiten door de regio om de 150e verjaardag van de meester te vieren op een actuele manier. Het uitgebreide feestprogramma biedt een waaier aan culturele en literaire evenementen.

Het leven en de dood in den Ast is voor mij Streuvels’ topwerk – Regisseur Ludwig Poignie

We lichten er de evocatie ‘Streuvels. De virtuoze taalkronkelaar’ uit onder regie van Ludwig Poignie dat in oktober in drie verschillende gemeenten die onlosmakelijk verbonden zijn met de levenswandel van Streuvels opgevoerd wordt. De voorstelling gaat in première in Heule, waarna er nog voorstellingen zijn in Avelgem waar hij 18 jaar als bakker werkte en in Anzegem met het landelijke Ingooigem en de schrijverslocatie het Lijsternest. Op 16 oktober 2021 zal in De Stringe een groepje bevlogen acteurs het universum van Streuvels tot leven brengen in een bedwelmende mix van livemuziek, beklijvende videoprojecties van het jongerencollectief Spacemakers (JH Krak Avelgem) en bezwerende choreografieën van Ariadne-Eureka (Anzegem). “Het leven en de dood in den Ast is voor mij zijn topwerk”, aldus regisseur Ludwig Poignie (64). “Het is pure filosofie. Streuvels beschrijft in zijn typische virtuoze stijl wat fysiek lijden psychisch doet met een mens.

De woorden die hij creëert zijn in functie van wat hij wil uitdrukken. Dàt is voor mij de essentie van Streuvels.” (GV)

Het volledige programma en alle info is te vinden op de website www.150jaarstreuvels.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier