Frank Desmedt sloot tien jaar geleden ‘t Oud Konijntje: “Restaurant opent nog altijd deuren”

Frank Desmedt geeft nu wijndegustaties en is ook betrokken bij de organisatie van Danilith Nokere Koerse. © HDV
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

‘t Oud Konijntje is een naam die tot de verbeelding blijft spreken. Het sterrenrestaurant bestond net geen 60 jaar toen het eind 2010 – tot spijt van velen – de deuren sloot. “Er was geen opvolging”, zegt gewezen sommelier Frank Desmedt (63), die als enige in de familie professioneel actief is gebleven. Als wijnkenner organiseert hij nu overal degustaties.

We spreken met Frank Desmedt af in zijn thuisbasis Nokere. “Ik woon hier ongelofelijk graag en in vijf minuten sta ik in Waregem, waar ik nog altijd vaak en graag vertoef.”

Frank hoe kijk je terug op ‘t Oud Konijntje?

“Dat is toch met een zekere nostalgie, want het waren mooie tijden. In de 34 jaar die ik er als sommelier heb gewerkt, heb ik veel gegeven, maar ook veel teruggekregen. De mensen kwamen hier niet alleen om gastronomisch te tafelen, maar evenzeer voor de interessante ontmoetingen. Veel van onze bezoekers beschouwden ons als familie of als vrienden. Voor mijn twee zussen en ik was ‘t Oud Konijntje lange tijd bijna onze thuis. Onze kinderen zijn hier ook voor een groot stuk opgegroeid.”

‘t Oud Konijntje stond erom bekend dat er wel eens bekend volk uit de wielrennerij neerstreek. Aan wie heb je de beste herinneringen?

“Er zijn er veel, maar ik denk toch in het bijzonder aan Frank Vandenbroucke. Hij was in de tussenseizoenen regelmatig te gast en voelde zich hier helemaal thuis. Frank was ook de vriendelijkheid in persoon. Als hij hier binnenkwam, ging hij langs bij alle tafeltjes om iedereen persoonlijk te begroeten. Onze klanten waardeerden dat enorm. Met Frank had ik ook een goed contact en hij belde me wel eens. Zo kreeg ik op een dag een telefoontje van hem toen hij in Italië zat. Hij had mijn advies nodig, omdat hij daar wijn wilde aankopen.”

“Ook aan Johan Museeuw denk ik met veel genoegen terug. Van hem heb ik ooit een magnum champagne cadeau gekregen na één van zijn overwinningen in Parijs-Roubaix. Het etiket was zijn podiumfoto. Tot op vandaag bewaar ik die in mijn wijnkelder, want ik koester dat geschenk. Behalve sportmensen kwamen hier ook veel belangrijke zakenlui uit de regio eten. Ook alle burgemeesters van Waregem waren hier kind aan huis.”

BIO

Privé

Frank Desmedt (63) is getrouwd met Martine De Wulf (61). Ze wonen in het centrum van Nokere en hebben drie kinderen: Gregory (37), Melanie (36) en Thomas, die in 2008 is overleden.

Loopbaan

Frank heeft Latijn-Grieks gevolgd bij de Paters Oblaten in Waregem. Daarna volgde hij een patronaatsopleiding. Hij was medezaakvoerder en sommelier van sterrenrestaurant ‘t Oud Konijntje van 1977 tot eind 2010 toen de deuren dicht gingen. Hij won ooit de prijs van beste sommelier van België. ‘t Oud Konijntje is opgericht in 1952 door John en Thérèse Desmedt. Eind jaren 70 kwamen de kinderen geleidelijk aan in de zaak. Eerst begon Anne-Marie er te werken, daarna kwamen ook Frank en Patricia erbij.

Na de stopzetting van jullie restaurant ben je met wijndegustaties en wijnverkoop met advies gestart. Je denkt nog niet aan stoppen?

“Nee, want ik beleef daar veel te veel plezier aan. Op die degustaties, die ik zowel voor particulieren als voor bedrijven doe, breng ik soms ook exclusieve wijnen op tafel. Als wijnkenner vind ik dat natuurlijk geweldig. Die proeverijen hebben me op alle mogelijke plaatsen gebracht. Zo ben ik ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het internationaal gereputeerde Deloitte eens het land rondgetrokken voor degustaties met klanten en personeelsleden. Daarbij houd je het niet voor mogelijk hoe vaak mensen me bij dergelijke gelegenheden dan aanspreken over ‘t Oud Konijntje. Die naam blijft nog altijd deuren openen. Het leuke gevolg is dat ik nooit op zoek moet naar klanten.”

Jij bent de enige in de familie die na de sluiting professioneel actief gebleven bent. Hebben je zussen dat nooit overwogen?

“Zowel Anne-Marie als Patricia zochten daarna liever de luwte op. Patricia volgde als chef-kok van ‘t Oud Konijntje ons mama op. Ze wordt nog altijd vaak gevraagd om bij particulieren of voor bedrijven te gaan koken, maar ze gaat daar nooit op in. Voor haar was het welletjes geweest na die vele jaren van hard werken. Gelukkig mogen wij als familie nog altijd genieten van haar kookkunsten. Ook Anne-Marie hield zich nadien buiten de schijnwerpers. Ze onderscheidde zich daarna nog meer als drijvende kracht achter de familie. Jammer genoeg is ze ons vorig jaar ontnomen na een agressieve, korte ziekte. Dat was een zware klap voor de familie. Voor mijn vrouw en ik was het de tweede klap na het verlies van onze zoon Thomas jaren geleden. Op dergelijke momenten beseffen we maar al te goed hoe belangrijk het is dat we met de hele familie zo goed aan elkaar hangen.”

Het geschenk van Johan Museeuw bewaar ik nog steeds in mijn wijnkelder

Eigenlijk had het voor jou heel anders kunnen lopen, want als 18-jarige werd je beschouwd als een voetbaltalent…

“Ja, ik leek voorbestemd voor een carrière als profvoetballer bij Waregem. Ik heb er alle jeugdreeksen doorlopen en trainde onder meer met Giba en Luc Millecamps. Toen ik klaar was om mijn eerste stappen te zetten in het eerste elftal, kreeg ik evenwel een netvliesloslating. Gelukkig is er toen snel gehandeld en konden de artsen mijn ogen redden. Met mijn voetbalcarrière op het hoogste niveau was het afgelopen. Wel kon ik enkele jaren later nog de kleuren van Zultse VV verdedigen, daarna van Kruisem. Sport is belangrijk gebleven. Nu ben ik bestuurslid van Waregem Gaver Tennis Club en speel ik wekelijks mijn matchen. Ook help ik mee Danilith Nokere Koerse organiseren.”

Info over de degustaties bij Frank Desmedt op 0475 72 80 91 of via info@frankdesmedt.be.

(Freddy Vermoere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.