https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Frank Bonneure sluit fotozaak na meer dan 40 jaar: “Mijn werkagenda zit voorlopig nog goed vol”

“Tien jaar geleden waren er nog zo’n 3.000 fotowinkels in België, nu geen 300 meer”, zegt Frank Bonneure. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Frank Bonneure trekt na meer dan veertig jaar de deur dicht van zijn bekende fotozaak op de Blankenbergse Steenweg in Brugge. Hij blijft wel actief als fotograaf.

Frank Bonneure (62) startte in 1979 als zelfstandig fotograaf. “Mijn eerste klanten ontving ik gewoon bij mijn vader thuis op de gang. In mei 1980 ben ik dan naar hier gekomen, op de plek waar voorheen bloemenwinkel Van Pamel gevestigd was. Met ons huismerk Spector hebben we er een gevestigde waarde van gemaakt”, vertelt hij. Franks fotozaak aan de Blankenbergse Steenweg was een referentie op gebied van vakfotografie. Gedurende een vijftiental jaar runde hij ook nog een tweede winkel naast de Colruyt in Sint-Andries. “Het was de gouden periode van de fotografie”, zegt hij. “Op een gegeven moment kon ik de vraag voor huwelijksreportages zelfs niet meer bijbenen. We boden in onze winkel toen ook de 1 uur fotoservice aan, een term die verdween met de digitalisering.”

Winkel leeggeroofd

Frank maakte heel die omschakeling van dichtbij mee. “Ik ben er vanaf dag één in meegegroeid. Dat moest ook wel om te overleven; iederéén wilde plots zo’n digitaal fototoestelletje. In die tijd kon je immers nog geen foto’s maken met je gsm. In 2001 – de zaak was net volledig vernieuwd – werd er ingebroken. De hele winkel werd toen leeggeroofd.”

De job van fotograaf is voor tachtig procent computerwerk geworden

De reden dat Frank zijn winkel nu sluit, heeft onrechtstreeks ook nog altijd met die digitale evolutie te maken. “Wereldwijd worden er dagelijks miljarden foto’s gemaakt, maar daarvan wordt nog slechts een heel klein percentage afgedrukt. Het maakt ook niet meer zoveel uit of een foto technisch goed is. Zolang je er maar op staat. Tien jaar geleden waren er nog zo’n 3.000 fotowinkels in België, nu geen 300 meer. De job van fotograaf is voor tachtig procent computerwerk geworden.”

Frank blijft wel nog actief als fotograaf. “Af en toe komen er nog mensen langs om oude foto’s en dia’s digitaal te reproduceren, maar voor de rest leg ik me nu vooral toe op digitale beeldcreatie of publiciteitsfotografie. Mijn werkagenda zit voorlopig nog altijd goed vol, maar op termijn zou ik graag weer meer voor mezelf gaan fotograferen.”

Schelpencollectie

Frank wil iets doen met zijn schelpencollectie, misschien eens een kalender uitbrengen… “Ik zit dus nog boordevol plannen, al zal het na 42 jaar toch een raar gevoel zijn om hier zaterdag voor de laatste keer de deur achter mij dicht te trekken”, besluit Frank.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.