https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

François Degraeve wint Darts on Tour en mag naar Tenerife: “Alles werd de hele dag gefilmd”

François Degraeve was de beste gooier tijdens Darts on Tour. (foto JT)
Redactie KW

De dartsport, vogelpiek in de volksmond, beleeft hoogdagen. VTM2 surft mee op dat succes. Ze tonen niet alleen veel live darts, ze trekken ook met een dartstruck doorheen Vlaanderen. Bij ‘Darts on Tour’ mag iedereen drie pijltjes gooien. Wie die dag het hoogst scoort, wint een reis. Hoogledenaar François Degraeve behaalde de beste score in Roeselare en won een weekje Tenerife.

François Degraeve (59) is geen onbekende in de Vlaamse dartswereld. Zo werd hij onder andere West-Vlaams Kampioen in 1990, hij won ook bij de Vlaamse Darts Organisatie in 1991. Op nationaal niveau werd hij ploegkampioen met de Barracuda’s uit Menen. Toch borg hij zijn pijlen op in 1994. In 2018, bij zijn verhuis naar Hooglede, herwon hij zijn passie voor het spelletje.

“Ik begon sporadisch terug een pijltje te gooien”, opent François. “Beetje bij beetje kwam het gevoel terug en toen heb ik een dartsclub opgericht in café De Neerplatse, De Vikings. Ondertussen beschikken we al over 31 leden waarmee we een eigen competitie spelen, we doen ook mee aan een ploegencompetitie en trekken af en toe naar een tornooi. Toen we vernamen dat de bus van VTM2 op zaterdag 24 juli naar Roeselare kwam, hebben we geen moment getwijfeld om met een aantal leden een poging te wagen.”

Op Polenplein

De Darts on Tour-bus streek neer op het Polenplein in Roeselare. Van 10 uur tot 18 uur kon iedereen zijn kans wagen met drie pijltjes. Wie de hoogste score haalde, kreeg een reis voor twee personen aangeboden, zeven nachten halfpension in Tenerife.

Ik had al snel door dat die pijlen nogal aan de lichte kant waren

“We hebben er een daguitstap van gemaakt, met onze vrouwen mee,” vervolgt François. “Wij gingen in de voormiddag. Het was erg druk en we moesten meer dan een uur aanschuiven. Op een bepaald moment had ik zelfs overwogen om de wachtrij te verlaten. Toen we uiteindelijk op het podium kwamen, mocht je een paar keer oefenen alvorens het officiële gooien startte. Ik had al snel door dat die pijlen nogal aan de lichte kant waren en ze zelfs een beetje fladderden. Ik besloot dan ook als een van de weinigen om naar de triple 19 op de onderkant van het bord te mikken, terwijl zowat iedereen bovenaan naar de triple 20 mikt.” Die keuze legde François geen windeieren. Na een triple 7, gooide hij twee keer triple 19. Goed voor een totaalscore van 135 punten. De hoogste score was tot dan toe 100 punten.

“Ik voelde toen al aan dat het goed zat. We zijn toen iets gaan eten en drinken in de stad maar in je achterhoofd ben je er wel mee bezig. Omstreeks twintig voor zes keerden we dan terug en ik stond nog steeds aan de leiding. Bij de voorlaatste groep gooide er iemand 140 in de opwarming maar kwam hij slechts op 26 punten uit als het voor echt was.”

Leuk filmpje

“Ik werd op het podium geroepen en mocht er mijn reischeque in ontvangst nemen. Alles werd de hele dag lang gefilmd dus wellicht komt er nog een leuk filmpje aan. Het is alvast een leuke prijs om te winnen. In april trek ik samen met mijn vriendin naar de Spaanse zon”, besluit François.

De nieuwe competitie van De Vikings start op vrijdag 17 september in lokaal De Neerplatse, nieuwe leden zijn nog steeds welkom. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.