Francky Dury en Willy Naessens zijn ereburgers van Zulte

Ereburgers Francky Dury en Willy Naessens. © MVW
Redactie KW

Francky Dury en Willy Naessens zijn gevierd als ereburgers van de gemeente Zulte. “Samen hebben zij Zulte en Waregem op de voetbalkaart geplaatst”, zegt burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte).

Meteen na de bekerwinst – bijna een jaar geleden – werden Francky Dury en Willy Naessens al uitgeroepen tot ereburgers van Zulte. Op de huldiging van de coach en ex-voorzitter van de fusieclub was het lang wachten, maar nu kregen ze toch de viering waar ze recht op hebben. “Beide iconen van Zulte-Waregem krijgen de titel omdat ze een fantastisch verhaal geschreven hebben en Zulte en Waregem op de voetbalkaart hebben gezet, zowel nationaal als internationaal“, zegt burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte). “Ze hebben een lange weg afgelegd: van het chaletje van Zultse VV tot de skyboxen van het Regenboogstadion. Van een club met enkel vrijwilligers tot een bedrijf met meer dan 70 personeelsleden. Als trainer en als voorzitter hebben Francky en Willy hier toe bijgedragen, maar vooral samen.”

Steile opgang

Met respectievelijk 35 en 25 jaar dienst staan Willy Naessens en Francky Dury voor de steile opgang die aanvankelijk Zultse VV en later SV Zulte Waregem naar de top van het Belgisch voetbal bracht. In 1991 loodste hij het toenmalige Zultse VV naar de kampioenstitel in eerste provinciale. Nadien volgde de promotie naar vierde (1995), derde (2002, met de fusieclub) en tweede klasse (2005). Sindsdien speelt Zulte Waregem in de hoogste afdeling. “Willy heeft mij altijd gesteund”, vertelt Dury. “Hij had de gewoonte om op zaterdagochtend te bellen om de match te bespreken. Mijn keuzes kregen altijd zijn steun, en dat vertrouwen heb je nodig als coach.” De spelers en ex-spelers zijn ook vol lof over hun coach en voorzitter. “Ze vormden een hele goede tandem”, vindt ex-speler Guy Germyns. “Na de trainingen hing Francky nog eens 5, 6 uur met spelers aan de lijn.” Zelf zijn de twee ereburgers bijzonder vereerd met de titel. “Ik vind het een enorme waardering. Ik ken Zulte al heel lang en heb hier veel successen gekend. Er zijn ook minder periodes geweest. Eind vorig jaar haalden we 4 op 39 punten, een andere coach zou dan al tweemaal ontslagen zijn. Of ik ooit vertrek? Je komt als trainer vaak in het vizier van andere ploegen, maar ik heb vandaag nog een lang contract en ben ondertussen 60 jaar dus daar is nu geen sprake van.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier