Francis Leman jeunt zich in Cultuurcafé De Leest

Francis Leman baat sinds anderhalf jaar het cultuurcafé bij De Leest uit. © foto Frank
Wouter Vander Stricht

Francis Leman zette zijn carrière bij de politie ‘on hold’ om zijn grote droom waar te maken. Al anderhalf jaar baat hij cultuurcafé De Leest uit en ook in deze coronatijden kijkt hij positief vooruit en hoopt hij deze zomer opnieuw optredens te organiseren.

Anderhalf jaar geleden loste Francis Leman zijn voorganger Lodewijk De Decker af als uitbater van het Izegemse cultuurcafé De Leest.

Je gaf daarbij je vaste job bij de politie op. Een risico?

“Tot op heden ben ik nog heel overtuigd van mijn beslissing. Ik heb hier al heel wat positieve ervaringen opgedaan en heb heel wat interessante mensen leren kennen. Ook het dienstencentrum is hier gevestigd en De Leest is een heel warm nest. Toen ik de beslissing nam, moest ik bepaalde zaken in overweging nemen natuurlijk.”

“Ik ben in het systeem van ‘verlof zonder wedde’ gestapt, ik had zo nog iets om op terug te vallen mocht het me niet liggen. Maar eigenlijk was het niet zo’n zot idee hoor. Omdat het ook een grote invloed heeft op je privésituatie had ik daar thuis al vaker over gesproken. En als ik eens deze stap wilde zetten, dan moest ik dat voor mijn 50ste doen. Ik ben zelf opgegroeid in de schaduw van de Sint-Tillokerk. En als je dan je droom kan verwezenlijken in je eigen thuisstad…”

Je was niet de enige kandidaat. Hoe trachtte je ‘de jury’ aan jouw kant te krijgen?

“In eerste instantie moesten we een financieel plan voorleggen. Ik had al wat ervaring met organiseren en het inschatten van de kosten en baten omdat ik als jeugdvoorzitter van KFC Izegem heel vaak zaken heb georganiseerd. In De Leest is er natuurlijk veel te doen, maar van begin juni tot een stuk in september ligt het cultuurseizoen stil. Om dat te overbruggen introduceerde ik de terrasconcerten.”

De terrasconcerten van vorig jaar waren meteen een voltreffer

“Vorig jaar was onze eerste volledige zomer en iedere woensdag trad hier buiten een band op. We hadden ook wat geluk met het weer en het was meteen een voltreffer die we straks willen herhalen. Ikzelf heb daar ook stappen in kunnen zetten, je voelt dat de contacten met de groepen vlotter verlopen, sommigen komen zelfs zichzelf aanbieden. Dat weet je wel dat het vrij goed zit qua concept.”

Blijven die terrasconcerten op woensdag?

“Ja, ook al om niet in concurrentie te gaan met andere evenementen die in Izegem georganiseerd worden. Het EK voetbal is ondertussen ook weggevallen, waardoor er een extra woensdag is waarop we kunnen organiseren. We starten in principe op woensdag 1 juli. Vorig jaar eindigden we met coverband YIP, maar dat optreden moest dan gestaakt worden door de regen. Dus hernemen we straks opnieuw met YIP, de rest van de bands zullen we dan wel met mondjesmaat bekend maken.”

“Het gaat om enkele groepen die hier nog minder bekend zijn, maar we straks wel bemind willen maken. Ondertussen zijn we ook gaan samenwerken met de mensen van jeugdhuis De Tunne. We hadden samen al een organisatie in ‘t JOC en in principe willen we in het najaar ook twee keer De Leest vullen.”

Vrees je niet dat het coronavirus roet in het eten zal gooien?

“Dat kan ik niet voorspellen. Het ziet er naar uit dat de maatregelen straks wel verlengd zullen worden en we moeten afwachten wat wel en wat niet mag georganiseerd worden deze zomer. Ik vermoed dat grote festivals niet toegestaan zullen worden, ik hoop dat de kleinere optredens wel kunnen doorgaan. Maar we kunnen ook niet bij de pakken blijven neerzitten. Als we plots groen licht krijgen, dan moeten we zorgen dat we klaar zijn. En dat zullen we ook zijn.”

Hoe ga je zelf om met het coronavirus?

“Ik ben in alles zeer voorzichtig. En ik koester het zinnetje van het jaar: ‘Bluv in je kot’. Hopelijk normaliseert ons leven straks weer snel, al vrees ik dat we de gevolgen nog lang zullen meedragen. Voor heel wat mensen wordt hun inkomen naar nul euro herleid. Bij mij dus ook. De laatste avond voor we verplicht moesten sluiten, was ik ook nog open. Er was hier een 25-tal man, dus geen ‘lockdownfeestje’ maar toen wisten we nog niet wat we nu weten. Mocht ik het geweten hebben, ik had mijn deuren dicht gelaten.”

We kenden je vooral uit voetbalmiddens, maar blijkbaar gaat er ook een ‘culturo’ in je schuil?

“Dat is altijd al zo geweest. Als er hier een voorstelling is, dan ga ik altijd graag eens piepen in de zaal. Vroeger kwam ik met ons gezin ook al vaak naar De Leest. Ik hou van theater en muziek. Ik pik graag optredens mee, maar ik kan bijvoorbeeld ook genieten van een balletvoorstelling of een optreden van een muziekkorps. Maar ook als het Efteling Theater hier neerstrijkt, kan ik de manier waarop ze zo’n prachtige show voor kinderen brengen, smaken.”

Mocht je zelf iemand naar De Leest mogen halen. Voor wie ga je dan?

“Najib Amhali, dat is een Nederlandse stand-up comedian van Marokkaanse afkomst. Ik hou enorm van humor, lach zelf graag en zever ook eens graag. Ik zag Najib Amhali al enkele keren aan het werk. Echt de moeite waard.”

“Op 31 juli pakken we voor het eerst uit met Pekkersfest”

Nog verrassingen in petto voor deze zomer?

“Eigenlijk wel. Op woensdag zijn er dus onze terrasconcerten maar iedere zaterdag willen we ons podium ter beschikking stellen voor wie wil optreden. Dat kunnen jonge muziekbands zijn die eens uit hun repetitiekot komen, maar ook andere vormen van optredens zijn welkom. Het is een soort vrij podium. De mensen mogen mij altijd contacteren.”

“En op vrijdag 31 juli organiseer ik hier buiten naast De Leest voor het eerst Pekkersfest. Escape Elliott, een rockband met Lendeleedse roots, opent de debatten. Daarna volgen onze lokale helden van The Retired Punx en als hoofdact halen we de Bollock Brothers van het Verenigd Koninkrijk naar België. De groep bestaat al sinds de jaren 80, maar is nog altijd heel populair.”

Privé

Francis Leman is net 50 geworden, hij is getrouwd met Kathy Bultynck. Ze wonen in de Neerhofstraat en zijn de ouders van Matthias (23) en Gilles (18).

Opleiding en loopbaan

Is afgestudeerd als traiteur aan Ter Groene Poorte in Brugge, was vier jaar brouwersgast bij Van Honsebrouck en 20 jaar inspecteur bij de politie. Sinds anderhalf jaar is hij het gezicht van Cultuurcafé De Leest.

Vrije tijd

Fietsen, lopen en wandelen, individueel omdat zijn werkuren hem dat min of meer verplichten.