Francis Lannoo brengt kinderen aan het lachen als ‘Lolo Cis’

Francis samen met Tine Denys. Als clownsduo entertainen ze samen vele kinderen. © foto EV
Redactie KW

Francis Lannoo (56) heeft een passie voor clowns. Hij verzamelde de voorbije 20 jaar meer dan 1.500 clownsbeeldjes. Op zijn vijftigste besloot hij om zelf clown te worden. Als ‘Lolo Cis’ entertaint hij kinderen met humor en balloncreaties. “Mijn enige spijt is dat ik er te laat mee ben begonnen”, vertelt Francis.

Francis woont met zijn vrouw Marylou in de Stationstraat in Gits. Zijn passie voor clowns laat zich hier al snel raden. In de gang word je verwelkomd door een levensgroot clownsbeeld en ook elders in huis prijken meer dan 1.500 beeldjes. “Het zijn er meer, maar daar ben ik gestopt met tellen”, steekt Francis van wal. “Die beeldjes komen van overal in België maar ook daarbuiten. Ik verzamel ze op rommelmarkten of online en vrienden zien in zo’n beeldje natuurlijk het ideale cadeau.” Het grootste beeld is 1m70 en staat aan de ingang, maar er zijn ook heel wat kleine beeldjes bij. “Alles afstoffen is veel werk, maar dat vind ik eigenlijk wel leuk. Dan heb je ze weer allemaal eens vast en komen de herinneringen eraan terug boven. In feite kan ik er maar weinig meer bijkopen, want ik heb de meeste al. Soms koop ik er eentje waarvan ik vergeten was dat ik het al had. Mijn bijzonderste stuk is een clownsbeeldje van Armani, die zijn wel kostbaar.”

Clowns zijn een rode draad in het leven van Francis: “Bij mijn vader thuis hing ook al een groot schilderij van een clown.”

Op zijn vijftigste verjaardag vroegen vrienden en kennissen hem waarom hij eigenlijk zelf geen clown werd. “Dat zette me aan het denken. Ik kocht een clownspak, een pomp en een zak ballonnen. Ik zocht een filmpje op YouTube hoe ik ballonnen moest plooien en ik was vertrokken. Later volgde ik natuurlijk nog een degelijke cursus maar zo is het toch allemaal begonnen, een late roeping van verzamelaar tot clown zeg maar.”

De clownsnaam ‘Lolo Cis’ was een idee van echtgenote Marylou. Zij is afkomstig van de Filipijnen. In haar taal, het Tagalog, betekent ‘lolo’ opa. Opa Francis werd dus clown Lolo Cis.

“Ik heb meer dan 1.500 clownbeeldjes”

Francis is in het dagelijkse leven handelsvertegenwoordiger in kappersartikelen. In zijn auto ligt echter altijd een clownsneus klaar. “Met mijn clownspak aan kan ik echt mijn verstand op nul zetten en bezig zijn met de kinderen. Ik doe het enorm graag. Eerst zag ik het als hobby, maar op den duur werd ik zodanig veel gevraagd en is het commerciële als bijberoep er toch bijgekomen. Ik doe echter enkel feestjes in West-Vlaanderen.”

Francis Lannoo brengt kinderen aan het lachen als 'Lolo Cis'
© foto EV

Lege agenda

Daarbij vergeet hij zeker thuisgemeente Gits niet: Gits Kermis en de Kafhoekrommelmarkt staan elk jaar in zijn agenda. Ook de Kasteelfeesten in Zwevezele zijn voor clown Lolocis een jaarlijkse afspraak. “Zelf ben ik een enorme liefhebber van straattheater. Zo kijk ik jaarlijks uit naar ‘De Gevleugelde Stad’ in Ieper. Dit jaar is dat echter geannuleerd door de coronacrisis. Ook mijn agenda staat nu volledig leeg, maar dan zal het waarschijnlijk extra druk worden in het najaar als alle communies doorgaan.”

Francis Lannoo is een tevreden clown: “Bij een grote opdracht werk ik samen met Tine Denys. Zij volgde de clownsschool en kan jongleren, grimeren en muziek spelen als de beste. Samen maken we veel plezier. Ik heb enkel spijt dat ik er pas op mijn vijftigste mee begonnen ben, maar beter laat dan nooit”, klinkt het tot besluit. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier