Francis De Geest nieuwe voorzitter bij Rotaract Ieper-Poperinge

V.l.n.r. Eline Boury, Hélène Vandermarliere, Annette Bouckaert, past-voorzitter Julie Depotter, voorzitter Francis De Geest, Elien Danneels, Emile Devos en Camille Vrijghem. (foto DS)
Redactie KW

Rotaract Ieper-Poperinge heeft een nieuwe voorzitter. Na Julie Depotter is het nu aan Francis De Geest om deze serviceclub te leiden gedurende een jaar. We luisterden naar beiden om te horen wat de afgelopen twaalf maanden goed liep en vroegen uiteraard ook naar de plannen voor het komende werkjaar.

Julie Depotter (28) studeerde af als handelsingenieur in Leuven en volgde daarna nog een master ‘finance’ in het buitenland. “Ik ben een geboren en getogen Ieperling. Enkele jaren heb ik in Brussel vertoefd in de financiële sector, maar sinds vorig jaar ben ik terug in Ieper om samen met mijn broer Matthieu te werken in ons vastgoedbedrijf Depotter Estate. Wij zijn actief als immo-makelaar en projectontwikkelaar”, vertelt Julie. “We bestaan reeds vijf jaar en door de groei van ons bedrijf ben ik teruggekeerd. Daardoor kon ik vorig jaar in juli ingaan op de uitdaging om voorzitter te worden van Rotaract. Het werkjaar loopt van september tot en met juni. Daarvoor was ik reeds penningmeester, mede-balorganisator en vicevoorzitter. Ik vond dat ik een mooi traject doorlopen had en wou afsluiten met een hoogtepunt. Rond mij had ik een leuk comité en zag het wel zitten om die rol op mij te nemen. Mijn grootste doel was om onze club te vernieuwen en door nieuwe sociale activiteiten nieuwe goeie doelen een nieuwe wind door onze vereniging te laten waaien.”

Lat hoog gelegd

Julie kan tevreden terugblikken op haar voorzitterschap. “Ik voelde dankbaarheid bij heel wat leden. Eerlijk gezegd was ik geschrokken van het aantal mensen dat me dat kwam zeggen”, aldus nog Julie. “Mijn grootste prestatie was het opzetten van de eerste editie van de Avondquiz. Gelukkig had ik onmiddellijk een sterk en enthousiast team achter me. De 40 tafels waren uitverkocht in een week tijd en we hebben hiermee 1.000 euro opgehaald. Dit hebben we met onze club verdubbeld en geschonken aan de dienst pediatrie van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper.” “Daarnaast zijn we met een 25-tal kinderen uit De Loods en Ons Tehuis (jeugdzorg uit respectievelijk Loker en Ieper, red.) op daguitstap geweest naar Plopsaland. Rotaract Ieper-Poperinge zorgde voor het vervoer, de picknick en een goodiebag. Dat zorgde allemaal voor een lach op het gezicht van de kinderen en dat is waar we het voor doen.”

Julie vindt dat ze voor zichzelf de lat misschien wat te hoog heeft gelegd en wil daarom nog deze raad meegeven aan de nieuwe voorzitter. “Blijf innovatief, hou het leutig, probeer zelf ook te genieten – wat ik soms wel eens vergat – en laat je goed bijstaan door je comité”, besluit ze.

Francis De Geest (24), de nieuwbakken voorzitter van Rotaract Ieper-Poperinge, belooft deze raad zeker niet naast zich neer te leggen.

Ambitie

“Mijn vader Jan is dierenarts en mijn moeder Chantale Debruyne kinesist. Ik heb nog een broer en zus: Louis en Stefanie. Na economie-wiskunde aan het college in Ieper heb ik een master toegepaste economische wetenschappen behaald aan de KULeuven. Ik ben nu nog bezig met het behalen van een master ‘fiscaliteit'”, zegt Francis, die uit Watou afkomstig is. “Toen ik in Kortrijk studeerde, was ik als schachtentemmer lid van de studentenvereniging ‘Moeder & Vader Kanon’. Het was een vriend die me binnenloodste in de Rotaract, want ik werkte in het verleden al graag mee aan projecten die goeie doelen steunde. Zo kan ik dit engagement verder zetten. Ik ben nu bezig aan mijn derde jaar: eerst was ik een jaar stagiair, daarna deed ik een jaar cultuur en nu kreeg ik de eer van het voorzitterschap. Van de gelegenheid wil ik gebruik maken om Julie, die nu de eretitel van ‘past-voorzitter’ draagt, een figuurlijk schouderklopje te geven voor haar Avondquiz, die nieuw was.”

Ambitie heeft Francis, die sedert 20 juli de Rotary-scepter van Ieper-Poperinge in handen heeft, vast en zeker. “Ik wil nog hechtere banden creëren, niet alleen tussen de leden onderling, maar ook naar andere verenigingen toe, zoals vzw’s, de Rotary en andere Rotaractclubs. Verder wil ik inzetten op nog meer diversifiëring van de goeie doelen die de Rotaract steunt. Vandaar dat wij altijd openstaan voor voorstellen van vzw’s die een samenwerking met de Rotaract willen aangaan”, vervolgt Francis.

Avondfeest

“Ons 47ste Avondfeest van zaterdag 5 oktober vanaf 22 uur in zaal Fenix is dan ook één van de grootste evenementen die ik tot nu toe als voorzitter help organiseren met een topteam. Het thema ‘Paris by night’ levert alvast een spetterend decor op en de muziek zal ook niet mis zijn, want het is niemand minder dan de winnaar van de MNM-start-to-dj-wedstrijd die komt draaien: DJ Avalonn. We hadden wel kinderziekten bij de ticketverkoop omdat we dit jaar voor de eerste keer Eventbrite gebruikten. Daar kun je niet met Bancontact betalen en zo konden bepaalde leden niet aan kaartjes geraken. We hebben dit dan maar opgelost met een mailadres (penning@avondfeest.be) waar ze hun tickets konden bestellen. (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier