Francine vond nieuwe hobby ploggen in coronatijden: “Niemand doet het, toch ligt er áltijd zwerfafval”

Redactie KW

Langs Aartrijkse wegen, kom je Francine Helderweirt al eens tegen. Terwijl ze de bermen zwerfvuilvrij maakt, geniet ze van een stevige work-out. “Stappen, stoppen, plat stampen, bukken, oprapen én terwijl je steentje bijdragen tot een proper milieu: een aanrader.”

Francine Helderweirt (60) woont met haar man, gemeenteraadslid Pol Denys op de hoek van de Ossebilkstraat en de Hendrik Baekelandlaan in Aartrijke. Het is van daaruit dat Francine maandelijks drie keer uitrukt om zwerfafval te vergaren.

“Dat is eigenlijk stomweg gekomen”, lacht Francine. “Zoals alle grootouders moeten ook wij creatief zijn als we een buitenactiviteit willen verzinnen om onze kleinkinderen nog eens te zien. Tijdens de herfstvakantie kreeg ik de vraag van mijn kleinkinderen of we eens iets leuks konden doen samen. Daarmee bedoelen ze een bezoekje aan de zoo of de cinema of eens gaan zwemmen. Maar dat zit er natuurlijk niet in.”

“Om toch iets buiten te kunnen doen waarbij ze actief bezig konden zijn, wou ik het er eens op wagen om samen met hen te ploggen. Ik had daarover gelezen en het leek mij wel leuk om te doen”, begint Francine.

Ploggen is de hippe term voor actief bewegen en ondertussen zwerfvuil ruimen. Een trend die is ontstaan in Zweden en zoveel betekent als de samensmelting van de woorden ‘joggen’ en ‘plocka’, wat ‘verzamelen’ betekent. Wie trouwens de app WePlog downloadt is virtueel verbonden met andere vrijwilligers die de buurt proper houden. “Met één telefoontje naar de technische dienst was ik vertrokken. We kregen alle materiaal dat we nodig hadden: vuilgrijpers, zakken, handschoenen en veiligheidshesjes.”

Volwaardige work-out

Wat de kleinkinderen ervan vonden? “Ik kon op voorhand niet vermoeden dat ze het zo leuk zouden vinden. De attributen en het veiligheidshesje voelden wellicht voor hen aan als een soort kostuumpje en ondertussen waren ze actief bezig.”

Mensen steken hun duim omhoog als ze me passeren

Ook Francine moet de activiteit zeer leuk gevonden hebben, want sindsdien gaat ze drie keer per maand ploggen. “Ik ben sinds enkele maanden met pensioen. Ik werkte in de OKay en had er een actieve job waardoor ik sowieso wel fit was. Omdat ik dat ook wil blijven, ga ik lopen én ploggen. Stappen, stoppen, plat stampen, bukken en oprapen: het is een volwaardige work-out. Online vind je trouwens filmpjes over hoe je rugpijn en andere klachten kunt vermijden tijdens het ploggen.”

“Ik kan het iedereen aanraden. Je werkt aan je conditie en draagt een steentje bij aan ons milieu.”

Francine heeft ondertussen zelfs al een eigen strategie uitgewerkt. “Vorige zaterdag bijvoorbeeld was het mooi weer, dus ben ik op zondag gaan ploggen. En ik kan je zeggen, het was de moeite. Door het mooie weer komen veel meer mensen de weg op en dan vind je veel meer lege blikjes en ander afval in de bermen. Zeker langs de Rozeboomstraat kan het dan serieus de moeite zijn.”

Of ze al ook al schatten gevonden heeft onderweg, willen we weten? “Neen, maar wel eens een pak gebruikte condooms.” (schatert)

Francine plogt graag, maar het zou voor iedereen veel aangenamer zijn als we allemaal zelf voor onze eigen vuiligheid zouden zorgen.

“Dat is zo met zwerfvuil: het is nooit van iemand en niemand doet het, maar toch ligt het er. Mensen steken hun duim omhoog als ze me passeren, maar het zou beter zijn als we samen onze bermen afvalvrij houden.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten