Francine uit Ardooie breidt yoga-aanbod uit met stoelyoga voor mensen met beperking

Francine Defour: "Bij stoelyoga wordt heel veel aandacht besteed aan de ademhaling." (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Francine Defour (55) van Kikop geeft al sinds 2015 kinderyoga en startte iets later ook met volwassenenyoga. “Vanaf de tweede week van september geef ik nu iedere dinsdagmiddag ‘stoelyoga'”, zegt ze. “Niet alleen voor mensen met een beperking en senioren, maar voor iedereen die zich niet goed voelt bij de traditionele yoga op de vloermat.”

Francine (55) is de echtgenote van Rik Verhelle en de moeder van Rinus en Joran. Ze was 32 jaar kleuterjuf in GVB De Boomgaard en geeft nu yogalessen. “Voor leeftijden van 4 tot 96 jaar”, lacht ze

In 2015 startte Francine in bijberoep met kinderyoga in haar yogacenter ‘Kikop’ in de Scharestraat. “In een speciaal daarvoor ingericht zaaltje in onze woning”, zegt ze. “In 2017 stopte ik als kleuterjuf omdat de combinatie Kikop en yogalessen geven niet meer haalbaar was. Ondertussen geef ik ook yoga aan volwassenen en in de tweede week van september start ik nu met ‘stoelyoga’.”

Haasten

“Toen ik nog kleuterjuf was in De Boomgaard was ik eigenlijk al bezig met yoga geven aan de kleuters zonder dat ik zelf wist dat het yoga was. Kleuters komen soms moe op school aan ‘s morgens omdat het voor hen en hun papa en mama soms haasten is om met broers en/of zussen tijdig op school te geraken. Ik liet de kleuters op badhanddoeken liggen en vertelde verhaaltjes zodat ze tot rust kwamen en een soort relaxatiemoment hadden vóór ze naar huis gingen. Of ik vroeg soms even een ogenblik stilte en zei dat ik voor hen een verrassing had als dat lukte. Ze deden hun best. Wat ik toen deed was eigenlijk kinderyoga”, aldus Francine, die uiteraard yogacursussen volgde. “Een cursus kinderyoga en een jaar later een cursus volwassenenyoga. Kinderyoga is iets anders dan volwassenenyoga. Het is speelser. De yogabewegingen die volwassenen doen, gebeuren bij de kinderen door bijvoorbeeld dieren uit te beelden of ze mee te nemen naar een sprookjesbos…”

Tweede week september

In september start Francine met stoelyoga. “Voor die groepen die bij de traditionele volwassenenyoga uit de boot vallen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen met een beperking zijn, senioren, maar evengoed andere en jongere mensen die zich minder goed voelen bij de traditionele yoga op het matje. Stoelyoga is er voor iedereen. Men doet de oefeningen vanuit een zittende houding en voelt op die manier zijn of haar lichaam, men beweegt, men ontspant de geest…. Het is geen bejaardengymnastiek omdat er bij stoelyoga ook heel veel aandacht besteed wordt aan de ademhaling”, legt Francine uit.

Uitgetest

Francine testte de stoelyoga uit bij haar ouders en een vriendin. “Mijn ouders keken raar op toen ik hen eventjes vroeg om proefkonijn te spelen, maar na de oefensessies waren ze ervan overtuigd dat stoelyoga goed is voor lichaam en geest. Yoga brengt je tot rust als je er in de eerste plaats voor open staat”, meent Francine, die kinderyoga geeft op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag, lessen voor volwassenen op dinsdag, woensdag en donderdag en vanaf de tweede week van september stoelyoga op dinsdag om 15 uur. De lessen duren een half uur.

“Als je één maand yoga volgt, betaal je 6 euro per les, voor 2 maanden betaal je maar 3 euro per les meer. Misschien iets duurder dan als je yogalessen volgt in een grote groep. Bij mij mogen er maximum 10 deelnemers per les zijn. Je moet wel vooraf inschrijven via info.kinderyogakikop@gmail.com of 0473 72 33 66″, besluit ze. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier