Fototentoonstelling over Tielt tijdens WO I verbergt gesloopte Regina Pacis-site

De eerste twee panelen werden al voorgedrukt. De overige panelen zijn tegen volgende week klaar. We herkennen op de foto v.l.n.r. Stefan De Smet, coördinator van de beeldendatabank Roede van Tielt, en voorzitter Simon Bekaert, directeur Lieven Lybeer en medewerker Rudolf Sander van de Tieltse Bouwmaatschappij. © TVW
Dries Bernaert

De Tieltse Bouwmaatschappij is eigenaar van het grote perceel tussen de Ieperstraat en de patersparking. Tot voor enkele weken stonden daar nog de leegstaande schoolgebouwen van Regina Pacis. Om veiligheidsredenen besloot de bouwmaatschappij om tot de sloop over te gaan.

“We hebben toen ook beslist om het gesloopte terrein niet zomaar met herashekkens af te sluiten”, aldus Simon Bekaert, voorzitter van de Tieltse Bouwmaatschappij. “In de plaats daarvan schermen we de kant van de Ieperstraat af met een 70 meter lange fototentoonstelling, die het Tieltse centrum uit de Eerste Wereldoorlog weergeeft.”

100 foto’s over 66 panelen

De straattentoonstelling toont meer dan 100 foto’s over 66 panelen. Verschillende foto’s genomen tussen 1914 en 1918 van de markt, de centrumstraten van Tielt, het gebombardeerde cultureel centrum Gildhof, het gehavende station en de bouw van school de Heilige Familie (nu De Bron), tonen het Tieltse straatbeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Via Roede van Tielt en privécollectie

De panelen bevatten heel wat unieke foto’s, waaronder ook een foto genomen vanuit café D’Hespe waarop de Duitsers 600 Franse krijgsgevangenen op de markt van Tielt verzamelden. Voor het beeldmateriaal werd een beroep gedaan op de beeldendatabank van de heemkundige kring Roede van Tielt en op de privécollectie van Paul Bekaert. “De fotoselectie gebeurde door Berenice Vanrenterghem en Stefan De Smet van de heemkundige kring en mezelf”, zegt Simon Bekaert nog.

Doorheen de fototentoonstelling worden ook enkele markante citaten opgenomen uit twee oorlogsdagboeken van Tieltenaren, opgetekend tussen 1914 en 1918. Communicatiebureau Kliek nam het grafisch ontwerp voor zijn rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier