Fotoliefhebber Bernard Noffels uit Kuurne brengt boek met eigen reisfoto’s uit

Bij Bernard Noffels gaan poëzie, teksten en foto’s hand in hand.© AD
Bij Bernard Noffels gaan poëzie, teksten en foto’s hand in hand.© AD
Redactie KW

Bernard Noffels, alias George Bernoff, is in Kuurne al jaren voorzitter van fotoclub Retina. Nu heeft hij zijn eigen fotoboek samengesteld, waarin onder meer al zijn reisfoto’s zijn opgenomen. Het boek kreeg de titel ‘Waiting Walking Working’.

Bernard Noffels (67) is een creatieve culturele duizendpoot. In september 2020 bracht hij een dichtbundel Het krassen van de tijd uit en nu, enkele maanden later, is er zijn fotoboek Waiting Walking Working en tot eind april hangen er foto’s van hem bij het Track & Trace-fotofestival in Kortrijk.

De titel van het fotoboek Waiting Walking Working is een verwijzing naar WWW ofwel world wide web. Het kreeg de ondertitel ‘Een reis naar Iemandsland’ en dat geeft duidelijk weer dat de inhoud gaat over wachten, wandelen en werken, overal en nergens.

Klein verhaal

Bij Bernard Noffels gaan poëzie, teksten en foto’s hand in hand. Hij schildert met woorden en beelden, met licht en schaduw. Hij verhaalt over Iemandsland, het land van gewone mensen. Elke foto is een momentopname en een klein verhaal op zich en alle foto’s samen vertellen het verhaal van mensen zoals jij en ik.

“Sedert ik met pensioen ben, heb ik meer tijd om me verder te ontplooien als fotograaf”, zegt Bernard en hij strijkt zijn lange wapperende grijze haren glad. “Hij is behoorlijk chaotisch en niet echt gestructureerd”, zegt Lydia Verfaillie, zijn levenspartner, “maar net dat maakt hem tot wie hij is en heeft zijn charme.” Het was dan ook een hele klus om structuur in het fotoboek te brengen, maar dat is wonderwel gelukt dankzij de teksten en de poëzie die bij de foto’s horen.

“Rode draad in mijn fotoboek? Dat we meer op elkaar lijken dan we denken”

Heeft Bernard nog andere plannen om poëzie en verhalen te schrijven of foto’s te nemen? (lacht) ”Dat is nooit gepland. Er zitten nog veel ideeën in mijn hoofd, maar wanneer dat realiteit wordt, kan ik echt niet zeggen. Ik zit niet stil, ik ben altijd met een of ander project bezig.”

Bernard was 15 jaar lang lid van de Kuurnse cultuurraad waarvan vier jaar als voorzitter. Hij is al meer dan zeven jaar voorzitter van fotoclub Retina. Hij was vijf jaar voorzitter van de jury van de Cultuurprijs en hij organiseert via Curieus Kuurne al een jaar of 10 het Kuurne Comedy Festival. Een bezige bij dus.

Nu houdt hij zich vooral bezig met de fotoclub waarvan de activiteiten in deze coronaperiode grotendeels stil liggen. Maar via e-mail houdt hij contact met de leden en wordt er nog altijd een Foto van de Maand gekozen.

Sober maar indrukwekkend

Het mag gezegd, het boek oogt sober maar is indrukwekkend. Je leest en kijkt en herleest en kijkt opnieuw. Het leven van de gewone mens op een alledaagse dag, zowel hier in België als in Cuba, Lissabon of Berlijn. Het boek geeft een verfrissende inkijk in ons leven en in dat van de anderen. “We lijken meer op elkaar dan we denken, dat is de rode draad in mijn fotoboek”, zegt Bernard. (Anne Demeester)

Waiting Walking Working – een reis naar Iemandsland is uitgegeven door Boekscout, telt 130 pagina’s en kan via de uitgeverij besteld worden (21,50 euro), via Bernard Noffels zelf (https://bernoff.auteursblog.nl/) of bij de plaatselijke boekhandel.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten