Fotograaf Sven Dumelie in Denemarken: “Mijn onrust heeft me in 114 landen gebracht”

Sven Dumelie blijft verslingerd aan fotografie. © GF
Redactie KW

KW.be maakt de hele zomer een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij fotograaf en avonturier Sven Dumelie in Denemarken.

Stammen in Afrika, gebergtes in Azië en oude culturen in Europa, fotograaf Sven Dumelie uit Poperinge heeft het allemaal gezien. Na een roofoverval besliste hij om zich te settelen in Denemarken, want Sven voelt zich op en top ‘Viking’.

Hoe ben je in Denemarken beland?

“Toen ik bijna 20 jaar geleden voor het eerst België verliet om per fiets door Zuid-Amerika te trekken, was het voor mij duidelijk dat er meer was dan de lange, grijze schaduwen van de drie kerktorens in Poperinge. Mijn onrust heeft me over 114 landen gebracht. In Afrika werd ik slachtoffer van een roofoverval. Toen besefte ik dat een leven in Afrika voor mij niet meer aan de orde was. Na mijn revalidatie ben ik naar Berlijn, London, New York en de Scandinavische landen getrokken. Stockholm was me te fietsonvriendelijk en Oslo herinnerde me te veel aan de grijsheid van Brussel. Op een mooie lentedag besliste ik dat Kopenhagen mijn nieuwe thuisbasis zou worden en blijven.”

Had je aanpassingsproblemen?

“Ik ben van nature een kameleon. Mijn reizen en beroep als fotograaf hebben me gedwongen om als buitenstaander naar binnen te kijken. Dat is een luxehouding én dito gevoel. In Kopenhagen ben ik nog altijd een buitenlander in een vreemd land, maar door mijn lengte en blauwe ogen ben ik niet erg herkenbaar op publieke plaatsen. Als lange magere blanke man viel ik meer op in Afrika en Azië. Uiteindelijk ben ik sinds mijn geboorte altijd een kleine Viking geweest met een Zweedse naam…”

Sven Dumelie is er niet de mens naar om vooraan in de picture te lopen. Hier zien we hem achteraan in beeld.
Sven Dumelie is er niet de mens naar om vooraan in de picture te lopen. Hier zien we hem achteraan in beeld.© GF

Welke verschillen zijn er met België?

“De Deense bevolking staat veel positiever en gezonder in het leven dan de Belgen. Koning wagen is hier verdreven. Alles gebeurt per fiets of met het openbaar vervoer. Pas in Denemarken ervaar ik de westerse waarden opnieuw als iets positiefs. De bezorgdheid om het milieu, de organische keuken, de gezonde levenshoudingen en het positivisme van de Denen (het gelukkigste land ter wereld) is voor mijn een geweldige habitat na elf jaar zonder comfort in Afrika. Ondertussen woon ik hier drie jaar en ik heb geen enkele behoefte meer om me te verplaatsen.”

Fotograaf Sven Dumelie in Denemarken:

Zou je nog terugkeren naar België?

“Liever heimwee dan terugkomen. Er zijn zoveel mooiere plaatsen op aarde en het leven is te kort om je te beperken tot één plaats. Wel mis ik de sensatie om in een boekenzaak te dwalen. Gelukkig sturen mijn ouders me regelmatig boeken op. Lezen in het Nederlands of het Frans gaat ietsje vlotter dan in het Engels of Deens.”

Een omgekeerde uitgeweken Poperingenaar, links.
Een omgekeerde uitgeweken Poperingenaar, links.© GF

Waar kan je van genieten?

“Dicht bij mijn huis bevindt zich een park met elanden. Vaak hang in mijn hangmat te lezen en denk ik na over de schoonheid van mijn bestaan. Na 20 minuten ben ik omringd door de geweien van de rendieren, met de Blauwe Zee op 500 meter van mij vandaan.”

Hoe ben je eigenlijk fotograaf geworden?

“Ik studeerde fotografie, maar heb mijn laatste jaar niet afgemaakt. Ik dacht dat ik het kon. Professionele fotografie bestaat echter voor een groot deel uit lobbywerk. Ik kan er dan ook mijn brood niet mee verdienen. Ondertussen heb ik een mooie job in het Louisiana Museum voor Moderne Kunst. Ik kan zeker niet klagen. Ik fotografeer emotie en ook al ben ik een natuurmens, ik kan ze niet in beeld brengen.”

Sven houdt van de natuur, maar brengt nog liever emoties in beeld, zoals bij dit jongetje.
Sven houdt van de natuur, maar brengt nog liever emoties in beeld, zoals bij dit jongetje.© GF

Ontmoet je vaak andere West-Vlamingen?

“Dat gebeurt, maar ik krijg het te snel op mijn heupen van hun manier van doen. Belgen zijn minder begaan met hun naasten op weg van en naar huis. De Denen zijn minder depressief en grijs dan Belgen. Ze kennen het idee ‘het sparen voor later’ niet. Denen leven, net zoals ik, in het nu. Voluit en zonder spijt.”

Wat moet iemand zeker bezoeken als hij naar Denemarken op reis gaat?

“De architectuur van de Deense Meesters is altijd prachtig. Verder moet je een fiets huren en de stad opnemen, zonder gidsen, reisboeken of stadkaarten. Op je instinct en met gevoel reizen, dat is het plezantste wat er is.”

(Sofie Pauwels – Foto’s Sven Dumelie)