Fotograaf Pieter Clicteur uit Ettelgem toont zich op het internationale toneel

Pieter Clicteur is onder meer bekend van zijn portretten voor Filmfestival Oostende en is ook fotograaf voor Krant van West-Vlaanderen. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

In amper twee weken tijd wist fotograaf Pieter Clicteur zich tweemaal te onderscheiden in internationale wedstrijden. Eerst kreeg hij een eervolle vermelding op de prestigieuze Black and White Spider Awards in Amerika en daarna een nominatie voor de World Photographic Cup. “Deze nominatie krijg ik al voor de derde keer”, zegt Pieter met terechte trots. “Beide wedstrijden zijn hoog aangeschreven. Er nemen fotografen van over de hele wereld aan deel.”

Pieter Clicteur uit de Dorpsstraat in Ettelgem is een gerenommeerd fotograaf. Hij is onder meer bekend van zijn portretten voor Filmfestival Oostende en is ook vaste fotograaf van Krant van West-Vlaanderen.

Dat hij ook internationaal bekendheid geniet, is niet te verwonderen. Pieter sleepte onlangs een nominatie voor de World Photographic Cup in de wacht en een eervolle vermelding op de Black and White Spider Awards.

“De Black and White Spider Awards is een Amerikaanse wedstrijd specifiek voor zwart-witfotografie die dit jaar voor de 13de keer werd georganiseerd. Het is zowat de Champions League van de zwart-witfotografie”, legt Pieter Clicteur uit. “De wedstrijd is onderverdeeld in verschillende categorieën met telkens nog een opsplitsing in amateur en professional. Per categorie wordt een aantal beelden genomineerd. Daaruit worden dan de winnaars gekozen, telkens goud, zilver en brons en tien eervolle vermeldingen.”

Schot in de roos

In de categorie portret-professional haalde Pieter Clicteur een honorable mention met een beeld van acteur Johan Leysen. “Ik werkte de foto in kleur af, maar paste hem speciaal voor deze wedstrijd aan. Johan heeft heel karakteristieke trekken die ik extra in de verf kon zetten in de zwart-witomzetting. Blijkbaar een schot in de roos.”

Naast zijn prijs kreeg Pieter ook een nominatie met een foto van Kevin Janssens die hij maakte in een reeks voor de affiche van Filmfestival Oostende. “Die foto werd al geselecteerd voor een tentoonstelling in Athene, nu ook een nominatie in de Spider Awards. Ik had bij het maken van de foto al meteen het gevoel dat daar wat in zat, dat blijkt nu te kloppen”, lacht Pieter. Aan de prijs hangt een mooie expositie. Zijn foto wordt tentoongesteld in de Winners Gallery, er komt een publicatie in het magazine van The Spider Awards en hij ontvangt een certificaat. “Het gebeurt niet elke dag dat je beelden in Beverly Hills terecht komen. Niet dat ik nu direct klanten uit die regio verwacht, maar het is in alle geval een mooie erkenning. De foto is gemaakt in een stijl die ik graag hanteer. Ik maak geregeld werk in die sfeer. Het doet me dus extra deugd te zien dat die stijl internationaal gesmaakt wordt.” Van de duizenden fotografen die beelden instuurden, werden slechts vier Belgen gelauwerd in de professionele competitie.

Het is een hele eer om je land te vertegenwoordigen op deze wedstrijd

Kort na het heugelijke nieuws over de Amerikaanse prijs kwam nog een opsteker voor de ambitieuze Ettelgemnaar. Ieder jaar wordt de World Photographic Cup georganiseerd. “Je kunt het omschrijven als de Olympische Spelen van de fotografie”, legt Pieter Clicteur uit. “Eerst is er een nationale selectie. Er zijn zes categorieën waarin telkens drie landgenoten het Belgische team mogen vertegenwoordigen. In de categorie illustration/digital art werd mijn beeld geselecteerd. Dat betekent dat mijn foto nu in de internationale competitie terecht komt. Die beelden worden gejureerd waarna de finalisten bekend worden gemaakt, tien per categorie. Eens je daar geraakt, is het hopen op een medaille”, zegt Pieter.

De bewuste foto van acteur Johan Leysen.
De bewuste foto van acteur Johan Leysen.© Pieter Clicteur

Naast de individuele prestatie, wordt ook een landenprijs uitgereikt. Het land met de meeste punten wint de fel begeerde World Photographic Cup. “In het verleden haalde België al diverse finaleplaatsen, maar de cup mochten we nog nooit in ontvangst nemen. Laat ons hopen dat we dit jaar in de buurt komen. In alle geval is het een hele eer om je land te mogen vertegenwoordigen op deze wedstrijd.”

De finalisten worden in januari bekend gemaakt tijdens de Grand Imaging Awards USA. Winnaars volgen dan tijdens de grote WPC Awards Ceremony in Noorwegen op 8 april 2019.

Beeld uit diverse foto’s

De foto waarmee Pieter Clicteur internationaal mee dingt naar een prijs, is geen snapshot. Het is een beeld dat werd opgebouwd uit diverse foto’s. “We zien een triomfantelijke man die op de zee rondvaart in een papieren bootje. Iets wat uiteraard in praktijk niet direct mogelijk is, maar het grote voordeel aan die manier van werken is dat de enige limiet je eigen fantasie is. Het gaat over een zogenaamd composite beeld waarmee je alle kanten op kan. Ik leerde de techniek tijdens twee masterclasses van de Finse fotograaf Antti Karppinen. Hij won ooit de gouden medaille in dezelfde categorie als deze waar ik nu in zit. Ook dit jaar doet hij mee voor die prijs. Toch wel speciaal om vast te stellen dat je plots mag concurreren met de persoon die je de technieken heeft aangeleerd. Ik kreeg trouwens van hem al felicitaties over mijn deelname”, besluit Pieter Clicteur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier