Fotograaf legt Melkwegstelsel vast met gewone camera

© Kim Vanbesien.
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Kim Vanbesien (43), een fotograaf uit Oudenburg, kon tijdens de nacht van 11 op 12 augustus de Melkweg fotograferen met een gewoon fototoestel. “De omstandigheden moeten perfect zijn.”

De nacht van 11 op 12 augustus gaat de geschiedenisboeken in als een warme nacht. Zo warm dat Kim Vanbesien de slaap niet kon vatten. Daarom nam hij plaats op zijn terras aan zijn woning in Oudenburg. “Reeds jaren ben ik als fotograaf gefascineerd door natuurfotografie en zeker door het Melkwegstelsel”, vertelt Kim.

“Toen ik op mijn terras zat keek ik naar de sterren en was ik verbaasd dat de hemel zo helder was. Ik kreeg de kans om enkele mooie sterren te spotten en nam daarom mijn fototoestel bij de hand.”

Lichtpollutie dichtbevolkte steden

“Het Melkwegstelsel fotograferen is mogelijk, maar in een stad als Oudenburg eerder uitzonderlijk. Dat komt vooral door de lichtpollutie van alle dichtbevolkte steden rondom Oudenburg”, gaat Kim verder. “Om de sterren en de hemel in kaart te brengen kan je een app gebruiken die je helpt om de camera correct te richten en in te stellen. Maar ook een goed statief is daarbij een must.”

Kim was aangenaam verrast toen bleek dat hij na een aantal foto’s het Melkwegstelsel wel degelijk goed in beeld kon brengen. “Ik was vooral verbaasd dat het Melkwegstelsel ondanks de lichtpollutie toch zichtbaar was op de foto.”

Moeder Natuur

“De lichtpollutie links onderaan de foto is afkomstig van Oostende en duidelijk zichtbaar. In Oudenburg gaat om middernacht de straatverlichting uit. Dat gaf mij meer de kans om dit prachtig natuurverschijnsel vast te leggen. Het is fijn om in deze chaotische tijden even te kunnen genieten van wat Moeder Natuur ons geeft”, besluit Kim.

Om het Melkwegstelsel te fotograferen moeten de omstandigheden perfect zijn. Mooi weer spreekt voor zich. Er mag geen bewolking zijn, zelfs geen lichte sluierbewolking. De maan is een extreem felle lichtbron. De maanfase speelt dus een belangrijke rol. Bij volle maan is er te veel licht en daardoor is het Melkwegstelsel niet zichtbaar.

Perfecte omstandigheden

Ook de stand van de Melkweg is belangrijk. In de wintermaanden komt ‘de core’, het mooiste gedeelte van de Melkweg, niet boven de horizon uit en is dus niet te fotograferen. Maar ook de plek is belangrijk, zoals Kim al aangaf. Er zijn weinig plaatsen in West-Vlaanderen waar het echt donker is. Lichtvervuiling is een erg vervelend obstakel voor het fotografen van de sterrenhemel. Toch slaagde Kim er in bijna perfecte omstandigheden in om de Melkweg te fotograferen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier