Fotograaf De Mey keert terug naar oude stek

Zes jaar na zijn verhuizing komt Dirk De Mey weer 'thuis'. © MVN
Redactie KW

De Brugse fotograaf Dirk De Mey, onder meer bekend voor zijn naaktportretten, ruilt zijn winkel in de Gentpoortstraat in voor het pand in de Sint-Amandstraat dat hij zo’n zes jaar geleden nog maar verliet. “Ik mis de gezellige drukte, met de vele toeristen die daar heerste. De verkoop van fotografisch materiaal zal ik stopzetten. Het pand in de Sint-Amandstraat zal ik inrichten als kunstgalerij waar je ook iets kan drinken”, zegt Dirk

Dirk De Mey (63) is een bekende naam in de Brugse fotografie. Hij runt al enkele decennia zijn winkel met allerlei fotografisch materiaal en generaties Bruggelingen kwamen bij hem over de vloer om een pasfoto te laten nemen. Dirk waagde zich ook aan de kunstfotografie en specialiseerde zich lange tijd in naaktfoto’s; zowel van mannen, vrouwen, koppels als jonge gezinnen. Hij werkte jarenlang vanuit een ruim pand in de Sint-Amandstraat, vlakbij de Markt en dus in het toeristische hart van de stad.

Toeristen opzoeken

Daar verkocht hij fototoestellen en allerlei toebehoren, ontwikkelde hij ook foto’s of liet er printen. Ook zijn eigen werk was er te zien. “Toen ik van daaruit werkte, had ik ook al mijn fotostudio hier in de Gentpoortstraat. Die gebruikte ik dan ‘s avonds vooral voor de portretfotografie”, verduidelijkt Dirk. “Waarom ik indertijd ben weg gegaan uit de Sint-Amandstraat? Dat pand daar is ook mijn eigendom; net als het pand in de Gentpoortstraat en ik had dus de kans om het daar te verhuren aan mensen die er een horecazaak hebben ingericht. En ik merkte ook wel al de tijd van de verkoop van fotografisch materiaal grotendeels verleden tijd is.”

“Toen ik verhuisde naar het pand in de Gentpoortstraat heb ik het aanbod fotografiemateriaal afgebouwd. Ik richtte me hier meer op een werking als kunstgalerij. En ik merkte dat de weinige toeristen die hier in de Gentpoorstraat rond lopen toch wel vaak geïnteresseerd zijn. In de Sint-Amandstraat zijn nog veel meer toeristen. Dat is dan ook een van de redenen dat ik terug naar het toeristische centrum zal verhuizen. Daar zal zeker een publiek zijn voor wat ik zal aanbieden.”

Kunst uit ’60s en ’70s

“Ik hou vooral van het werk van kunstenaars uit de brede regio uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw, zoals José Vermeersch en Jef Claerhout. Ik mis de gezellige drukt van de Sint-Amandstraat. Bij de galerij zal je overigens ook iets kunnen drinken; ik zal er ook een terrasje plaatsen en op de eerste verdieping zal ik wat brocante te koop aanbieden. En geen nood; mensen die een pasfoto nodig hebben, kunnen er nog terecht.” Dirk hoopt de ‘nieuwe’ zaak in de Sint-Amandstraat in februari volgend jaar te kunnen open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier