Fotocollectief PxL en Levensloop plaatsen ‘vechters’ centraal

Nog tot en met 29 september exposeert Fotocollectief PxL onder de noemer ‘Vechters’ op 5 locatie in de stad. De tentoonstelling loopt in het kader van Levensloop. ‘Vechters’ zijn personen die kanker overwonnen hebben of nog in behandeling zijn. Op die manier wil het fotocollectief een bijdrage leveren in de strijd tegen kanker.

Passie voor kwaliteitsvolle fotografie is wat de 20 leden van het Fotocollectief PxL bindt. © TV

Zij zijn actief in vele takken van de fotografie: van kunst- over portretfotografie tot reis- en natuurfotografie. In hun huidige tentoonstelling ‘Vechters’ toont het collectief werk dat nauw aansluit bij de documentaire en humanitaire fotografie. “Dat leent zich bij uitstek om mensen een spiegel voor te houden, om (achtergrond)verhalen te vertellen, om problemen aan de orde te stellen of om gevoelige onderwerpen onder de aandacht te brengen. Centraal staat daarbij het menselijk aspect”, duidt voorzitter Jozef Lievens van Fotocollectief PxL. Het onderwerp in deze tentoonstelling is kanker en wat kanker met mensen doet. Het brengt vooral de ‘Vechters’ in beeld, mensen die kanker overwonnen of er nog tegen vechten.

V.l.n.r.: Covoorzitter Levensloop Eddy Sabbe, coördinator 'Vechters' Jo Verhalle, voorzitter Fotocollectief PxL Jozef Lievens, schepen van Cultuur Axel Ronse.
V.l.n.r.: Covoorzitter Levensloop Eddy Sabbe, coördinator ‘Vechters’ Jo Verhalle, voorzitter Fotocollectief PxL Jozef Lievens, schepen van Cultuur Axel Ronse.© TV

“Dit project bewijst dat de filosofie achter Levensloop uitgedragen wordt door een steeds breder wordende groep mensen. Dat kan alleen maar het doel van de Stichting tegen Kanker ten goede komen”, zegt Eddy Sabbe van Levensloop. De loop vraagt mensen om 24 uur te wandelen, te lopen of te joggen – al dan niet in teamverband – om geld in te zamelen voor kankeronderzoek of om kankerpatiënten en hun familie een hart onder de riem te steken. De collectie is tot eind september te zien op 5 locaties in het centrum van de stad: de Grote Markt, Jozef Vandaleplein, de Leieboorden, de Houtmarkt en Budabeach. Levensloop Kortrijk 2019 heeft plaats op 28 en 29 september aan de Diksmuidekaai.

(Peter Van Herzeele/foto’s Tom Vanderghinste)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.