Fotoclub Digitaal Zien Lauwe: “Corona heeft impact op club, maar niet op leden”

Fotografie is dankzij de digitalisering erg laagdrempelig geworden. Maar uiteindelijk is er maar één iets wat telt. “Niet een duur toestel is belangrijk, wel de mens achter het toestel”, vertrouwt voorzitter Frederik Balcaen van Fotoclub Digitaal Zien Lauwe ons toe.

Raphaël Lagae, Bart Beernaert, Koen Depamelaere, secretaris Dirk Vergote en voorzitter Frederik Balcaen voor het oud gemeentehuis waar hun club gevestigd is. © WO

“Je hoeft geen expert te zijn en geen grote investering te doen om te starten. Ook met een eenvoudig fototoestel of zelfs met een smartphone kan je mooie foto’s maken. Alles begint bij de fotograaf. Dat is wat we met onze fotoclub willen bereiken: de fotograaf beter maken. Maar digitale fotografie is niet denkbaar zonder computer. De fotografie – vooral de software – evolueert enorm. We proberen voortdurend op die vernieuwingen in te pikken. Als fotoclub zijn we een verlengstuk van de cursussen fotografie. Wie zo’n cursus gevolgd heeft, kan bij ons terecht om zich verder te ontwikkelen.”

“We beperken ons niet tot academische kunstfotografie, maar staan open voor allerlei genres: landschaps-, natuur-, portret-, sport-, architectuur-, studiofotografie…”, weet de voorzitter. “Het leuke aan onze fotoclub is dat je aan eender wie mag vragen hoe een prachtige foto tot stand gekomen is en dat je daar ook een antwoord op zal krijgen. We houden onze kennis en ervaring niet voor onszelf, maar geven die graag aan elkaar door.”

Vrouwelijke touch

“We zijn een heel actieve club en in vergelijking met heel wat andere clubs hebben we een vrij jong ledenbestand. In vergelijking met tien jaar geleden tellen we ook veel meer dames. Zij zorgen voor een vrouwelijke touch en dat is alleen maar positief voor de club. De dames hebben een andere kijk op fotografie en interesseren zich voor andere onderwerpen. Doorheen de jaren zijn we een hechte vriendengroep geworden. Veel leden gaan ook buiten de club samen op stap om te fotograferen. We wisselen informatie uit en helpen elkaar waar het kan.”

Fotoclub Digitaal Zien Lauwe organiseert voor de leden allerlei activiteiten zoals fotobesprekingen, fotowedstrijden, workshops en uitstappen. “Af en toe nodigen we ook een professionele fotograaf of fotobewerker als gastspreker uit. Leuk is ook de vakantiebabbel waarbij elk lid gedurende een tiental minuutjes gezellig over zichzelf en zijn vakantiefoto’s mag vertellen. Een aantal van onze leden is vooral geïnteresseerd in de diaporama’s of diareeksen. Daarbij leren ze om een fotoreportage begeleid van klank en muziek te programmeren.”

“We houden onze kennis en ervaring niet voor onszelf maar geven die door” – Frederik Balcaen

Afwisselend om de twee jaar organiseert DZL een fototentoonstelling en een diashow. Dit jaar was de diashow gepland op 22 maart in Wevelgem. Helaas stak de lockdown in extremis nog stokken in de wielen.

ontmoetingscentrum

“Daarop prikten we een nieuwe datum eind september maar we moesten de show opnieuw annuleren”, zegt Frederik Balcaen. “Een nieuwe datum plannen doen we voorlopig niet, maar we kijken wel hoopvol uit naar de opening van het nieuwe ontmoetingscentrum. Want nu moeten we voor onze fotoshow uitwijken naar het cultureel centrum Guldenberg van buurgemeente Wevelgem, terwijl we voor onze fototentoonstelling naar zaal Barthel in Rekkem moeten. Het nieuwe ontmoetingscentrum zal daar hopelijk verandering in brengen. Wel rekenen we erop dat het gemeentehuis in de toekomst dienst kan blijven doen als cultuurhuis. Want hier hebben we ons lokaal met ons materiaal. Een sluiting zou betekenen dat we op straat staan.”

Om de afstandsregels te kunnen respecteren tijdens de activiteiten, moest de fotoclub de voorbije maanden noodgedwongen uitwijken van het cultureel centrum naar café-zaal Astoria.

Frederik Balcaen.
Frederik Balcaen.© WO

“Maar door de sluiting van de horeca kunnen we daar ook niet meer terecht. Dus moesten we ook de geplande lezing van 7 november over onderwaterfotografie annuleren. Of we dit jaar nog iets zullen organiseren, dat is nog koffiedik kijken. Maar in afwachting hebben we wel al de planning voor volgend jaar opgemaakt.”

Bestanden ordenen

“De coronacrisis heeft gelukkig geen negatieve impact op ons ledenbestand. Integendeel zelfs, er is een vijftal leden bijgekomen. Ook merken we dat onze leden in deze tijden van corona actiever met fotografie bezig zijn. Ze posten meer foto’s, vinden eindelijk eens voldoende tijd om hun fotobestanden te ordenen, om foto’s te bewerken… Je kan gerust stellen dat corona een impact heeft op de activiteiten van de club, maar niet op wat onze leden individueel doen”, besluit de voorzitter. (CB)

Fotoclub Digitaal Zien

Opgericht in: 1973. Aanvankelijk heette de vereniging Diaclub Diassers Zien Lauwe.

Voorzitter: Frederik Balcaen is sinds 2018 voorzitter van de fotoclub. Ook zetelt hij in de algemene vergadering van het West-Vlaams Verbond van Fotokringen Digitaal.

Aantal leden: 65.

Lokaal: Het werklokaal van de club bevindt zich in het gemeentehuis van Lauwe. Fotobesprekingen of workshops vinden daar plaats, voor grotere activiteiten wordt uitgeweken naar het cultureel centrum.

Website: www.dgzlauwe.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.