Foto van groen water in oud Stedelijk zwembad Oostende zorgt voor commotie op sociale media

Het water in het oude zwembad vertoont een groene kleur.
Het water in het oude zwembad vertoont een groene kleur. "Logisch dat het water verkleurt als het stilstaat."© gf
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Een foto van deels groen water in het oude Stedelijk zwembad heeft voor commotie gezorgd op sociale media. “De verloedering is zeer snel ingezet”, klinkt het in een van de vele reacties. Het stadsbestuur verzekert dat het water binnenkort wordt afgevoerd via het rioolstelsel.

Het oude stedelijk zwembad sloot op 25 april voorgoed de deuren. Het gebouw werd in 1978 plechtig geopend en was dikwijls – en is dat nog steeds – voer voor discussie. Menig Oostendenaar leerde er zwemmen of haalde er zijn of haar schoolbrevet op de 25 of 50 meter. Denk maar aan de instuif namiddagen van toen en de vele uren op het grasplein van het buitenzwembad tijdens de zomermaanden. Velen hebben mooie herinneringen aan het Stedelijk zwembad.

Gebroken harten

Het spiksplinternieuwe zwembad Brigitte Becue opende een week na de sluiting van het Stedelijk zwembad de deuren voor het grote publiek. Ruim een maand na de definitieve sluiting van het oude zwembad circuleert een foto op sociale media waarbij te zien is hoe algen hun weg gevonden hebben in het stilstaand water dat nog steeds aanwezig is in het oude zwembad. De foto werd vanuit het Jeugdhuis OHK genomen, die er haar tijdelijke verblijfplaats kreeg in afwachting van de definitieve verhuis naar nieuwe lokalen onderaan het Europacentrum.

Er kwamen heel wat reacties op de genomen foto. Waarom halen ze dat water er gewoon niet uit, vragen veel mensen zich af. Anderen zeggen dan weer dat ze het zwembad beter nog even zouden openstellen. Ook heel wat gebroken harten in de vorm van een emoticon werden gedeeld op de post. Sommigen verwijten de stad dan weer dat ze haar patrimonium niet onderhoudt.

Normaal

Het jeugdhuis zelf is geschrokken van de commotie die de foto heeft veroorzaakt en reageert: “We willen toch wat duidelijkheid geven bij de foto”, klinkt het. “We hebben deze foto op onze instastory geplaatst om aan te tonen hoe mooi het kan zijn als de natuur terug aan terrein wint. Aangezien het bad leegloopt is het normaal dat de filtersystemen inactief zijn.

Ook schepen Björn Anseeuw (N-VA) reageert op de commotie. “Stilstaand water die niet gezuiverd wordt veroorzaakt algen en dan is het ook logisch dat het water verkleurt. Binnenkort wordt het water afgevoerd via het rioolstelsel.”

Ondertussen raakte bekend dat het zwembad sowieso tegen de vlakte gaat. Het stadsbestuur wil er opnieuw een groene zone creëren zoals die er was voor het Stedelijk zwembad er op de site werd gebouwd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier