Foto Barbe sluit na veertig jaar de deuren in Moorslede

Regine Versyck van Foto Barbe stopt na 40 jaar en verhuist naar Sluis. (foto JS) © Jan Stragier
Redactie KW

Na veertig jaar sluit Regine ‘Gio’ Versyck (68) van Foto Barbe binnenkort haar fotowinkel langs de Meensesteenweg in Dadizele. De ervaren fotografe verhuist naar het Nederlandse Sluis.

“Door corona is het toch een beetje een afscheid in mineur na al die jaren tussen de mensen.” Veertig jaar geleden startten Philippe Barbe en zijn vrouw Regine ‘Gio’ Versyck fotowinkel Barbe langs de Meensesteenweg in Dadizele op. Wijlen Philippe was fotograaf en docent aan de academie in Gent. “Ik had een opleiding voor verpleegster gevolgd en werkte daarna in het ziekenhuis in Knokke en Roeselare. In de donkere kamer leerde ik mijn passie voor fotografie kennen. Het analoog verwerken van beelden vond ik fantastisch”, aldus Gio. Zij volgde een opleiding fotografie in Menen waarna ze samen jarenlang met haar man de fotowinkel langs de Meensesteenweg runde. In 1997 werd een nieuw gebouw naast de voormalige zaak gebouwd. “Drieëntwintig jaar geleden overleed mijn man. Nee, ik heb mijn kop niet laten hangen. Ik heb doorgebeten en zijn werk voortgezet.” In al die jaren is de wereld van de fotografie enorm veranderd. “De evolutie van de tijd kan je niet tegenhouden. Tegenwoordig is iedereen fotograaf.” In vergelijking met vroeger is het een pak rustiger in de winkel langs de Meensesteenweg. “Ik vrees dat fotozaken in de toekomst uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Het wordt echt knokken om van een dergelijk beroep nog te leven.” Gio blikt terug op veertig fantastische jaren, vol anekdotes. Als fotografe van heel wat huwelijken maakte ze heel wat opmerkelijke momenten mee. “Een oldtimer die niet meer startte of een veel te lange trouwjurk die net voor het huwelijk nog moest ingekort worden. Ik heb echt genoten van het sociale aan deze job.” Naast de vele communiefoto’s, doopsels en huwelijken trok de fotografe ook vaak naar het buitenland om tijdens een reis te fotograferen. “Nu ik met pensioen ga, kan ik al die foto’s eens verwerken.”

Etalage

Op 16 december verhuist Gio naar het Nederlandse Sluis. De winkel blijft nog open tot 15 december. “Ik zal alle kaders, portretten en albums die hier nog liggen in de etalage zetten. Door de coronacrisis mag de winkel momenteel niet open, maar afhalen en bellen voor een afspraak kan wel nog. Dit is spijtig genoeg toch een beetje een afscheid in mineur. Na al die jaren tussen de mensen mag ik nu op het einde niemand meer over de vloer krijgen in de winkel.” Wie nog op zoek is naar fotografiemateriaal kan contact opnemen met Gio via 0475 76 76 42. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier