Foormanager Filip Decock: “Als het paasweekend goed is, is de foor gelukt”

© TVK
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Het zijn de drukste dagen van het jaar voor Filip Decock, de foormanager van de stad. Hij kan nauwelijks een zin uitspreken of zijn telefoon rinkelt. Maar als je hem te pakken krijgt, dan praat hij. Omdat hij niet anders kan. Hij zou babbelen met een hond met een hoed op. Twee dagen voor de opening van de jaarlijkse stadskermis schoven we onze recorder onder zijn neus. Veel hoefden we niet te vragen, want praten doet hij hoe dan ook.

“Zie me hier zitten”, zegt hij. Zijn bureau in de dienst economie van de stad ligt onder de paperassen en zijn oor zit vastgelijmd aan de telefoon. “Destijds had ik nooit gedacht dat ik ooit plaatsingsmeester zou zijn. Ik ben meestergast geweest bij Louis De Poortere, heb tien jaar een kruidenierszaak gehad, noem maar op, maar dit? Nooit.” Hij slaakt een diepe zucht. “Stress, stress, stress.” Niet dat hij enige tekenen van nervositeit vertoont. Kom met hem buiten en hij zwaait naar Jan en alleman. Met een glimlach tot achter zijn oren. “Ik weet waarom ze me de job gegeven hebben. In Kortrijk zeggen ze: ‘Gie keunt klappen dat het vijf frank effen is.’En dat is ook nodig. Ik ben met de jaren een soort koning van het compromis geworden.”

Samen sterk

En zo klinkt hij ook. Hij zou water en vuur laten geloven dat ze beste vrienden zijn. “Het is mijn twaalfde foor. In die twaalf jaar is het aantal deelnemers iets verkleind en is ook de ruimte beperkter geworden. Dit jaar nemen we afscheid nemen van een deel van het Conservatoriumplein. Het is al drie jaar dat er gezegd wordt dat we het zonder het plein zullen moeten doen. Wat de toekomst brengt, hangt af van de evolutie van de werken rond het station. De Leieboorden die verlaagd zijn, zijn heel mooi, maar waren foorterrein. De locaties die in de plaats gekomen zijn, zijn vaak gelegen op looplijnen die minder bekend zijn. En daar zijn de forains natuurlijk niet blij mee. Ze hebben mekaar allemaal nodig. Samen vormen ze een weefsel, een geheel dat hun kraam of attractie aantrekkelijk maakt.”

“Onder het bestuur van burgemeester Vincent Van Quickenborne heeft de stad eigenlijk altijd resoluut gecommuniceerd dat de foor in het stadscentrum blijft. Ondanks de roep van mensen die klagen dat de foor te lang duurt en dat de overlast te groot is. De nieuwe schepen van Economie, Arne Vandendriessche, heeft recent in het Paasfoorcomité bevestigd dat het beleid de foor wil behouden in zijn totale grootte. Hoe dat dan in zijn werk zal gaan als ook het Conservatoriumplein niet meer beschikbaar zal zijn, daar durf ik nog niet op vooruit te lopen. Het zal mijn taak zijn om zoveel mogelijk foorreizigers aan boord te blijven houden. In een zo goed mogelijke opstelling.”

Vernieuwing

“Er is natuurlijk af en toe vernieuwing nodig om de moderne consument te blijven lokken. Maar de forains zijn voorzichtiger geworden. Ze doen geen zotte investeringen meer zoals in de jaren 80 en 90. We zijn al blij als we ieder jaar één nieuwe attractie kunnen presenteren. Dit jaar zijn het er twee, ‘Top of the World’, een zweefmolen die de inzittenden op een hoogte van zestig meter rondzwiert, en de Tiki Party, een grote roterende en hellende schijf met daarop stoelen die rond hun as draaien.”

Foormanager Filip Decock:

Voor sommigen is de Paasfoor een feest, voor anderen niet. Wat doe je daarmee als beleidsmens? “Ik denk niet dat ik een open deur intrap als ik zeg dat de verdraagzaamheid in de maatschappij zeker niet gestegen is. Het egoïsme neemt toe. Daarom zien we erop toe dat het hele gebeuren in goeie banen wordt geleid. De afvalproblematiek staat hoog op de agenda, maar we zien ook toe op openingstijden en sluitingstijden. Op licht en lawaai ook. Zo hebben we op de tweede maandag van de foor een prikkelarme dag. Voor mensen die van de foor willen genieten zonder dat stroboscopen of bonkende bassen hen onwel maken.”

De blijde intrede

“Dit jaar zijn er 133 attracties. Gisteren (maandag, red.) hadden we nog een afzegger. Een attractie opbouwen en afbreken vergt mankracht. En het lijkt erop dat de ondernemers almaar meer moeite krijgen om op een legale manier personeel te vinden. Ze weten dat er controles komen van de sociale inspectie en ze nemen geen risico’s meer. Gisteren is er op die manier één afgehaakt. Die heb ik met wat kunst- en vliegwerk kunnen vervangen. Om toch geen gat te hebben in mijn opstelling. Want het is mooi als alle kramen en attracties mooi schouder aan schouder in de rij staan. De plaatsing is vrij vlot gegaan. Ik zeg altijd: de gladiatoren treden de stad binnen. Het is een spektakel, een soort spierballengerol. De meesten kennen het systeem. Ze kennen al jaren hun buren. Als het goeie vrienden zijn, is het veel makkelijker, maar zoals in de rest van de mensheid zijn het niet altijd goeie vrienden. Er waren ook wat problemen met watertoevoer en elektriciteit, maar we werken er hard aan om alle problemen opgelost te krijgen. Nu (dinsdag, red.) zitten we nog in de fase dat er altijd wel iemand is die moppert.”

Het zijn de drukste dagen van het jaar voor foormanager Filip Decock, die er de glimlach niet bij verliest. (foto KVDM)
Het zijn de drukste dagen van het jaar voor foormanager Filip Decock, die er de glimlach niet bij verliest. (foto KVDM)

Vrolijk paasfeest

Maar mijn ervaring is dat wanneer het paasweekend goed weer brengt – en volgens de voorspellingen wordt het een topweekend – er heel wat minder gekakeld wordt, minder geklaagd, alle scherpe kantjes worden dan vanzelf afgerond. Als een foorreiziger een goed paasweekend gehad heeft, dan is zijn foor gelukt en is alles wat er nog bovenop komt mooi meegenomen. Lukt het paasweekend niet, dan maken ze het niet meer goed. Maar het ziet er goed uit. Anderzijds is het geen goeie zaak voor de foorreizigers dat de paasvakantie eindigt op paasmaandag, terwijl de foor dan nog maar vijf dagen gestart is. Het feit dat de foor later op het jaar valt, verhoogt dan weer de kans op beter weer. Waardoor de geachte consument makkelijker buitenkomt.”

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Het zijn de drukste dagen van het jaar voor Filip Decock, de foormanager van de stad. Hij kan nauwelijks een zin uitspreken of zijn telefoon rinkelt. Maar als je hem te pakken krijgt, dan praat hij. Omdat hij niet anders kan. Hij zou babbelen met een hond met een hoed op. Twee dagen voor de opening van de jaarlijkse stadskermis schoven we onze recorder onder zijn neus. Veel hoefden we niet te vragen, want praten doet hij hoe dan ook.

Vanavond opent de Paasfoor met een knallend vuurwerk aan de Leieboorden. Allen daarheen!

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Donderdag 18 april 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/439507236619218/500

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier