Food Innovation Park komt naast Syntra West: “Gezondheid en voeding staan hier centraal”

De eerste spadesteek van het Food Innovation Park werd gezet door Joris Hindryckx, Kris Declercq, Jean de Bethune en Dirk Decoster.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
De eerste spadesteek van het Food Innovation Park werd gezet door Joris Hindryckx, Kris Declercq, Jean de Bethune en Dirk Decoster.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Woensdag 30 juni werd de eerste spadesteek gegeven voor het eerste gebouw van het wetenschapspark Food Innovation Park. Op de site van Syntra West langs de Oostnieuwkerksesteenweg in Roeselare bouwt POM West-Vlaanderen een gebouw waar onderzoek naar voeding en gezondheid centraal staat.

Het nieuwe wetenschaps- en ondernemingspark Food Innovation Park komt tussen de REO-veiling en de onderzoeksserre Agrotopia en zal duidelijk te zien zijn vanop de Rijksweg. “De keuze voor Roeselare om een dergelijk project uit te werken lag voor de hand; de stad is het hart van de Vlaamse voedingsindustrie in Midden-West-Vlaanderen. Door nog nauwer samen te werken met de buren van de REO-veiling en de collega’s van Inagro creëren we een unieke dynamiek binnen de voedingsketen”, aldus Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. Het Food Innovation Park zal nauw samenwerken met een gelijkaardig project in Maastricht.

Gezondheid, voeding en beweging

De bouw van de site kadert binnen in het Europese project PROOF. Het onderzoeksgebouw wordt 1.200 m² groot. “Met de nieuwe onderzoeks- en testinfrastructuur zullen we de relatie tussen de gezondheidstoestand van de mensen, hun voedingspatronen en hun beweging kunnen screenen. Daarnaast schaffen we de nodige uitrusting aan om maaltijden te ontwikkelen die in ziekenhuizen, woonzorgcentra of thuis opgewarmd kunnen worden.”

In het gebouw komt er een hypermoderne grootkeuken en een industriële microgolfruimte waar het maken van de voeding wordt uitgetest. Daarnaast zal het gebouw ook labo’s huisvesten voor onderzoek naar voedselveiligheid en smaakverbetering. In een experimentele fitness worden de spierkracht- en lichaamssamenstellingen gemeten. Er komen ook smaakhokjes waar proefpersonen maaltijden kunnen proeven en ruiken. “Het is de bedoeling om hier een dynamische en duurzame omgeving te creëren met internationale uitstraling. Hier willen we het onderzoek, de innovatie en het ondernemerschap in de voedings- en gezondheidssector stimuleren.”

Klaar tegen zomer 2022

De bouw van het eerste gebouw start deze week en zal wellicht klaar zijn tegen de zomer van 2022. Daarnaast is het de bedoeling dat het Food Innovation Park de komende jaren uitbreidt. “We willen startende en groeiende bedrijven naar een klein bedrijventerrein lokken. Daarnaast maken we graag werk van een belevingscentrum waar bezoekers meer te weten komen over voeding en gezondheid. Ook een gezondheidscentrum waar de impact van voeding op ons gemeten wordt, staat nog op de agenda.” (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.