Fontein aan het Albertpark in Brugge geopend

De fontein wordt gevoed met water van de nabijgelegen rei. © Davy Coghe
Redactie KW

Zondagmorgen werd een heraangelegd gedeelte van het Albertpark met fontein geopend door het stadsbestuur en betrokken aannemers.

“Het park vormt een groene toegangspoort tot de stad voor wie uit de richting van het station komt”, liet burgemeester Renaat Landuyt verstaan bij de opening van het nieuw aangelegde gedeelte aan de Oostmeers, tegenover het station.

“Maar het miste tot voor kort een verwelkomend effect. Bovendien waren de binnenstad en het concertgebouw vanaf dit toegangspunt amper zichtbaar, waardoor vele bezoekers eraan voorbij liepen en via de Oostmeers naar de binnenstad wandelden. Door deze herinrichting met uitnodigende toegangspoort ontstaat ook een nieuw ontmoetingsplek aan het werk.”

Tegen overstromingen

Concreet werden de versnipperde oevers samengebracht tot één geheel en werd de lage begroeiing verwijderd waardoor het water weer zichtbaar is. Er werd ook ruimte gemaakt voor een fontein die wordt gevoed met het water van de rei. Tijdens de opening waren werklui nog bezig met onder de omliggende wandelpaden her aan te leggen er zullen ook nog houten vlonders gelegd worden als bevloering rondom het water, vergelijkbaar dus met de waterpartij achter het Concertgebouw, ter hoogte van de Westmeers.

De investering in het Koning-Albertpark maakt deel uit van het Europees project Water Resilient Cities (WRC). Dat WRC-project wil een antwoord bieden op de problematiek van toenemende hevige regenval en verhoogd risico op overstromingen door buffering en infiltratie in stedelijk gebied. Deze heraanleg kreeg verder ook steun van Interreg 2 Zeeën en de provincie West-Vlaanderen.

Beeldengroep

Zoals te verwachten werd er tijdens deze officiële opening nogal wat gemonkeld over de verdwenen beeldengroep die in deze waterpartij zou worden geplaatst… Schepen voor Patrimoniumbeheer Hilde Decleer (CD&V) liet weten dat het onderzoek nog loopt maar dat er alleszins geen nieuws over is… Bij de waterpartij zijn wel sokkels aangebracht, onder water, waardoor de beeldengroep, mocht deze terug opduiken, alsnog zou kunnen geplaatst worden. Ook de andere helft van het Albertpark, kant Concertgebouw, zal nog worden heraangelegd en dit volgend op de uitbreiding van de ondergrondse parking, voorzien voor 2019-2020. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier