Fons, de nieuwe lieveling van de Wevelgemse senioren

Je ziet v.l.n.r. Severine Soenen met de hond Fons, Bernice Devoldere en Joyce Munoz-Rubio. (foto EDB)
Redactie KW

Vanaf volgende week komt de Gullegemse vrijwilliger Severine Soenen om de twee weken met haar hond Fons naar woonzorgcentrum Sint-Camillus in Wevelgem. Een hond in het woonzorgcentrum is een vraag die van verschillende bewoners kwam.

Door Els Deleu

Met de opbrengst van de acties die vorig jaar georganiseerd werden naar aanleiding van de dodentocht van Steven Mesure en Joyce Muñoz-Rubio werden wensen van bewoners ingewilligd. “Zo was er al een aperitiefmoment, een optreden van accordeonist Seppe, een relaxatienamiddag met massages en een oliebollennamiddag”, vertelt Joyce. “Nu is er de samenwerking met AAP vzw, Severine Soenen en Fons de hond.”

Opleiding bij vzw AAP

Verschillende bewoners hadden graag een hond in het woonzorgcentrum“, vertelt Joyce. Steven Mesure ging op zoek hoe dit kon geregeld worden en kwam via de gemeente Wevelgem in contact met de Antwerpse vzw AAP die hondeneigenaars opleidt rond diergedrag maar ook over problematiek die ze in een woonzorgcentrum kunnen ervaren. Honden van verschillende rassen kunnen dienen voor bezoekjes aan een woonzorgcentrum. Vooral het karakter van de hond is belangrijk.

Severine Soenen (38) uit Gullegem nam rond dezelfde periode contact op met de vzw AAP. “Wij hebben Fons bij ons van toen hij een puppie was. Hij is nu 3,5 jaar. Fons is de rustigste hond die we tot nu toe hadden. We wilden er iets mee doen voor anderen maar niet zonder opvangnet.”

Severine volgde een opleiding bij vzw AAP in een woonzorgcentrum in Wichelen. “Ik leerde er eigenlijk mijn hond nog beter kennen”, zegt ze. Severine woont met haar man en twee kinderen van 15 en 12 jaar in Gullegem. Ze werkt halftijds als bediende bij Pype in Dadizele en engageert zich voor het missiefeest in Gullegem en voor De Huppelhoek van Sint-Amandus Gullegem, dat is de kinderwoorddienst.

Nu de kinderen groter zijn, is er wat meer tijd voor vrijwilligerswerk en dit initiatief past in mijn uurrooster.” Met Fons is Severine enkel gekoppeld aan wzc Sint-Camillus. “Voorlopig kom ik om de twee weken een uur met Fons naar het woonzorgcentrum. Langer mag dit momenteel nog niet zijn. Voortdurend geknuffeld en geaaid worden, is ook zwaar voor de hond. Misschien kan dit groeien als hij het hier goed gewoon is.” Fons is een Epagneul bleu de Picardie, een langharige jachthond.

Bewoner Bernice Devolder (82) kijkt al uit naar de bezoekjes van Fons. “Hij heeft me nog maar één keer gezien en herkent me al. Wat zal ik blij zijn als hij regelmatig komt“, glundert ze. Bernice komt uit Knokke en verblijft nu in Sint-Camillus in Wevelgem doordat haar zoon in Wevelgem woont. “Ik heb zelf drie honden gehad: de eerste was een Duitse herdershond, de tweede een ‘schipper’ en de laatste was een ‘Cézar’. Mijn laatste hondje moest ik laten inslapen, daar heb ik veel verdriet van gehad. Ik moest maar kijken naar hem en hij wist wat ik wou zeggen.”

Fons komt vanaf 3 mei naar het woonzorgcentrum. “We luisteren wie het wél en wie niet ziet zitten om bij de hond te vertoeven”, vertelt Joyce. “We beginnen met kleine groepjes en kijken op termijn welke activiteiten er mogelijk zijn met Fons. Voor sommige mensen kan de hond observeren al een positief effect hebben.”

Gelukshormonen

“Dieren brengen mensen ook in beweging en er komen gelukshormonen vrij als je een hond aait zodat hartslag en bloeddruk dalen. Dit heeft ook een positieve invloed op de hersenen”, geeft Joyce nog mee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.