Fluvia stelt architect aan voor ontwerp nieuwe brandweerkazerne

Schets van hoe de nieuwe kazerne er zal uitzien. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De kogel is door de kerk. De zoneraad van hulpverleningszone Fluvia heeft het ontwerp van de nieuwe gezamenlijke brandweerkazerne voor de posten Lauwe en Marke toegekend aan DBG Architecten uit Kortrijk. Zij kwamen al met een eerste ontwerp. “Maar dat is nog niet definitief”, aldus zonecommandant Frank Maertens. “Daarvoor gaan we overleggen met de medewerkers van beide brandweerposten.”

De huidige kazerne van Lauwe is gelegen langs de Rekkemstraat in een loods waar ook de technische dienst van stad Menen en het containerpark van Mirom hun onderdak hebben. De uitvalsbasis voor de brandweermannen van post Marke is ondergebracht in de loodsen van de stadsdiensten gelegen in de Rekkemsestraat. Maar die zijn ondertussen al verkocht aan het bedrijf Vandewiele. Omdat beide posten nogal verouderd zijn, werd besloten hen samen te voegen en een nieuwe kazerne te bouwen. De nieuwe kazerne voor beide posten komt op het nog aan te leggen bedrijventerrein Bramier langs de Rekkemsestraat in Lauwe. Op het terrein zullen 48 brandweermannen hun nieuwe stek vinden. De nieuwe brandweerkazerne is een nauwe samenwerking tussen de steden Menen en Kortrijk, streekintercommunale Leiedal en hulpverleningszone Fluvia. De bouwwerken zullen vermoedelijk kunnen starten in 2021.

Ook in Waregem

Momenteel zijn er binnen Fluvia verschillende verouderde kazernes die niet meer aan de noden van de hedendaagse brandweer voldoen. “Zo verhuisden op 30 november 2019 de brandweermannen en -vrouwen van posten Vichte en Deerlijk naar een nieuwe gezamenlijke kazerne op wijk Belgiek in Deerlijk”, aldus voorzitter Francis Benoit. “Aan deze optimalisatie van huisvesting en efficiënte samenwerking wordt de komende jaren verder gebouwd”, belooft hij. “Naast deze nieuwe kazerne in Lauwe wordt er ook in Waregem een nieuw onderkomen voor brandweermannen gebouwd op de kruising van de expresweg met de Gentseweg. Daar krijgen de brandweerposten van Waregem en Beveren-Leie een nieuwe stek.”

(AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.