Fluvia bouwt met extra personeel, drones en plannen voor kazernes aan de toekomst

Zonecommandant Frank Maertens en voorzitter van de Fluvia-raad Francis Benoit. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Fluvia evolueert, investeert en recruteert. De hulpverleningszone maakte recent enkele indrukwekkende cijfers bekend en toont zo dat ze zich klaar stoomt voor de toekomst. Meer personeel, modern materiaal en zelfs de drone die over onze veiligheid waakt. “Alles zonder extra in de buidel te moeten tasten” klinkt het bij een trotse zonecommandant.

Het samenvoegen van de brandweerkorpsen Anzegem en Deerlijk werd bij aankondiging niet meteen op gejuich onthaald. Zowel bij personeel als inwoners van de gemeenten werd deze beslissing met argusogen bekeken. “Wanneer twee families met een eigen identiteit bij elkaar komen, dan voegen we ook twee geschiedenissen samen. Dat dit niet altijd even eenvoudig is, is niet meer dan logisch.” Zonecommandant Frank Maertens spreekt zalvende en vooral vooruitziende taal wanneer de kazerneringsplannen worden bekend gemaakt.

Ondertussen is gebleken dat de hypermoderne kazerne Belgiek een juiste, operationele keuze was. De beschikbaarheden van onze mensen optimaliseren, daar draait het allemaal om. Het is ook in die optiek dat de korpsen van Waregem en Beveren-Leie zullen fusioneren, naar een nieuwe locatie in Sint-Eloois-Vijve. Ook Marke en Lauwe zullen op die manier naar elkaar toe groeien, alleen zijn we daar nog enkele pistes voor een concrete plaats aan het evalueren.”

Veel aanwervingen

De evolutie van de kazernes en hun korpsen bracht ook twee positieve neveneffecten met zich mee. “Door deze moderniseringsactie slagen we er opnieuw in meer mensen aan te trekken”, gaat de commandant verder. “In 2020 starten 33 nieuwe stagiair-brandweermannen en -vrouwen aan hun opleiding en niet minder dan 43 nieuwe ambulanciers en hulpverleners gaan ook aan de slag. Hulpverlener worden is geen evidente zaak dus kijken we met goede hoop naar deze evolutie.”

Voorzitter van de zoneraad Francis Benoit en commandant Frank Maertens van Fluvia.
Voorzitter van de zoneraad Francis Benoit en commandant Frank Maertens van Fluvia.© CLL

Het reduceren van het aantal kazernes zorgt ook voor meevallers op het financiële vlak en die besparingen werden meteen ingezet. “In 2015 hadden we onze visie voor aankopen van rollend materieel kenbaar gemaakt”, aldus nog Frank Maertens. “Door zuinig en efficiënt met de centen om te springen hebben we onze doelstelling niet alleen gehaald, we hebben ze doorbroken. We kochten zo vijf nieuwe ambulances in plaats van de voorziene twee en ook op gebied van autopompen en ander materiaal werd er meer aangekocht. Nieuwer, beter en veiliger materiaal is een goede zaak voor iedereen.”

De modernisering stopt niet bij gloednieuwe vrachtwagens en ambulances, er is ook een duidelijke kijk op de toekomst. “Als enige in België zijn we ondertussen gestart met het testen van een autonome drone”, sluit de commandant af. “Wanneer een oproep binnenkomt, stijgt de drone van hieruit op en vliegt hij volledig autonoom naar de plaats van de oproep. Dankzij uiterst geavanceerde camera’s kan hij vanop een veilige hoogte haarscherpe beelden maken van die situatie en die live gaan doorsturen naar onze centrale en uiteindelijk zelfs naar onze wagens. Zo kunnen we beter gaan inschatten wat er gaande is en welke mensen en materiaal nodig zullen zijn. Niet alleen de burger zal hierdoor beter worden geholpen, ook de veiligheid van onze mensen zal er aanzienlijk op verbeteren. Een eerste evaluatie volgt in het voorjaar van 2020.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier