Flowerpowerparade kleurt Ledegem

De organisatoren van de Kasteelstraatfeesten zitten al helemaal in het thema flowerpower. Op de foto zie je Sofie Rommens, Kevin Verhulst, Macko (Dries Vuylsteke), Elien Desmedt, Jessica Catteeuw, Sophie Boddin, Nico Vandemoortele, Lindsay Desender, Glenn Cinjaere en Johan Mestdagh. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Op zaterdag 5 oktober zijn er de 47ste Kasteelstraatfeesten met dit jaar als centraal thema de flowerpowerbeweging. Sofie Rommens en Dries ‘Macko’ Vuylsteke zetten opnieuw hun beste beentje voor om met de hele ploeg medewerkers er een mooi feest van te maken. Ook nu weer is alles gratis bij te wonen.

De Kasteelstraatfeesten hebben een lange geschiedenis. In de jaren 1900 waren er zelfs zeven cafés in de Kasteelstraat die toen rechtstreeks naar het Kasteel leidde. Toen moet het er al feestelijk aan toe zijn gegaan op de maandag van Winkel Ommegang.

De feesten die daarna kwamen, verloren stilletjes aan hun aantrekkingskracht. In 1973 werd een vernieuwde werkgroep opgericht die de feesten een nieuw elan gaven. De Kasteelstraatfeesten zoals die nu bestaan, hebben sinds 1973 steeds plaatsgevonden op de zaterdag voor het eerste weekend van oktober.

Het is een jarenlange traditie. Alles grijpt plaats in de Kasteelstraat, het gedeelte vanaf de verkeerslichten tot aan het kruispunt met de Oekensestraat. De straat wordt volledig afgezet en er wordt een grote tent opgezet.

de Scharminkelkarre

“In de voormiddag wordt er iets georganiseerd voor de schoolgaande jeugd, in de namiddag is het de tijd voor de oudere jeugd en ‘s avonds komen de volwassenen aan de beurt. Ook de ‘scharminkelkarre’, die voor het eerst opdook in 1977, is er steeds bij”, aldus Dries ‘Macko’ Vuylsteke.

Om 8 uur worden de feesten op gang geschoten. De scharminkelkarre vertrekt om 8.30 uur vanuit de Kasteelstraat en komt de kids ophalen aan volgende verzamelpunten: Klein Schardauw, brandweerkazerne, hoek Kapelsestraat/Rollegemkapelsestraat, hoek Stenen Stampkot/Kapelsestraat, De Meiboom, Olympialaan, Rozenplein en Izegemsestraat.

“Op de karre zijn voldoende begeleiders voorzien. Ook de kleinsten kunnen gerust mee”, aldus de organisatoren.

Om 9. 30 uur opent het knutselatelier de deuren. “We knutselen dingen in het thema flowerpower. Wie wil meeknutselen, moet er rekening mee houden dat er ook geverfd wordt, je kan dus vuil worden. Kaartjes om deel te nemen aan dit knutselatelier zijn gratis te verkrijgen in de kleine tent.”

Na een drukke voormiddag hebben ook de kleinsten een aperitief verdiend. Iedereen krijgt tijdens het atelier een armbandje waarmee ze hun aperitief kunnen ophalen. Dit aperitief wordt geserveerd om 11.30 uur. Na een deugddoend middagmaal komt de scharminkelkarre iedereen ophalen vanaf 13.30 uur.

“Het is nu de bedoeling dat alle kinderen verkleed op de karre gaan. We voorzien een aantal prijzen voor wie het mooist verkleed is. Het wordt een mooie parade door het dorp. Vanaf het vierde leerjaar kunnen kinderen ook meefietsen in de stoet”, vertelt Dries Vuylsteke.

‘s Avonds is er opnieuw poppenwerping vanaf de brandweerwagen

In de namiddag vanaf 15 uur wordt de groep in twee gesplitst. Voor de kleuters is er een theatervoorstelling in de zaal St.-Elooi in de Kerkstraat. De lagere schoolkinderen werken samen met de jongens van de KSA. Er zijn 20 spelen. Bij ieder spel zijn punten te verdienen. Hoe meer punten je verzamelt, hoe leuker je prijs. Kaartjes kan je ophalen in de infotent.

Corrida

Om 17.15 uur is er een optreden van de Picollino’s en om 18.30 uur start de gebruikelijke corrida.

“Deze loopwedstrijd is al jarenlang een traditie op onze feesten. De mensen van het San Silvestercomité zorgen voor de organisatie. De jaarlijkse San Silvestercross vond zijn oorsprong in de Kasteelstraatfeesten.”

Daarna is het de beurt aan de volwassenen. Vanaf 20 uur is er een avondwedstrijd tussen acht Winkelse verenigingen en om 22 uur is er de poppenwerping vanaf de brandweerwagen. Het feest wordt afgesloten om 22.30 uur met een spetterend vuurwerk.

De feesten zijn ook dit jaar weer volledig gratis. (LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier