Floris Devooght uit Hulste was voor eerste keer regie-assistent bij ‘MAMMA MIA!’

Net zoals zoveel goede producties moest ook MAMMA MIA! de deuren sluiten. Vanaf 14 augustus worden de voorstellingen hernomen. Hopelijk moet de organisatie dit terug niet verplaatsen, anders zou dat opnieuw een ramp zijn. Floris Devooght – afkomstig uit Hulste – was regie-assistent voor de musical MAMMA MIA!. Hij werkte aan de zijde van regisseur Stany Crets. Een hele eer !

Regie-assistent Floris (links) bij aankomst op de première van ‘MAMMA MIA!’, samen met zijn partner Maarten Lens. (Foto FODI) © PADI

“In 2018 vroeg Stany Crets al aan mij om zijn regie-assistent te zijn bij de Vlaamse versie van One Man, Two Guvnors. Maar in diezelfde periode repeteerde ik voor Scrooge, de musical en moest ik zijn aanbod dus afslaan. Wel had ik hem op het hart gedrukt dat hij in het vervolg zeker terug aan mij mocht denken, indien het zich zou voordoen dat hij nog eens een regie-assistent nodig had. Aan die belofte heeft hij zich gehouden, want een jaar later belde hij met de vraag of ik zijn regie-assistent wilde zijn bij MAMMA MIA!”, glundert Floris. “Dit was mijn eerste keer als regie-assistent. Op voorhand had ik natuurlijk nogal wat vragen en gezonde spanning rond hoe het allemaal in z’n werk zou gaan. Er zat voor mij niks anders op dan de repetitieperiode af te wachten en het allemaal op mij te laten afkomen. Mijn taak bestond er vooral in om Stany bij te staan waar nodig. Dat kan zijn voor een second opinion voor een scène, maar ook de schakel zijn tussen het artistieke team en het productieteam. Stany kan iets artistiek willen, een bepaald beeld of effect op scène, maar daarom is het niet perse mogelijk, hetzij financieel, hetzij technisch, enz. Eens in het theater moest ik vooral mee monteren en zorgen dat alle departementen mee zijn in ‘t proces. Dat wil zeggen : maken dat alle cues op het juiste moment komen. Eens de show er technisch stond, kon ik weer meer gaan kijken naar artistieke prestaties en daar constructieve notes over geven aan de cast. Ik vond het een heerlijke ervaring die zeker smaakt naar meer. Ik houd van de verantwoordelijkheid en van de diverse rol die een regie-assistent is. Zweer ik daarom het podium af en wil ik daar nooit meer zelf staan ? Zeker niet. Misschien is de combinatie net fijn en spannend ?”

De volledige cast met helemaal links regie-assistent Floris Devooght.
De volledige cast met helemaal links regie-assistent Floris Devooght.© PADI

“Door het coronavirus waren we uiteraard genoodzaakt heel onze speelreeks te verschuiven naar augustus/september. We gingen op zaterdag 7 maart succesvol in première, hebben de dag erna gespeeld, de woensdag erna ook maar op donderdag lag alles stil. Ik ben heel dankbaar dat we de reeks kunnen verschuiven en dat we het hele project niet geannuleerd zien”, bekent Floris. “Dat vergt natuurlijk wat van de productie en cast. Heel veel partijen en departementen moeten hun agenda zien vrij te maken. Momenteel wordt dat allemaal onderzocht en wordt er alles aan gedaan om er in augustus/september een even groot feestje van te maken als in februari/maart.” (PADI)

Info en tickets : www.deepbridge.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.