Florian Acke (25) uit Moorsele reist acht maanden door het paradijs

Florian Acke reisde rond in Zuidoost-Azië. Tijdens zijn tocht door de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam beklom hij hoge vulkanen, zwom tussen de manta’s, trok door de jungle en genoot op paradijselijke stranden. Toch zal het vooral de gastvrijheid van de bevolking zijn die hem bijblijft.

Florian Acke: “Deze reis heeft me een meer open kijk op de wereld bezorgd.” © gf

Florian Acke (25) is de zoon van Peggy Boen en schepen Franck Acke. In 2018 verbleef hij drie weken in Cambodja. Die vakantie schudde hem goed wakker. Hij besefte dat zijn toenmalige job hem niet langer kon boeien. “Het was voor mij het ideale moment om een lange reis te maken”, legt Florian uit. “Ik was vrijgezel en ik had vier jaar gewerkt, dus had ik wat geld op mijn spaarboek.” De keuze van de bestemming was snel gemaakt. Zijn trip naar Cambodja nodigde uit om dat paradijs iets uitgebreider te verkennen. De dag na zijn terugkeer diende hij zijn ontslag in en in april vorig jaar nam hij zijn rugzak, om pas even voor eindejaar terug te keren.

Zoeken op de grond

Hij startte zijn trip in de Filipijnen, waarna hij twee maanden door Indonesië trok. Tussendoor verbleef hij een aantal dagen in Singapore, een maand in Thailand, in Maleisië en trok dan opnieuw naar Indonesië om er te duiken. Zijn trip sloot hij af met een motorrit door Vietnam.

Wat waren dan de mooiste momenten? “De gastvrijheid en vriendelijkheid van de lokale bevolking, zeker in de Filipijnen en Indonesië, is wat me heel erg trof. Zo stond ik als enige blanke op een bus te wachten, wanneer plots een man op me afkwam en begon te zoeken op de grond. Ik zocht mee, maar wist eigenlijk niet naar wat. Hij vond een verroeste nagel, waarna er nog meer mensen op de grond zochten, tot er uiteindelijk iemand een touwtje vond. Zij spraken geen Engels, ik wist totaal niet wat er aan de hand was. Tot ze op mijn kapotte sandaal wezen en met die nagel en dat touwtje mijn sandaal herstelden. Onvoorstelbaar, zoiets zal je in Vlaanderen niet zien.”

Plots was mijn sandaal hersteld… met een nagel en een touwtje. Die spontane hulp zal je in Vlaanderen niet vaak zien

In Noord-Indonesië kwam een familie spontaan bij Florian op de foto staan.
In Noord-Indonesië kwam een familie spontaan bij Florian op de foto staan.© gf

Ontmoetingen met andere backpackers uit de hele wereld zorgden ervoor dat Florian zich nooit eenzaam heeft gevoeld. “Het waren meestal twintigers waarmee ik telkens tips en ervaringen kon uitwisselen, daardoor deed ik weer ideeën op voor een volgende bestemming. Vaak vergezeld door andere backpackers.”

Als Florian er toch een aantal belevenissen moet uitpikken, dan staat voor hem de Ha-Giang Loop in Noord-Vietnam op één. “Dat is een vierdaagse toer met de motor tot aan de Chinese grens, de streek is prachtig en afwisselend. Die rit maakte ik samen met een Engelsman, aanvankelijk stopten we om de haverklap om een foto te nemen. Nadien hebben we samen met een aantal anderen heel Vietnam doorkruist tot in het zuiden. We noemden onszelf The Biker Boys.

Open kijk op de wereld

Op twee plaatst Florian de Green Rinjani in Indonesië. De beklimming van deze 2.500 meter hoge vulkaan neemt zes uur in beslag. De tocht zelf en de bekroning boven is echter onvergetelijk. Op de derde plek plaatst hij Padar Island, een uitkijkpunt in Oost-Indonesië dichtbij Komodo. Daar zwom hij tijdens het duiken tussen reusachtige manta’s (grote roggen, red.).

Acht maanden rondreizen ver van huis heeft Florian ook als mens veranderd. “Je ontdekt dat de diversiteit van de verschillende volken een verrijking is, maar in wezen iedereen hetzelfde is. Ik heb ervaren dat je niet per se in je vertrouwde omgeving moet blijven om iets te bereiken. Deze reis heeft me een meer open kijk op de wereld bezorgd. Ik besef nu dat ik eerst even wil aftasten wat ik kan en wat mijn opties voor de toekomst zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.