Floralux is klaar voor heropening van tuincentra

Fien Ternest van Floralux. © Joke Couvreur
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

In een van de grootste tuincentra van West-Vlaanderen, Floralux in Dadizele, hebben ze zich voorbereid op een heropening. De Veiligheidsraad besliste woensdag immers dat tuincentra en doe-het-zelfwinkels vanaf maandag opnieuw open mogen. “We zijn de hele winkel doorgelopen om nauwgezet te kijken wat er precies zal moeten worden aangepast,” vertelt Fien Ternest. Een week voor de niet-essentiële zaken door de coronacrisis op slot gingen, had Floralux al maatregelen genomen.

De voorbije dagen hebben de Floralux-medewerkers al nagegaan wat de impact is van de veiligheidsmaatregelen op een mogelijk vervroegde heropening van de tuincentra. Klanten en medewerkers moeten overal in de winkel en de serres de anderhalve meter onderlinge afstand kunnen realiseren. Daar zijn de doorgangen en wandelpaden op nagezien.

“Het aantal klanten dat op het zelfde moment in de winkel aanwezig is, zal natuurlijk daardoor beperkt blijven. Wij gaan uit van 1 klant per 50 vierkante meter. Omgerekend betekent dit dat er maximum 360 klanten op hetzelfde moment in de winkel kunnen aanwezig zijn,” legt Fien Ternest uit. “Dat zijn er natuurlijk heel wat minder dan we gewend zijn. Maar we nemen geen risico’s, niet voor onze klanten en evenmin voor onze medewerkers.”

Parkeervak vrij

“Maar eigenlijk beginnen onze veiligheidsmaatregelen al op de parking. Daar zal tussen elke geparkeerde wagen één parkeervak vrij moeten blijven,” zegt Fien Ternest van Floralux. Op die manier kan bij het inladen van bloemen en tuinmateriaal die anderhalve meter onderlinge afstand gegarandeerd blijven.

Afhankelijk van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad zullen ofwel alle afdelingen in de winkel geopend zijn of slechts een deel ervan. “Wij verkopen nogal wat decoratiemateriaal en het was op voorhand niet in te schatten of die afdelingen ook al of niet open mogen. Na de beslissing van de Veiligheidsraad zullen we op dat vlak mogelijk nog aanpassingen moeten doorvoeren,” zegt Fien Ternest.

Floralux is klaar voor heropening van tuincentra
© Joke Couvreur

Om ook aan de kassa’s afstand tussen de mensen te kunnen garanderen, zal zich naast een geopende kassa altijd ook een gesloten kassa bevinden. “We hebben die maatregel al genomen een week voor de sluiting,” zegt Fien Ternest. Mensen werd toen ook al aangeraden om zoveel als mogelijk met bancontact te betalen.

Winkelkarren ontsmetten

In die week die voorafging aan de opgelegde sluiting werden ook de winkelkarretjes telkens ontsmet door een medewerker. Dat zal nu niet anders zijn.

Een heropening van de tuincentra was niet alleen voor de tuinliefhebbers van groot belang. Net nu er volop werk is in de tuin – planten en struiken moeten bemest worden, ook voor de grasvelden zijn onderhouds- en bemestingsproducten meer dan nodig én er zijn natuurlijk de lentebloeiers die er volop aankomen. En voor Floralux geldt die aanloop naar de meimaand misschien nog meer dan elders als de belangrijkste periode van het jaar. Want het ontstaan van het tuincentrum heeft alles te maken met de meibedevaarten in Dadizele.

“De voorbije weken wegen zwaar en er is veel gesneuveld bij de telers. Maar voor de zomerbloeiers komt dit nog op tijd. Wij kunnen zeer snel schakelen en ervoor zorgen dat het aanbod aan bloemen en planten er zal zijn,” zegt Fien Ternest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier