Fleur Everaert (2) is jongste lid Nationale Strijdersbond

V.l.n.r. Arne Everaert, Emily Verheecke, Franky Debergh en Willy Vervaecke met vooraan het jongste NSB-lid van België: Fleur Everaert. (foto ACK)
Redactie KW

NSB (Nationale Strijdersbond van België) Keiem is een vereniging in beweging die kan bogen op heel wat leden en sympathisanten, onder wie heel wat jonge mensen. Dit jaar heeft NSB Keiem een Belgische primeur: het jongste lid aller tijden werd in Keiem ingeschreven.

Fleur Everaert wordt eind december drie jaar en is het dochtertje van Arne Everaert en Emily Verheecke. Samen met haar ouders woont Fleur in de Keiemdorpsstraat in Keiem. “De overgrootvader van Fleur is oud-strijder uit WOII, en nog altijd lid van NSB, ook mijn vader en ikzelf zijn lid”, vertelt papa Arne. “Omdat Fleur toch overal met ons meegaat en zo ook al verschillende plechtigheden meemaakte, hebben we besloten om haar ook lid te laten worden van de vereniging.”

NSB Keiem telt heel wat jongeren onder zijn leden. “Fleur is toch wel de jongste, zelfs het jongste lid van België”, weet Franky Debergh van NSB Keiem. “We hebben ook in ons bestuur tal van jongeren maar zo jong als Fleur, dat is toch wel een primeur. We hopen natuurlijk dat ze in de vereniging groeit en dat ze blijft interesse hebben als ze ouder wordt. Het is wel zo dat wij hier in Keiem een bloeiende vereniging zijn met 62 leden en tal van sympathisanten. We organiseren ook veel meer dan enkel 11 november, zo is er een Breugelavond, wordt geregeld een interessante spreker uitgenodigd, organiseerden we al een paar tentoonstellingen en nog heel wat meer. “

Fleur zelf is gewoon om mee te gaan en weet ook wel dat ze niet mag storen bij een plechtigheid, wat ze dan ook niet doet, maar dat ze nu ook lid is, dringt nog niet tot de kleine meid door.

Waardevolle aanwinst

“We zijn heel trots op Fleur, het is een lieve meid en we zijn er als bestuur van overtuigd dat ze een waardevolle aanwinst is voor onze vereniging”, zegt vaandelier Willy Vervaeke. “Beetje bij beetje zal ze erin groeien, Fleur wordt een specialiste in alles wat met de wereldoorlogen te maken heeft door al zo jong overal bij te zijn. Daarnaast is ze ook de lieveling van alle leden.”

De aanleiding om Fleur in te schrijven was dat haar overgrootvader en ook de rest van de familie lid zijn. “Ik kreeg interesse in het hele gebeuren door mijn grootvader en ben zo lid geworden. Wat ik daaruit meedraag, wil ik graag doorgeven aan mijn dochtertje. Het is vooral onze bedoeling om kennis over te dragen, om te zorgen dat de gruwel van de oorlogen niet vergeten wordt, dat de geschiedenis levendig wordt gehouden en de slachtoffers blijvend herdacht worden. Dat is vooral heel belangrijk opdat we zouden kunnen lessen trekken uit de geschiedenis, zorgen dat het niet weer gebeurt en dat niet enkel hier, maar overal. Dat er een beweging naar vrede komt, dat niemands kind of man nog moet sneuvelen in een drieste oorlog”, legt Arne uit. “Fleur kent het protocol van de huldigingen en gaat graag mee, we hopen dan ook dat ze later nog altijd zal blijven meegaan. Fleur heeft nu een officiële lidkaart van NSB en tot haar 18de zal ik blijven haar lidgeld betalen. Wil ze daarna lid blijven, zal ze zelf haar lidgeld moeten betalen. Fleur kent ook de leden van NSB intussen heel goed, dat maakt het voor haar nog leuker om mee te gaan. Zonder haar gaan zou ze niet graag hebben.”

De overgrootvader van Fleur, Charles Everaert, is heel trots op zijn achterkleindochter, trots dat ze nu al lid is van NSB en op die manier, ondanks haar prille leeftijd, toch al veel zal meedragen over die duistere periode in onze geschiedenis. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier