Flanders Field American Cemetery vraagt om herinneringen te delen: Zong jij ook het volkslied mee?

Redactie KW

Memorial Day, dé dag waarop traditiegetrouw Waregemse schoolkinderen van de omliggende basisscholen het Amerikaans volkslied komen zingen op de Amerikaanse begraafplaats, zal binnenkort haar 100ste verjaardag vieren. Naar aanleiding van dit jubileum lanceert Flanders Field American Cemetery (FFAC) ‘Project 2023’.

Flanders Field American Cemetery is een van acht Amerikaanse begraafplaatsen die ingericht werden na de Eerste Wereldoorlog en onderhouden worden door de American Battle Monuments Commision (ABMC). Deze commissie werd opgericht in 1923 met het nobele doel om alle overzeese militaire begraafplaatsen en monumenten te onderhouden en beheren.

Met hun oproep vragen de medewerkers van de Amerikaanse begraafplaats aan iedereen die op een of andere manier deze lokale traditie ondersteund heeft om een korte vragenlijst in te vullen. De bedoeling is om informatie en beeldmateriaal te verzamelen rond de traditie die zoveel jaren geleden startte. Memorial day is zo een van de langstlopende tradities binnen de ABMC. Als kers op de taart viert de commissie in 2023 dan ook wereldwijd haar 100-jarig bestaan.

Wegens de pandemie is het voor het tweede jaar op rij niet mogelijk om een normale herdenkingsceremonie mét publiek te organiseren. Om deze belangrijke traditie toch in de kijker te kunnen plaatsen, lanceerden ze op maandag 31 mei dan ook ‘Project 2023’. Voor de gelegenheid werd de begraafplaats opnieuw voorzien van de alom bekende Amerikaanse en Belgische vlaggetjes aan elk graf.

“We kregen gelukkig al veel leuke commentaren binnen, waarvoor we erg dankbaar zijn. Veel Waregemnaars hebben goeie herinneringen aan de Memorial Day. Door het feit dat het al zolang een traditie is in Waregem hopen we zelf reacties van verschillende generaties uit dezelfde familie binnen te krijgen.”

Die cola en chocolade herinnert iedereen zich nog

“Als je in Waregem school liep deed je zeker aan de Memorial Day mee”, weet Els, geboren in 1968, die aan het Onze Lieve Vrouw Hemelvaartinstituut studeerde. “Dit was toen uitsluitend een meisjesschool. Toen er gevraagd werd om mee te zingen op het Amerikaanse kerkhof waren er maar weinigen die nee zeiden. Was het om het gebeuren of om eens op de jongensschool te gaan, want daar vonden de repetities plaats, dat laat ik in het midden.”

“Ik herinner mij het kippenvelgevoel. Dat nette kerkhof, de vele graven met jonge mensen die hadden gevochten voor onze vrijheid, de hoogwaardigheidsbekleders, de vele toeschouwers, gewoon wow. Daarna de stilte én het overvliegen van de vliegtuigen. Maar het belangrijkste moest nog komen: het flesje cola en de chocolade! Een referentie, denk ik, naar de Bevrijdingsdag. Kortom na 37 jaar heb ik nog steeds leuke herinneringen.”

Heb je nog mooie herinneringen aan het uit volle borst scanderen van het Amerikaanse volkslied of bleven de gratis versnaperingen, zoals cola en chocolade, je vooral bij? Laat het de organisatie weten door een korte vragenlijst in te vullen. (GDW)

Info: de enquete staat op https://www.waregem.be/singingchildren

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten