Fit-O-Meter in de bloemenwijk

Bewoners van Klavervier, de familie Hallaert en enkele sportieve vriendinnen, Jan de Keyser en schepen Sam Van De Caveye die de oefening scratch uitvoerden. © (Foto GS)
Redactie KW

Kom uit je kot, in je eigen bubbel en beweeg elk op eigen tempo en niveau over een afstand van anderhalve kilometer. Dit is één van de slagzinnen die de fit-O-meter van de Oostkampse bloemenwijk omschrijven.

De fit-O-meter is ontstaan in de woonkamer van de familie Koen en Isabelle Hallaert-Plasman in de Rozenstraat in Oostkamp. “Zowel mijn echtgenote als ikzelf staan in het buitengewoon onderwijs en we zien hoe lastig het is voor jongeren om de vraag met in je kot blijven om te gaan. Zelfs onze eigen dochter wilde bewegen tussen het studeren door, een eindje gaan lopen of wandelen en nu gelukkig sinds enige tijd met een vaste vriendin. Isabelle heeft dan het idee opgevat om op het internet een bewegingsplan , en het is een fit-O-Meter geworden op te zoeken en dat hebben we dan uitgewerkt voor de Bloemenwijk waar we wonen”, weet Koen Hallaert te vertellen.

Maar Koen en Isabelle wilden juist dat stapje verder daar in gaan en hebben ze, met het nodige opzoekwerk alles nog beter uitgewerkt en hebben we de fit-o-meter herwerkt naar drie verschillende leeftijden, kinderen, volwassenen en senioren waarbij ook de moeilijkheidsgraad kan gekozen worden. “Zo zijn de oefeningen gemakkelijk voor iedereen. Er zijn 10 plaatsen in de wijk waar een oefening kan worden gedaan. Het is ook een bewuste keuze om daarbij ook het Woonzorgcentrum St-Jozef en Klavervier in het parcours te betrekken. Ik heb deze morgen in een 25 min tijd al joggend de fit-O-meter afgewerkt”, weet Isabelle te vertellen. “Maar gezien aan de positieve reacties van de buurtbewoners en de bewoners van KlaverVier, een thuis voor volwassenen met een meervoudige beperking valt alles goed te doen voor iedereen.”

Vanuit Klavervier horen we alleen maar positieve reacties op de Fit-O-Meter. “Vroeger gingen we met een aantal bewoners 1x per week naar een fit-O-meter in Brugge. Nu we er eentje letterlijk aan onze voordeur hebben kunnen we dit nu meermaals per week doen, maar wat vooral ons opvalt is dat onze bewoners het ook prettig vinden en gemotiveerd zijn om hem af te lopen. We zijn de familie Hallaert dan ook zeer dankbaar voor dit initiatief “, weet een van de begeleiders te vertellen.

De fit-O-Meter werd opgesteld in de aanloop naar het verlengde weekend van onze lieve Heer Hemelvaart en het plannetje zou beschikbaar blijven tot ongeveer begin juni. “Maar de vele positieve reacties en de nog steeds lopende corona maatregelen maar vooral de onzekerheid wat er deze zomer allemaal mogelijk zal zijn voor kinderen en jongeren deed ons beslissen om de fit-O-Meter de volledige zomerperiode te laten staan en plannetjes ter beschikking te houden. We hopen dat we hiermee veel mensen kunnen laten bewegen binnen de Oostkampse bloemenwijk . We doen dan ook een warme oproep naar senioren persoonlijk en senioren bewegingen in het bijzonder om de fit-O-Meter eens te komen afwerken”, besluit Koen.

Jan de Keyser, burgemeester: “Zo’n sportief initiatief juichen we ten volle toe. Het motiveert mensen om corona-proof naar buiten te komen, te bewegen én vooral ook om met je eigen bubbel samen leuke, lokale zaken te doen. We komen in een zomer waar we niet praten over grote events, maar juist verbondenheid en ontspanning moeten zoeken in straat en wijkinitiatieven. Als gemeente willen we dit dan ook ondersteunen. Specifiek voor dit project zullen we het communicatief en materieel ondersteunen. Ik denk eraan om de bordjes met toelichting hoger te laten plaatsen zodat de senioren het comfortabel kunnen lezen en zo nog meer geprikkeld worden om te wandelen en te bewegen. Alvast een dikke proficiat aan de initiatiefnemers.”

Ondertussen had onze journalist reeds een lid van Neos Oostkamp aan de telefoon die het idee van Koen en Isabelle zal voorleggen aan de verantwoordelijken binnen de senioren vereniging Neos. “Het is een mooi initiatief dat perfect past binnen onze vereniging. We kunnen het individueel of in groepsverband als activiteit invullen mits de nodige voorzorgen in deze Covid-19 tijden”, weet Liliane Debaene ons te vertellen.

De fit-o-meter is terug te vinden in de bloemwijk in Oostkamp en doet de volgende straten en plaatsen aan: het Woonzorg centrum Sint-Jozef, Klavervier, Rozenstraat, Poelstraat, Leliestraat, Wilgenbroekstraat, Tulpenlaan, Azalealaan.

Meer info en plannetjes bij Koen Hallaert in de Rozenstraat 11 Oostkamp 0473 23 02 26

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier