Firma Vyncke schenkt beeld van Kamagurka aan stad Harelbeke

Eva Porteman, Frederik Bossuyt, Rita Beyaert, Wout Patyn, burgemeester Alain Top, ceo Peter Vyncke, Kathleen Duchi, Francis Pattyn en Lynn Callewaert. © Julie Vervaeke
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In de inkomhal van het stadhuis prijkt een beeld van Elie Wiesel beschilderd door Kamagurka. Het is een geschenk van energiebedrijf Vyncke nv. Het beeld verwijst naar kinderen die het eerste slachtoffer in een oorlog zijn.

Het beeld ‘When adults wage war, Chuildren perish’ – wat zoveel betekent als ‘wanneer volwassenen oorlog voeren komen er kinderen om’ – van Elie Wiesel maakt deel uit van het project ‘Floating Dreams’. Wiesel was een Joods-Amerikaans schrijver van verschillende boeken over zijn ervaringen in de Holocaust, die hij overleefde. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1986.

We herdenken de Slag van Normandië en De Grote Oorlog maar staan er niet bij stil dat er momenteel nog 70 oorlogen woeden wereldwijd. Dit project visualiseert het feit dat in iedere oorlog kinderen het grootste slachtoffer zijn. Per oorlog werd een beeld gemaakt van een kind met een rugzakje aan en een ballon in de hand”, duidt ceo Peter Vyncke. “De rugzak is het symbool van wat we als kind meegemaakt hebben en meedragen. Kinderen zijn flexibel, vandaar ook de ballon.”

Firma Vyncke schenkt beeld van Kamagurka aan stad Harelbeke

Kamagurka beschilderde 70 beelden die elk 70 actuele oorlogen voorstellen. De opbrengst van de beelden werd geschonken aan Mothers for Peace en Child Focus. “Zij zorgen wereldwijd voor kinderen in moeilijke omstandigheden.”

“Ik ben ervan overtuigd dat er ooit een tijd komt dat er geen oorlog meer zal zijn” – Peter Vyncke, ceo Vyncke nv

De Vynckeniers adopteerden een beeld dat de oorlog in Burundi voorstelt. “Het maakt de oorlog erg visueel maar ik ben ervan overtuigd dat er ooit een tijd komt dat er geen oorlog meer zal zijn”, vertelt Peter Vyncke. Het geadopteerde beeld werd bij de firma Vyncke tentoongesteld. Nu wordt het geschonken aan de stad Harelbeke. “Harelbeke is een bloeiende stad voor ondernemers. Een stad waar we ‘mogen’ ondernemen. Persoonlijk vind ik dat we daarom iets mogen terugdoen voor de stad. Daarom ook deze schenking”, duidt Peter Vyncke.

Firma Vyncke schenkt beeld van Kamagurka aan stad Harelbeke

“In onze firma bereikten we een klein publiek. Als het beeld op een centrale plaats in een openbaar gebouw tentoongesteld wordt, is er een veelgroter bereik.” Het stadbestuur was opgetogen. Onze stad probeert al lang kunst te brengen in openbare gebouwen. Het beeld wordt een tijdje in het stadhuis tentoongesteld, daarna krijgt het een publieke plaats in een van de stadsgebouwen“, aldus burgemeester Alain Top.

“Dank u wel aan Peter en de firma Vyncke. Een leuk detail: iedereen kent Kamagurka en Herr Seele, welnu rechtover de plaats waar dit beeld van Kamagurka nu staat hangt er een tekening van Herr Seele. Ze zijn opnieuw verenigd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier