Financiering devotieruimte relikwie basiliek in Dadizele is rond

De haartjes van de paus krijgen een plaats in een zijkapel van de basiliek. In die kapel komt er ook een drieluik met daarop de afbeeldingen van de Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele, Johannes Paulus II en de plaatselijke basiliek. © (gf)
Redactie KW

De financiering voor het altaar voor de relikwie van paus Johan Paulus II is volledig rond. De voorbije maanden werd heel wat geld ingezameld om zo de haartjes van de voormalige paus een mooie plaats te geven in de basiliek. De inhulding van het relikwie is echter door de uitbraak van het coronavirus uitgesteld.

Vorig jaar kreeg de Dadizeelse geloofsgemeenschap plots heel opmerkelijk nieuws vanuit het Vaticaan: enkele haartjes van wijlen paus Johan Paulus II zouden naar Dadizele worden opgestuurd. Onmiddellijk werd er een inzameling georganiseerd om de nodige fondsen te verwerven voor de bouw van een speciaal altaar voor de relikwie. “Mede dankzij de massale media-aandacht zijn er enorm veel schenkingen binnengekomen. Wat de financiering betreft van het vereringsgedeelte zijn we helemaal rond”, aldus priester Vangheluwe.

Ondanks dat goede nieuws is het heel onduidelijk wanneer de relikwie officieel zal ingehuldigd kunnen worden. Normaal zou die inhuldiging op 29 april plaatsvinden, maar de uitbraak van het coronavirus gooit roet in het eten. “De geplande inhuldiging op 29 april kan sowieso niet doorgaan. Het glazen schrijn wordt in Spanje gemaakte en daar ligt de productie zeker tot 12 april nog stil”, aldus de priester. Momenteel staat er nog geen nieuwe datum voor de inhuldiging van de relikwie vast.

De Dadizeelse geloofsgemeenschap maakt zich niet enkel zorgen omtrent de inhuldiging van de relikwie. Door het coronavirus komt ook de meimaand in het gedrang. “Na de annulatie van de rondgang van de relieken van de Heilige Bernardette van Lourdes, het uitstel van de inhuldiging van het nieuwe altaar en de afschaffing van alle publieke missen, lijkt het er nu op dat ook de meimaand niet zal zijn zoals het zou moeten zijn.” Jaarlijks stippen heel wat bedevaarders Dadizele als hun bestemming in mei aan. “Voorlopig wachten we af. De algemene gezondheid van de bevolking komt nu op de eerste plaats.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier