Filou Oostende bereikt voor het eerst play-offs in de Champions league: terugblik op knappe campagne

Dit seizoen bereikte Filou Oostende voor de eerste keer de play-offs van de Champions League. Bovendien speelden de rood-gelen 1-1 gelijk in de Round of Sixteen tegen Iberostar Tenerife, begin februari nog de winnaar van de Intercontinentale beker. Een terugblik op een heel knappe campagne aan de hand van enkele opmerkelijke momenten.

Braian Angola en Jean-Marc Mwema waren twee van de Oostendse smaakmakers. © PR

Oostende is een van de negen clubs uit zeven landen die al voor de vierde opeenvolgende keer aan de Champions League deelnemen: drie jaar op rij haalde Oostende de play-offs van de Champions League net niet. Dit seizoen kwalificeerden de rood-gelen zich al op de voorlaatste speeldag. Met acht zeges en zes nederlagen oogt de balans van de Oostendenaars positief. BCO versterkte zijn thuisreputatie met een 5 op 7. Even belangrijk waren de drie uitzeges, het hoogste aantal van Oostende in zijn vier campagnes van de Champions League!

Eerste century

Oostende kende zijn beste start in vier BCL-campagnes. De voorbije drie seizoenen telden de Oostendenaars amper één zege na vier speeldagen. De thuiszeges tegen Holon en Lietkabelis waren goed voor 2 op 4.

In deze campagne wonnen de Oostendenaars met een ruim verschil tegen Hapoel Holon, tegen Lietkabelis en tegen Manresa. Het was spannend tegen Sassari, in Torun, tegen Torun en in Holon. Omgekeerd was het spannend bij de nederlagen in Ankara en tegen Straatsurg. Maar we mogen niet vergeten dat Oostende ook enkele zware nederlagen leed zoals in Manresa, in Sassari en tegen Ankara. Daarnaast was er de belangrijke zege in Lietkabelis en de pijnlijker opener in Straatsburg. De Oostendenaars speelden tegen Straatsburg trouwens hun 50ste wedstrijd in deze continentale clubcompetitie.

In de allerlaatste seconde bezorgde topschutter Angola met een dunk na een steal Oostende de overwinning

Ook nieuw voor BCO in de BCL: een match met twee verlengingen. Thuis won BCO met 105-103 tegen het Poolse Torun. Met nog anderhalve minuut op de klok bombardeerde vander Vuurst een vijfpuntenvoorsprong (82-77) op het bord. Maar de thuisploeg kon dat niet vasthouden. Toch kreeg Oostende nog de laatste aanval. Maar bij 84-84 dwong Torun na een aanvallende fout van Djordjevic een verlenging af. Daarin scoorden Djordjevic en Thompson elk vier punten. Bij 92-92 leidde balverlies van Angola tot een tweede verlenging. Daarin hoorden Thompson (96-94) en Djordjevic (97-101) hun vijfde fout. Met nog 1’29” op de klok keek Oostende tegen een 97-103-achterstand aan. Buysse en Angola, allebei met een and one, brachten de West-Vlamingen eerst op gelijke hoogte: 103-103. In de allerlaatste seconde bezorgde topschutter Angola (33 punten aan 65 %) met een dunk na een steal Oostende de overwinning.

Veerkracht in Israël

Voor ons blijft de 58-59-zege in Holon op de negende speeldag heel bepalend voor de kwalificatie. De Israëli waren een rechtstreekse opponent voor het derde en vierde ticket. Door die winst plaatste Oostende zichzelf op 2-0 in de onderlinge duels. Op 16 seconden van de ultieme buzzer legde McIntosh aan de vrijworplijn de eindstand vast. Meteen de afronding van een beslissende 0-8-rush in de twee slotminuten. De wedstrijd viel trouwens twee dagen na de pijnlijke en nipte uitschakeling tegen Charleroi in de kwartfinales van de beker van België. Wat een veerkracht van de Filous!

Knappe teamprestatie

Oostende opende het kalenderjaar 2020 met een spraakmakende 88-82-zege tegen toenmalig groepsleider Dinamo Sassari, de eerste match op de nieuwe parketvloer in de Versluys|Dôme. Djordjevic tekende de openingskorf aan in wat zijn 50ste Champions League-wedstrijd was. Bovendien schrok de Serviër toen de strenge refs – een drietal uit Albanië, Wit-Rusland en Letland – hem al in de vierde minuut met een technische fout bestraften. Ook in het initiële kwart hoorde coach Dario Gjergja een technische fout.

Nog voor de rust was Thompson eenzelfde lot beschoren. Meteen de vierde fout voor de Jamaicaan. Maar bij Oostende stond MiKyle McIntosh op. De Canadese brok graniet was goed voor 27 punten aan 63 procent, vier rebounds en vier assists. Zijn vier op zes bommen kleurden de avond. Maar ook Jean-Marc Mwema (vier op zeven bommen) en Dusan Djordjevic (drie op vijf bommen waarvan drie aan 100 procent vroeg in het derde kwart) hielpen flink mee aan de beste driepuntprestatie van Oostende in deze poule. De 25 assists zetten de knappe teamprestatie in de verf.

Vuur en wilskracht

De overwinning van Oostende tegen Manresa is er eentje om in te lijsten: omwille van de crazy comeback vanaf de 25ste minuut en ook omwille van eerste kwalificatie voor de play-offs van de Champions League. Het begon nochtans met een uitsluiting…

Wat een ommekeer die avond. Pas 24’14” waren voorbij toen de Franse ref Yohan Rosso (de man die de jongste finales van de wereldbeker en de Champions League gefloten had) Oostende-coach Dario Gjergja met twee technische fouten naar de tribunes verwees. Manresa voelde zich bij 40-58 zegezeker, maar dan ken je een geprikkeld Oostende niet. Een Mwema-bom opende de 14-0-rush naar 54-58. Na 34’07” bracht Thompson zijn team bij 69-68 definitief aan de leiding en Angola besloot de crazy comeback met de 85-72-eindstand. Een 45-14 kan tellen qua reactie.

“De spelers reageerden op de uitsluiting van de coach. De wilskracht was er terug. Ze gaven alles wat ze hadden, zelfs meer. Soms is er een beetje vuur nodig om die stap extra te zetten en toch te geloven dat je kan winnen. Ook de reactie van de zaal gaf de spelers een boost“, reageerde assistent-coach Thierry Declercq die voor het eerst Europees moest invallen voor Dario Gjergja.

Wat een thuiszege

En dan volgde nog dat dubbel duel met Tenerife in de play-offs. Dit zit vers in het geheugen, een mooie thuiszege. De derde match kwam er door de crisis rond het coronavirus helaas niet. Ondertussen prijkt Oostende op de elfde plaats in de club ranking, een rangschikking met alle 97 deelnemende clubs van de drie jongste seizoenen. Tenerife staat op 1. (PR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.