Film ‘Leven op de rand’ belicht realisaties van lokale werkgroep Oekraïne

Gilles Deruyter en grootmoeder Rita Cool zetten zich allebei in voor mensen in armoede. (foto EV)
Redactie KW

Op donderdag 23 januari kunt u in De Gulden Zonne terecht voor de film ‘Leven op de rand’. Voor Rita Cool en haar familie uit de Noordabeelstraat is het een documentaire met heel herkenbare beelden over de armoede in Oekraïne. Al bijna dertig jaar zijn ze nauw betrokken bij dit land en zijn inwoners die vaak in extreme armoede leven.

We ontmoeten Rita Cool en kleindochter Gilles Deruyter in de Noordabeelstraat. Gilles werkte dit jaar enkele maanden in Zuid-Afrika voor het project ‘Talentri’ van haar tante Véronique Deruyter. Intussen bereidt ze een tweede buitenlandse stage in India voor. Ook kleindochter Marthe Verduyn is momenteel op inleefreis naar India. De appel valt duidelijk niet ver van de boom: in 1992 hoorden Gabriël Deruyter en Rita Cool over de moeilijke omstandigheden in Oekraïne en startten ze de werkgroep Oekraïne op.

Weeshuis opgericht

“In de loop der jaren stuurden we al heel wat vrachtwagens met hulpgoederen naar daar. Ook steunden we de mensen financieel. Het geld haalden we uit de opbrengst van tal van rommelmarkten, giften en acties. Onze contactpersoon Roman Oliyarnyk verdeelt alles volgens de noden die er zijn.”

Rita kan intussen terugblikken op heel wat realisaties: “Met de hulp van de werkgroep werd onder meer een weeshuis opgericht dat intussen uitgegroeid is tot één van de beste weeshuizen in Oekraïne en meer dan 300 kinderen opvangt. We hebben ook heel veel mensen kunnen helpen. Zo is er het aangrijpende verhaal van Yarina die twee dochters had met darmkanker. Het gezin kon enkel geholpen worden met stamceltherapie als Yarina terug zwanger zou worden. We hebben haar met de werkgroep financieel ondersteund om dat mogelijk te maken.”

Ondanks de vele positieve verhalen blijft de armoede in Oekraïne groot. “Het land is altijd al een speelbal geweest tussen het Oosten en het Westen”, vertelt Rita. “De oorlog die er momenteel woedt, heeft de situatie van de mensen er niet beter op gemaakt. Bovendien wordt het voor ons steeds moeilijker om er met een vrachtwagen ter plaatse te geraken.”

Het leven zoals het is in Oekraïne en een aantal projecten van de werkgroep zijn nu door Ronny en Bram Claus van de Kortrijkse filmclub ‘Impuls’ in beeld gebracht. “Ronny en Bram offerden hun verlof op om naar Oekraïne te trekken en er het leven te filmen. Zo krijgen mensen een idee wat we met de werkgroep doen. Ze brengen onder andere een pater in beeld die doodskisten maakt van allerlei planken die hij krijgt. Die geeft hij aan mensen die geen kist kunnen betalen voor hun overleden familie.”

Aangrijpende en beklijvende film

Kleindochter Gilles kon de film al bekijken. “Het is een heel aangrijpende film die je meteen weer met beide voeten op de grond zet. Ik vind het ongelooflijk dat het er vandaag de dag nog zo aan toe gaat.” (Emely Vanhaecke)

De Wereldraad toont de film in de Gulden Zonne op donderdag 23 januari om 20 uur. Kaarten zijn te koop bij het infopunt Trimard, via dienstvrijetijd@hooglede.be of via de webshop https://webshop.hooglede.be. De opbrengst wordt verdeeld onder de werkgroep Oekraïne, Talentri en Mundo Nova Brasil van priester Frans Verhelle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier