Filip Vanhaecke uit Ardooie twintig jaar later: “Veel mooie momenten beleefd”

Filip Vanhaecke. (foto SM)
Redactie KW

Twintig jaar geleden won Filip Vanhaecke de Ardooise persprijs. Als vaste begeleider van Marleen Renders mocht hij mee naar de Olympische Spelen en ook de internationale voorbereiding maakte hij actief mee. Wij gingen Filip opnieuw opzoeken met de vraag hoe de afgelopen twintig jaar door hem beleefd werden.

Jasmijnstraat 1. Dezelfde deur en dezelfde bel. Een tuin die er even netjes bijligt, maar zonder de honderden kerstlichtjes van weleer. De woonkamer die piekfijn oogt met een trofeeënkast die aangedikt is. We missen vader Roger en moeder Marina. Hun foto straalt dankbare herinnering uit.

Twintig jaar geleden was Filip een prominent atleet. Alhoewel hij een laatbloeier was in de atletiek haalde hij successen. Zo won hij twee keer de Guldensporenmarathon en kreeg hij olympisch goud bij de senioren. Vandaag is hij 61 en sinds hij de persprijs kreeg, twintig jaar geleden, is er heel wat gebeurd.

Vreugde en verdriet

Op familiaal vlak beleefde Filip vreugde en verdriet. ‘” Samen met mijn ouders mocht ik hun 50ste, 60ste en 65ste huwelijksverjaardag vieren. En ontroerend, verrassend en dankbaar was er het bezoek van het voltallig brandweerkorps aan huis om vader een mooie serenade te geven tijdens het eerste Barbarafeest dat hij niet meer kon meemaken.”

Helaas heeft Filip afscheid moeten nemen van zijn beide ouders. “Ik ben heel dankbaar! Zonder hun steun was mijn sportieve loopbaan anders geweest”, zegt hij. En die sportieve loopbaan bleef nà 2000, toen hij de persprijs won, nog een tijdje duren.

Vijftig marathons

“In 2006 won ik de marathon van New York bij de masters en vier jaar later schreef ik nog de marathon van Hongarije op mijn naam.” Filip bleef ook de, favoriete haas van Marleen Renders op diverse atletiekmeetings. Op 48-jarige leeftijd liep Filip ook nog voor de 50ste keer een marathon.

Als werknemer van de technische dienst van de gemeente was ook hier een hele evolutie merkbaar. “Het vernieuwen van het wagenpark en het materiaal was voor ons als personeel een grote vooruitgang”, weet hij. Vorig jaar genoot Filip nog dankbaar van zijn afscheid op professioneel vlak.

“Dat ik vanuit mijn job het reilen en zeilen in de gemeente volgde, is een evidentie. In het bijzonder de realisaties op sportief vlak. Vooral de opening van het nieuwe sportcomplex in 2005 was voor sportief Ardooie een meerwaarde. Ik heb ook veel fijne mensen mogen ontmoeten die zorgden voor de groei van diverse evenementen. Hierbij denk ik aan de Sint-Maartensstoet, de jaarlijkse wielerevenementen.”

Actief bij KVC Ardooie

Filip engageerde zich ook binnen KVC Ardooie waar hij terreinverantwoordelijke werd. Een taak die hem op het lijf geschreven is als sportman en als gewezen werkman bij de technische dienst.

Ook door zijn sportieve prestaties kan Filip terugblikken op veel mooie momenten. “Maar ja, de leeftijd hé. Gelukkig bleven wij gezond.” En dan denkt hij even aan de vele dorpsgenoten die er niet meer zijn.

Dat het hele coronagebeuren doorweegt in het leven van iedereen is geweten. Ook in het leven van Filip Vanhaecke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier