Filip uit Oostvleteren restaureert heliuit Vietnamoorlog

Filip De Cooman bij de helikopter uit de Vietnamoorlog die hij wil restaureren: "We willen hem presenteren aan het grote publiek als vredessymbool tijdens evenementen in binnen- en buitenland zoals re-enactments en vliegshows." (foto RV)
Redactie KW

Filip De Cooman (33) uit Oostvleteren kocht enige tijd geleden een Amerikaanse helikopter uit de Vietnamoorlog en wil die nu restaureren. Daarvoor krijgt hij hulp van een voormalig F16 mecanicien uit Brugge.

Filip De Cooman is al van kinds af aan gefascineerd door alles wat met oorlog te maken heeft. Dit is ook wel te danken aan zijn vader, die een verwoed verzamelaar was van alles wat met de Eerste en Tweede Wereldoorlog te maken had. Tijdens zijn tienerjaren viel die interesse wat stil, maar met ouder worden keerde zijn passie terug. Vooral het opzetten, renoveren en terug op gang krijgen van oorlogsvoertuigen spreekt Filip aan.

Een oude Engelse (BSA) motorfiets en een Amerikaanse Willy Jeep kregen al een tweede leven. Vanuit niks begon Filip ook aan het bouwen van een Duitse tank, die later verkocht werd voor het gebruik in een filmdecor. Zelfs een kanon werd onder handen genomen en dat staat nu in een museum in Brasschaat. De helikopter die hij nu kocht is een kleine 13 meter lang en werd gebouwd in 1964 met het oog op de Vietnamoorlog.

Wrak van 12.000 euro

“Dit exemplaar is hoogstwaarschijnlijk ingezet in die oorlog, maar dat weten we nog niet 100 procent zeker”, vertelt Filip. “In 1973 werd hij overgekocht door het Duitse leger, dat hem gebruikte tot 2014. Daarna kwam hij op de burgermarkt.”

“Ik kocht het wrak voor 12.000 euro, wat behoorlijk goedkoop is. Ik mag wel zeggen ‘wrak’, want het bestaat enkel uit de romp en de staart. Er is dus nog veel werk aan. Deuren, vensters, interieur, elektronica en alle losse onderdelen moeten we terugzoeken en plaatsen. En dat kost tijd en vooral veel geld. Ik hoop dat er ooit eens een ‘zotte sponsor’ bij mij aanklopt.”

“Het is niet de bedoeling om hem opnieuw te doen vliegen, maar wel om hem in zijn oorspronkelijke staat te restaureren. We willen hem presenteren aan het grote publiek als vredessymbool tijdens evenementen in binnen- en buitenland zoals re-enactments en vliegshows”, legt Filip De Cooman uit.

(RLV/TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier