Filip Mulier uit Kachtem: “Pastorale eenheid wordt belangrijk in de toekomst”

Filip Mulier is al jaren parochie-assistent. © FM
Redactie KW

Filip Mulier werd jaren geleden parochie-assistent in Kachtem. Intussen heeft zijn functie hier en daar een andere invulling gekregen, maar hij doet het nog steeds met hart en ziel. “Onze kerk en het geloof is de laatste jaren enorm geëvolueerd en daar zoeken wij als gemeenschap een juiste weg in. Dat lukt ons aardig”, klinkt het beslist.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kerk

In 1999 besloot Kachtemnaar Filip Mulier zijn carrière over een compleet andere boeg te gooien. “Ik werkte op dat moment al twaalf jaar bij de firma Boucherie in Izegem. Die jaren waren voorbij gevlogen en ik deed mijn job eigenlijk erg graag. Toch had ik een roeping en daar besliste ik iets mee te doen”, begint hij. “Uiteindelijk kon ik in 1999 als parochie-assistent aan de slag. Op vandaag doe ik de job nog steeds met veel plezier. Ik haal veel voldoening uit wat ik doe en ik kan rekenen op tal van helpende handen.”

Ondersteuning

Filip werkt als parochie-assistent en die naam dekt tal van verschillende taken. “Toen ik startte, heb ik mij vooral op jeugd-pastoraal gefocust. Ik heb een pluswerking voor jongeren op poten gezet, ik gaf ondersteuning aan de vormselwerking, was vaak te zien in de jeugdbewegingen en de Izegemse Jeugdraad. Kortom, een erg afwisselende job.”

In 2011 veranderde de functie van Filip. “Onze Kachtemse pastoor Robert Driesens ging eind 2011 op rust en dat zorgde voor een lege plaats hier op onze Sint-Jan de Doper-parochie. Ik kreeg de taak om een aantal van de taken die pastoor Driesens deed op mij te nemen. Dat betekent helemaal niet dat ik plots een soort priester werd. Als parochie-assistent mag je nog steeds geen sacramenten uitvoeren zoals een huwelijk voltrekken of een doopsel in goede banen leiden”, legt Filip uit. “Ik kreeg een coördinerende functie en volg alles zo goed mogelijk op. Ik hoef dat natuurlijk niet alleen te doen. Ik kan rekenen op een fantastisch team en tal van vrijwilligers die altijd klaarstaan om een handje toe te steken of mee te denken.”

Twee Izegemse priesters

Filip werkte vroeger voornamelijk op zijn eigen Sint-Jan de Doper-parochie, maar eigenlijk gaat zijn taak de laatste jaren verder dan dit. “We staan momenteel op een keerpunt binnen onze Izegemse geloofsgemeenschap. Binnen afzienbare tijd gaan we naar een pastorale eenheid. Dat zal concreet betekenen dat onze verschillende parochies zullen verdwijnen en dat we als één sterke groep naar buiten zullen komen. Natuurlijk zal het nog veel voeten in de aarde hebben voor deze plannen effectief werkelijkheid worden, maar we hopen volgend jaar toch al een flinke stap verder te zijn in de pastorale eenheid. Tal van enthousiaste mensen zijn momenteel alles duidelijk en concreet aan het maken.”

Onze verschillende parochies zullen verdwijnen en dat we als één sterke groep naar buiten zullen komen

Dat er binnenkort pastorale eenheid komt, heeft natuurlijk onder meer te maken met het aantal priesters. “Het is geen geheim dat er minder en minder priesters zijn. Dat betekent ook voor ons Izegem dat we niet elke christelijke feestdag in elke Izegemse kerk kunnen vieren, het is een gegeven waar de mensen intussen al mee vertrouwd zijn”, licht Filip toe. “Momenteel hebben we binnen onze Izegemse federatie nog twee priesters, deken Herman Lecluyse en priester Matthias Noë. Die hebben hun handen vol, maar kunnen met zijn twee natuurlijk niet alles in goede banen leiden. Dat is gewoon onmogelijk. Vandaar dat er de laatste jaren meer en meer leken worden benoemd bij het wegvallen van een priester. Die leken nemen dan bepaalde taken van de priester op zich om alles draaiende te houden.”

“We evolueren enorm en dat betekent ook dat we meer en meer naar een woorddienst gaan. De eigenlijke eucharistie wordt nog steeds voorgegaan door een priester, maar een woord- en gebedsdienst wordt door gebedsleiders geleid en dat zijn leken, geen priesters. Zo kunnen we het tekort wat opvangen en mensen toch een zingevende viering aanbieden.”

Jongerenwerking

Filip richtte zich initieel vooral op de jongerenwerking, maar daar wil hij ook in de komende jaren blijven op inzetten. “Jongeren zijn onze toekomst en als we hen bij de basis meekrijgen, dan zie ik de toekomst zeker rooskleurig in.”

Het is niet eenvoudig om je als jongere als christen te profileren, maar Filip gelooft dat we op goede weg zijn. “Jongeren zijn erg nieuwsgierig en sommigen onder hen zijn echt zoekend naar verdieping en zingeving. Dat merk ik vaak in mijn werk”, vertelt Filip. “Geloof is de dag van vandaag veel meer een vrije keuze geworden. Je wordt als jonge mens niet meer in een bepaalde richting geduwd en dat zorgt er ook voor dat tal van jongeren toch op zoek gaan naar hun eigen geloof en de beleving daarvan. Net die jongeren proberen we te inspireren en mee te krijgen.”

Geloof is de dag van vandaag veel meer een vrije keuze geworden

“Dat we met Matthias Noë een jonge priester in ons midden hebben is natuurlijk een zegen voor onze gemeenschap. We zijn daar erg blij om”, glundert Filip. “Matthias heeft zich erg goed geïntegreerd en ik heb de indruk dat ook hij volop de kaart van de jeugd trekt. Hij heeft een fantastische pluswerking uitgebouwd en daarnaast is hij ook met ‘de kern’ gestart, een groep jongeren die nog dieper willen ingaan op het geloof en de beleving daarvan. Dat is natuurlijk fantastisch en het stemt mij enorm hoopvol naar de toekomst toe. Het geloof zal de komende jaren zeker nog evolueren, maar we zijn op de goede weg.”