Filip Lievens van café ‘t Bourgondisch Kruis in Beveren werkt momenteel in Aveve

Cafébaas Filip Lievens van 't Bourgondisch Kruis werkt enkele dagen per week in Aveve. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Voor de horeca is het nog steeds wachten op nieuws. Filip Lievens van café ‘t Bourgondisch Kruis bleef niet bij de pakken zitten en ging aan de slag bij tuincentrum Aveve. “Het was raar om weer onder een baas te werken, maar het is enorm plezant. Al kijk ik er wel naar uit op opnieuw achter mijn toog te staan”, aldus Filip.

Bij het invoeren van de coronamaatregelen dacht Filip Lievens (46) dat hij zijn café snel weer zou kunnen openen. “Mijn vrouw zei meteen dat het even zou duren, maar ik dacht dat het na een paar weken wel voorbij zou zijn. Niet dus”, opent Filip. “Corona was aanvankelijk een ver-van-mijn-bedshow, maar plotseling was heel de wereld erdoor geteisterd. Dat had ik nooit verwacht. Het was toch even wennen in het begin. Het helse levensritme viel plots helemaal weg. Bovendien kon je ook niets doen, want alles was gesloten. Even thuiszitten, is plezant, maar het mag ook niet te lang duren. Je kan je dagen niet blijven vullen met in de tuin te werken en boodschappen te doen voor de (schoon)ouders. Ik heb in jaren nooit zoveel met de fiets gereden als de voorbije weken. Maar na een tijdje heb ik mij echt moeten herpakken, want op den duur leef je op het ritme van een gepensioneerde. Alles op het gemak en zonder écht doel. Als ik een iets geleerd heb, is het dat ik absoluut nog niet klaar ben om met pensioen te gaan.”

Mooi weer is dubbel

“Veel mensen zijn blij dat het de voorbije weken zo’n mooi weer was, maar voor mij is het toch dubbel. Het is al in jaren niet zo’n prachtig weer geweest in het voorjaar. We hadden gouden zaken kunnen doen op ons terras. Denk maar aan het voorbije hemelvaartweekend… En je ziet het gebeuren: van zodra we weer mogen openen, zal het regenen… Ik mag er niet aan denken. Maar soit, zo ver zijn we nog niet.”

“Het is wel opvallend hoe stil het blijft over de horeca. Er wordt gesproken van een eerste versoepeling vanaf 8 juni, maar ik vrees dat het eerder juli zal worden. En wat zullen de opgelegde regels zijn? Ik denk zelfs dat ze een soort avondklok zullen invoeren om problemen te vermijden. En als de klanten binnen mogen, overweeg ik de zaal als café te gebruiken zodat ze voldoende ruimte hebben. Sowieso komt er een groter terras. Ik verwacht wel dat de trouwe stamgasten snel zullen terugkeren, maar wat met de rest? Ze zijn het ondertussen gewoon om thuis iets te drinken, waar ze zonder gevaar op controles iets kunnen drinken en een sigaretje kunnen roken…”

Familiaal Aveve

Omdat stilzitten niet aan Filip besteed is, is de Bevernaar nu al een vijftal weken aan de slag in Aveve. “Ik was in de winkel en sloeg een praatje met uitbaters Davy Verbraeken en Ilse Van Branden. Ze zeiden dat het enorm druk was en dat ze wel wat hulp konden gebruiken. Ik heb me meteen kandidaat gesteld en werk er nu drie dagen per week, telkens op dinsdag, woensdag en vrijdag. Ik wou opnieuw iets kunnen doen en de rekeningen moeten nog altijd betaald worden. Ik moet zeggen dat het een raar gevoel was toen ik er de eerste dag ging werken, voor het eerst in 17 jaar opnieuw onder een baas… Maar ik ga met heel veel plezier. Ik ben er heel goed opgevangen en het zijn enorm toffe collega’s. Het is precies een grote familie. En er zit voldoende variatie in de job. Ja, ik doe het graag. En ik weet nu waarom ik ‘s avonds moe ben. Of er een carrièreswitch inzit? (lacht) Nee, ik mis mijn café en mijn klanten enorm. Ik kijk nog altijd uit naar de dag dat ik opnieuw achter mijn toog kan staan. Maar ik ben Davy en Ilse enorm dankbaar dat ze mij deze kans gegeven hebben in hun prachtige zaak.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier