Filip en Valerie in Spanje: “Daar stonden we dan, met al onze spullen om ons heen”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Filip Cappelle en Valerie Sartelet uit Oekene zegden zo’n zes jaar geleden beiden een job in het onderwijs op om samen een B&B te gaan uitbaten in Spanje. Hun zoontje Cédric ging met hen mee en voelde zich er al meteen thuis. Verslag vanuit Hacienda Riogordo in Andalusia.

Filip Cappelle, Valerie Sartelet en zoon Cédric wonen sinds januari 2011 in het zuiden van Spanje. Na veel gereisd te hebben, waren ze zo enthousiast dat ze ooit de grote ‘overstap’ zouden wagen om in warmere oorden een nieuw leven op te bouwen. Maar ‘ooit’ kwam vlugger dan voorzien. In juli 2010 gingen ze tijdens hun vakantie in Andalusië drie dagen op huizenjacht. De voorlaatste woning die ze zagen, was een schot in de roos. Ze waren alle drie even sprakeloos, ontroerd van de schoonheid van een typische woning aan de rand van het dorp Riogordo. “Alles klopte in het plaatje: het huis, het domein, het uitzicht, de gemakkelijke toegang, de nabijgelegen faciliteiten… De keuze was vlug gemaakt”, vertellen ze. “We ruilden ons vaderland België in voor onze Spaanse droom.”

Jullie hadden voordien allebei een job in het onderwijs. Was het moeilijk om dat allemaal zomaar op te geven? En leven jullie nu puur van de B&B of hebben jullie er ook nog een nieuwe job gezocht?

“Evident was het inderdaad niet. Maar we besloten om er in te geloven en er voor de 100 procent voor te gaan. Eens de beslissing genomen, kwamen we er ook niet meer op terug. Ons leven staat nu volledig in het teken van de B&B. Tijdens het seizoen ontvangen we onze gasten en tijdens de wintermaanden onderhouden we het gebouw en het domein, met onder andere ook onze olijfgaard.”

Filip en Valerie in Spanje:

Jullie vertellen op de website van Hacienda Riogordo ook het verhaal van de verhuizing op zich. Ongetwijfeld was die hele rit één langgerekte tocht vol spanning, ongeduld en verwachtingen?

“De rit was best wel spannend, ja. Eens aangekomen op onze bestemming stonden we daar zo plots alleen, met al onze spullen om ons heen. Het gaf ons een bizar gevoel.”

Jullie zoon Cédric moest zich ook zien aan te passen: Spaans leren, nieuwe vriendjes maken…

“Cédric leerde enkele maanden voor onze grote uittocht al Spaans. Hij startte in het vijfde leerjaar en met een beetje Spaans kon hij snel nieuwe vriendjes maken. De lessen in het Spaans waren aanvankelijk een struikelblok, maar na enkele weken verliep alles vlotter. Hij kreeg veel hulp. Hij voelde zich van meet af op zijn gemak en paste zich snel aan. Hij heeft nooit meer gevraagd om terug te keren naar België. Niettemin mist hij zijn familie af en toe wel.”

Filip en Valerie in Spanje:

“Voor ons liep de integratie dankzij Cédric ook een stuk vlotter. Je leert al snel andere ouders kennen. We leven in een dorp waar de tijd is blijven stilstaan en waar iedereen nog iedereen kent. Als nieuweling sta je ongetwijfeld in de kijker. De nieuwsgierigheid bij de plaatselijke bevolking is groot. Ze zijn heel open en ze spreken ons spontaan aan. Met het beetje Spaans dat we konden, bouwden we meteen een sterke band op met de dorpelingen. Cédric werd uitgenodigd bij zijn nieuwe vriendjes en omgekeerd. Hij mocht ook met hen mee naar het voetbal, waardoor hij er zelf ook zin in kreeg. Hij kreeg ook de kans om deel te nemen aan het jaarlijkse topevenement in het dorp, ‘El Paso’ (met een uitbeelding van het Passieverhaal van Jezus, red).”

Spanje kreeg de voorbije jaren een flinke economische crisis te verduren. Merken jullie dat in het dagelijkse leven?

“Ja, zeker in een klein dorp als Ríogordo. Er is weinig werk en de werkloosheid is groot. Voor onze B&B is de crisis geen hinderpaal, aangezien onze gasten uitsluitend uit België en Nederland komen. Af en toe krijgen we een aanvraag door Spanjaarden, Engelsen en Fransen. Tot op heden hadden we geen beschikbaarheid meer voor hen.”

Filip en Valerie in Spanje:

Jullie kregen ook al Erika Van Tielen over de vloer. Hoe kwam ze bij jullie terecht? En hoe is haar verblijf voor jullie meegevallen?

“Het is altijd boeiend om verschillende mensen te mogen ontmoeten in onze B&B. Het is een hele eer om een bekendheid als gast te hebben, maar toch streven we ernaar om iedereen dezelfde kwalitatieve vakantie aan te bieden. Haar passage heeft waarschijnlijk ook weer voor nieuwe klanten gezorgd. We kregen in elk geval veel positieve reacties. De grote meerderheid nieuwe klanten komen sowieso op aanraden van eerdere tevreden gasten.”

Filip en Valerie in Spanje:

Spanje staat bekend om zijn ‘mañana-cultuur’: lukt het vandaag niet, dan doen we het morgen wel. Was dat aanpassen als altijd ijverige Belg? Of klopt het cliché sowieso niet (meer)?

“De mañana-cultuur is niet van toepassing voor onze B&B. We voelen wel deze cultuur wanneer we met Spanjaarden iets gedaan moeten krijgen. Wat vandaag kan klaar zijn, mits extra inspanning, is uit den boze. Een uurtje vroeger en/of een uurtje langer, een tandje bijsteken is niet aan hen besteed. Er zijn uiteraard wel uitzonderingen. De dagelijkse siesta tijdens de warmste zomermaanden is heilig, maar ook noodzakelijk. De warmte doet je lichaam vragen om rust. Morgen komt er nog een dag.”

Jullie reisden voordien blijkbaar behoorlijk vaak. Is dat weggevallen nu je eigenlijk een beetje ‘constant op reis bent’?

“In België keken we jaarlijks uit naar onze zomerreis. We staan hier elke dag op met de zuiderse zon en we gaan ermee slapen. De drang naar een reisje naar de zon is dus inderdaad weggevallen. We hebben het hier perfect naar onze zin, ook wat betreft het voorgoed hier blijven. Wat de toekomst brengt, weten we uiteraard niet. We hopen dat we hier kunnen blijven.”

Filip en Valerie in Spanje:

“Heel vaak keren we ook niet meer naar Oekene terug. Het is altijd leuk om de streek, de familie en de vrienden terug te zien, maar we merken na een paar dagen wel dat onze thuis in Ríogordo is.”

Er staan heel wat uit-tips op jullie website. Wat is echter dé tip der tips voor wie jullie regio aandoet en eens het leven wil proeven zoals de echte locals dat daar doen?

“Onze streek ‘Axarquía’ in zijn totaliteit zou ik als dé tip willen meegeven. De Axarquia betekent letterlijk ten oosten van Málaga. De streek is gekend omwille van zijn vele witte traditionele dorpjes, waar de gastvrijheid bij de plaatselijke bevolking nog volop aanwezig is. Het klimaat wordt bestempeld als één van de beste van Europa. Ze wordt in het westen begrensd door de bergen van Málaga, in het noorden door de bergketen Camarolos, El Jobo en Alhama, in het oosten door de bergketen van Sierra Tejeda en Almijara en in het zuiden door de Middellandse Zee. Vanwege dit klimaat is deze streek de enige in Europa waar in grote hoeveelheid vruchten als avocado’s, mango’s en papaja’s worden verbouwd. De regio bestaat uit 31 dorpen en steden, waaronder Riogordo.”

Filip en Valerie in Spanje:

“Er zijn ook vijf toeristische routes die het ontdekken waard zijn: de Ruta del Aceite y los Montes (olijfolie- en bergroute), de Ruta de la Pasa (rozijnenroute), de Ruta del Sol y del Aguacate (zon- en avocadoroute), de Ruta del Sol y del Vino (zon- en wijnroute) en tot slot de Ruta Mudejar (de Moorse en Christelijke architectuur-route). Het landschap varieert naargelang de routes. Elke route is uniek, maar altijd staan de witte dorpjes met de gastvrije bevolking centraal. Tijdens alle vijf routes proef je het leven zoals het is. Onze streek biedt naast cultuur ook natuurparken, waar sportievelingen en avonturiers hun gading vinden.”

“Een leuke zomeractiviteit voor de ganse familie is stappen door de rivier ‘El Chillar’. In het begin is het wandelpad nog breed en kan je makkelijk nog droge voeten houden. Op een gegeven moment moet je van steen naar steen huppelen totdat het pad zo smal wordt dat het water tot boven je enkels staat. Onderweg kan je volop genieten van de ongerepte natuur tussen de indrukwekkende kloven: een waterval, tropische vegetatie, een dieper gedeelte waarin je heerlijk kunt zwemmen en enkele droge platforms waar je kunt stoppen voor een picknick. Doordat je tussen de rotswanden en deels in het water stapt, is deze wandeling ook in de zomer te doen. Kortom: Een geweldige en intense ervaring.”

Filip en Valerie in Spanje:

Strandliefhebbers kunnen terecht bij de stranden van Maro bij Nerja, die terecht omschreven worden als de mooiste stranden van de Costa del Sol.”

(Frederik Jaques)

Meer over Hacienda Riogordo op deze website.