Filip en Katleen uit Steenkerke bouwen bouwvallig buitenverblijf om tot gezellig vakantiehuisje

Filip en Katleen Vanbeveren-Coutereel uit Steenkerke bouwden een bouwvallig pand langs de Minnaersstraat 3 eigenhandig uit tot een gezellige vakantiewoning in drie jaar tijd. © JT
Redactie KW

Drie jaar duurde het vooraleer Filip Vanbeveren en Katleen Coutereel uit Steenkerke hun droom konden waarmaken. Een bouwvallig pand langs de Minnaersstraat, dat eigendom was van een weduwe uit Sint-Jans Molenbeek, kon worden aangekocht en omgebouwd tot een gezellige vakantiewoning. De vorige eigenares kwam tot haar 92ste ieder weekend in de zomermaanden naar het huisje ‘op de buiten’, maar toen dat niet meer ging, wilden haar kinderen het pand verkopen. Een uitgelezen kans voor Filip en Katleen om aan de slag te gaan.

“Het gebouw moest bijna volledig worden afgebroken, enkel drie muren bleven recht”, zegt Filip. Uiteindelijk heeft het drie jaar geduurd om het gebouw, de aanpalende tuin en de omgeving rond het bouwvallig pand weer in te richten. “Ik heb gedurende die drie jaar al mijn vrije weekends en verlofperiodes in de renovatiewerken gestoken”, voegt Filip er aan toe.

De verloedering rond het pand was compleet. Drie grote verwilderde bomen moesten wijken. Nieuwe riolering moest worden aangelegd. De drie muren die bleven staan, moesten meter per meter worden onderkapt met teerpapier. “Al het metselwerk, de vloeren en het terras waren klussen die ik eigenhandig voor mijn rekening heb genomen”, voegt Filip er nog aan toe. “Ik kon door mijn beroep als bouwvakker heel wat zelf doen, wat niet evident is want het pand was binnenin goed voor de afbraak. Enkel het sanitair, de aanleg van de elektriciteit en wat timmerwerk werden uitbesteed.”

Droom wordt werkelijkheid

Het huisje voor de verbouwing was erg vervallen. Enkel drie buitenmuren werden weerhouden.
Het huisje voor de verbouwing was erg vervallen. Enkel drie buitenmuren werden weerhouden.© JT

Na drie jaar van ombouwen en inrichten kunnen Filip en Katleen eindelijk naar de opening toeleven. “Ik heb geprobeerd contact te leggen met de weduwe die hier ieder weekend kwam, maar dat is niet gelukt”, zegt Katleen. “Ook haar kinderen kan ik niet meer bereiken. Het zou voor hen leuk geweest zijn de metamorfose van het huisje nog eens te zien.”

Het vakantiehuisje, dat gelegen is langs de idylische Krommegracht met wijds uitzicht op het platteland, kreeg de toepasselijke naam ‘De Kromme Gracht’. Het huisje biedt plaats aan maximum zes personen. Reserveren kan vanaf juli op het nummer 0494/046984. “Vissen, spelevaren op de Krommegracht en fietstochtjes maken in de wijde omgeving behoren tot de mogelijkheden”, zeggen de fiere nieuwe eigenaars van het vakantiehuisje. “En voor een kakelvers eitje bij het ontbijt kunnen ze altijd bij ons terecht”, voegt Katleen er nog vlug aan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier